Alvorlige gjeldsproblemer

Ole Larsen
13.03.2021
445 Visninger
alvorlige gjeldsproblemer

Alvorlige gjeldsproblemer er en stor byrde for den det gjelder, noe som gjør det enormt viktig å gå i møte med problemene tidlig. Hvor alvorlig du selv anser gjeldsproblemene behøver ikke å være ensbetydende med at det er sånn det faktisk er. Det er fordi noen tar lettere på utfordringer i hverdagen enn andre, men vi kan i hovedsak si, at om du har flere saker løpende hos inkassobyråene, og du ikke klarer å overholde betalingsforpliktelsene dine, – ja, da har du mest sannsynlig alvorlige gjeldsproblemer.

Ofte, vil en person med gjeldsproblemer trenge hjelp. Denne hjelpen kan komme i form av rådgivning, gjeldssanering, innfrielse av lån eller refinansiering. Avhengig av din individuelle situasjon, er det flere muligheter til å få bukt med problemet. Vi skal i denne artikkelen se på hvilke muligheter du har og hvordan du best kan jobbe mot en gjeldfri hverdag – i hvert fall en hverdag hvor gjelden er under kontroll. Det er nemlig ikke sikkert du har lyst til å bli helt gjeldfri – de fleste har gjeld i en eller annen form, enten det er boliglån, billån, studielån, kredittkort eller annet.

Er det ingen vei til å løse problemet på egenhånd, da bor du heldigvis i et land hvor det er mulig å bli kvitt gjelden allikevel. Dette er gjennom en såkalt gjeldsordning (les mer her siden dette ikke er fokus i denne artikkelen) over en periode på vanligvis fem år, hvor du har en fastsatt sum å leve for hver måned – inntil betingelsene for en gjeldsordning eventuelt er innfridd.

Refinansiering når du har alvorlige gjeldsproblemer

En vei ut av alvorlige gjeldsproblemer kan være refinansieringslån. Refinans gjør det mulig å innfri alle (eller de fleste) gjeldsforpliktelser, uten å være omfattet av 5-års regelen og du kan refinansiere med eller sikkerhet. Refinansieringslån er meget fleksibelt, fordi du kan låne penger selv om du har betalingsanmerkning og du vil alltid få en lavere rente (da dette er et krav) om refinansieringen skal være unntatt av de tidligere nevnte reglene. Ellers, er refinansiering alltid å anbefale om du har muligheten til å spare penger.

Gjeld uten å ha penger

Få en romsligere økonomi med refinansieringslån.

 

Årsaken til alvorlige gjeldsproblemer

Det kan være mange årsaker til alvorlige gjeldsproblemer, men i alle tilfeller er det lurt å identifisere hva som er ditt problem. På den måten gjør du det enklere for deg selv å ta tak i gjeldsproblemene. Noen årsaker kan være:

  • Tap av inntekt.
  • Høyt forbruk.
  • Åpner ikke brevpost eller forholder seg til gjelden
  • Utgiftene til gjelden er for høye.
  • En kombinasjon av alle ovenstående.

Det kan selvfølgelig være helt andre årsaker, som hvis du har arvet aktiva, som en bedrift eller eiendom, som du ikke klarer å betjene, eller noe helt annet.

Om du har muligheten til å øke inntekten eller bare må åpne posten din, for å få kontroll, så er situasjonen mye mer overskuelig, enn om du bare lar gjelden løpe.  Og dette er essensielt for hvordan du kommer deg ut av gjeldsproblemene. Kontroll er gjerne et nøkkelord hver, fordi hvis du har gjeldsproblemer så har du per definisjon heller ikke kontroll. Selv om du har problemer kortsiktig, er det ofte kun tid og målrettete handlinger som skal til for å få kontrollen tilbake

Veien ut av alvorlige gjeldsproblemer

Veien ut av gjeldsproblemene kan omfatte (som tidligere nevnt) å åpne brevposten, eller all post for den saks skyld, fordi dette gir deg en oversikt over hvordan det står til her og nå. Ta også kontakt med alle inkassoselskaper og kreditorer, som du kan finne gjennom å åpne posten, og lag en oversikt over all gjelden du har.

Har du muligheten til å ta noen grep på egen hånd, er det viktig du gjør dette så tidlig som mulig. Det er fordi betalingsvilje kan ha noe å si ved en eventuell søknad om gjeldsordning, selv om dette så klart er individuelt. Det er også fordi kreditorer ofte er villige til å gi deg mye rom for å forbedre situasjonen din, noe som også gjelder inkassoselskaper. Ved å la gjelden løpe og ikke foreta deg noen ting, vil gjelden bare vokse og du vil få enda mer å gjøre for å ta tilbake kontrollen.

Grepene du bør ta allerede nå

Innhent informasjon om gjelden du har – og det gjelder alt. Renter, gebyrer, månedlige avdrag, om gjelden er gått til inkasso og eventuelt status der. Mer informasjon kan gi deg en bedre oversikt, noe som igjen kan føre til du klarer å lage en plan.

  • Har du mulighet til å øke inntekten?
  • Har du mulighet til å refinansiere?
  • Kan du selge huset eller flytte til en billigere leilighet?
  • Kan du lage avtale med kreditor?
  • Har du mulighet til å senke forbruket?

Ta også kontakt med gjeldsrådgiver i kommunen du bor. Du får kontaktinformasjon via NAV og alle har rett på å ha en gjeldsrådgiver tilknyttet, som kan være fantastisk hjelp til å veilede og ta kontakt med de du skylder penger.

Ha kontroll i nedbetalingsperioden

Hvis du får kontrollen tilbake, er det uhyrlig viktig du overholder betalingsforpliktelsene dine. Hvis det er en måned med uforutsette utgifter, så ta kontakt med kreditor og forklar situasjonen. Gjør for all del alt du kan for å unngå å havne i alvorlige gjeldsproblemer igjen.

Se fremover til en gjeldfri hverdag

Gulroten i alt det her, er muligheten for å få en gjeldfri hverdag. I hvert fall når vi snakker om forbrukslån osv. Det er jo ikke sikkert du noen gang vil bli gjeldfri, fordi gjeld er tross alt veldig vanlig å ha, og for mange er det også et viktig verktøy. Det som mange tror, er gjeld er et nødvendig onde og gunstig for privatøkonomien, men det er visst ikke så enkelt. Sats heller på å bli kvitt all gjelden du har.

Å sette seg noen mål kan være lurt. For å ha noe å se frem til. En dag vil du kanskje bli kvitt all gjeld, så drøm deg vekk til hva du skal gjøre med en romsligere, økonomisk hverdag, og bruk dette som motivasjon om det kan bli stramt i nedbetalingsperioden.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her