Slik refinansierer du dyre smålån

Ole Larsen
15.08.2021
607 Visninger
Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %.

Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig.

Hva er refinansiering?

Refinansiering handler om at man tar opp et nytt, større lån som skal dekke flere andre lån. Se for deg at du betaler ned på ti ulike smålån som hvert er på 10 000 kroner. Hvis hvert av disse lånene har høye renter og gebyrer, kan du fort ende opp med å betale tusenvis av kroner i renter hver måned.

Ved å ta opp et nytt lån på 100 000 kroner, og dermed kunne betale ned de ti smålånene, har du plutselig bare ett lån å forholde deg til. Det betyr også at du kun har én månedlig lånekostnad og rente å forholde deg til, noe som kan gjøre at du sparer mye penger.

Har du brukt for mye penger på forbruk i butikker og nettbutikker, eller tapt penger på de nye nettcasinoene, så kan du spare mye på å refinansiere!

Bedre økonomisk oversikt

Når du refinansierer dyre smålån vil du kunne få mye bedre oversikt over økonomien din. Det er ofte vanskelig å få oversikt dersom man driver med nedbetaling på mange ulike lån.

Ved å refinansiere får du som sagt færre lån å ta hensyn til, noe som gjør at du får bedre kontroll over økonomien. Det blir blant annet lettere å legge ett lån inn i budsjettet ditt, enn ti.

Spar tusenvis av kroner

Avhengig av hva du betaler i renter på de dyre smålånene dine i dag, kan du potensielt spare mange tusen kroner på å refinansiere.

Disse pengene kan brukes på andre ting enn dyre renter, enten det er til sparing, ferier eller noe annet du har ønsket deg!

Slik velger du et gunstig refinansieringslån

Dersom du planlegger å refinansiere dyre smålån, er det viktig at du ser på kostnadene for lånet. Du bør se på den effektive renten, da denne gir deg oversikt over både nominell rente og eventuelle etableringsgebyrer og andre kostnader.

Det er selvfølgelig viktig at det nye lånet er billigere å betjene enn de mange små lånene du hadde. Hvis ikke, vil du kanskje ikke spare noe på å refinansiere. Sjekk derfor med ulike banker, og velg det refinansieringslånet som passer deg best!

Refinansiering med eller uten sikkerhet?

Et refinansieringslån kan fås både med og uten sikkerhet. Et refinansieringslån uten sikkerhet er typisk sett et forbrukslån. Som vi alle vet, kan forbrukslån ha dyre renter. Du kan likevel spare mye penger siden du kun har én rente å forholde deg til, istedenfor kanskje ti eller flere.

Det mest gunstige er å velge refinansieringslån med sikkerhet. Refinansiering med sikkerhet i bolig er veldig populært, og kan sikre deg langt lavere renter enn lån uten sikkerhet. Siden banken tar pant i boligen din, har de en ekstra sikkerhet som tillater dem å senke rentekostnadene.

Det finnes også andre fordeler med refinansieringslån med sikkerhet. Du vil sannsynligvis kunne få et mye større lån, pluss at sjansen for at du får innvilget lånet er større. Et refinansieringslån uten sikkerhet har gjerne en maksgrense på 500 000 kroner.

Har du et refinansieringslån med sikkerhet, kan du i noen tilfeller låne flere millioner kroner. For å kunne refinansiere med sikkerhet i bolig, er du naturligvis avhengig av å eie egen bolig. Har du ikke egen bolig, faller sannsynligvis valget på refinansiering uten sikkerhet.

Øke boliglån

Refinansiering med sikkerhet i bolig går som regel ut på at boliglånet ditt økes, slik at de dyre smålånene bakes inn i boliglånet.

Du vil derfor kunne få en svært gunstig rente på forbruksgjelden din, siden renten vil tilsvare boliglånsrenten. Snakk gjerne med banken der du har boliglån og hør med dem om hvilke muligheter du har.

Kan man få avslag på refinansieringslån?

Et refinansieringslån er som alle andre lån, og man kan derfor oppleve å få avslag når man søker om denne type lån hos banken. Dette er særlig tilfelle dersom du sliter med betalingsanmerkninger eller har lav inntekt i forhold til gjeld.

Søk gjerne hos flere banker, og se hvilke muligheter som finnes. Det finnes enkelte banker som har spesialisert seg på refinansieringslån.

Banken vil alltid foreta en kredittsjekk av deg før du eventuelt får innvilget et refinansieringslån. Under en kredittsjekk vil banken vurdere alt fra alder og inntekt til eventuelle betalingsanmerkninger. Basert på dette, vil du få en kredittscore.

Din kredittscore forteller banken hvor risikofylt det er å gi deg et lån. Har du lav kredittscore er det mindre sjanse for at du kan få innvilget et lån.

Slik finner du beste refinansieringslån

Før du takker ja til et refinansieringslån, bør du sjekke hvilke muligheter som finnes. Du kan søke hos én og én bank og se hvilke lånebeløp de kan tilby til hvilken rente.

Du kan også ta i bruk ulike sammenligningstjenester for forbrukslån. Dette gjør det enkelt å finne markedets beste refinansieringslån, siden du da vil motta tilbud fra flere banker. Husk at du bør vurdere den effektive renten, da denne inkluderer eventuelle gebyrer.

De fleste banker oppgir både en nominell rente og en effektiv rente i lånetilbudene sine. Den nominelle renten sier kun noe om renten på selve lånet. Du får et mer helhetlig bilde ved å se på den effektive renten.

Slik er prosessen med refinansiering

Så, hvordan kan du refinansiere dyre smålån? Det viktigste er å finne et mest mulig gunstig refinansieringslån. Aller helst bør du få et refinansieringslån med sikkerhet. Hvis ikke du har mulighet til det, kan du også dra nytte av et refinansieringslån uten sikkerhet.

Så snart du har fått innvilget refinansieringslånet, vil pengene gå til å dekke dine gamle lån. Deretter vil du ha færre lån å forholde deg til, noe som gir deg lavere månedlige kostnader og bedre økonomisk kontroll!

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her