DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

5 tips til deg som ønsker god oversikt over dine lån

Har du mistet oversikt over hvor mye du skylder, og hvilken gjeld du egentlig har? Når regninger går til inkasso, kredittkort ikke blir betalt og du tar opp forbrukslån, er det lett å miste kontrollen over egen økonomi.

Mange synes det er både overveldende og ubehagelig å skulle prøve å gjenvinne kontrollen. Men dette er viktig for å kunne skape en sunn økonomi og gode rutiner. Det hele starter med å ta tak i situasjonen og skaffe seg en oversikt.

Ofte er dette lettere sagt enn gjort, særlig om postkassen har vært uåpnet i lengre tid. Men det gjelder å starte i en ende for å finne løsningen. Vi gir deg fem gode tips som hjelper deg med å få oversikt over hva du skylder og gjenvinne kontrollen.

Vi hjelper deg med refinansiering om du vil ordne opp i gjeldsproblemene dine

1. Gjeldsregisteret

Det aller første du bør gjøre, er å ta en titt i gjeldsregisteret. Dette er en helt gratis ordning som lar deg få oversikt over usikrede lån og gjeld. Her finner du informasjon om forbrukslån, kredittkort og lignende.

Du logger deg inn i gjeldsregisteret med bankID. Logg også inn i de forskjellige nettbankene dine, og se på sikre lån som boliglån og billån. Nå er det også mulig å få studielånet synlig i nettbanken, noe som gir en bedre oversikt.

Videre må du få en oversikt over kreditorene. Selv om det kan føles tungt, må du gå gjennom regningsbunkene og sortere de forskjellige regningen, purringene og inkassovarslene i bunker. Slik finner du det nyeste kravet. Se på saksnummeret og sorterer etter dette om det blir for overveldende.

Du kan kontakte de forskjellige kreditorene for å få en oversikt over hva du skylder til hvem. Det er også mulig å kontakte «Norske Inkassobyråers Forening», dersom du trenger hjelp til oversikten. Foreningen sender en e-post til sine medlemmer og videreformidler oversikten. Siden inkasso.no er stengt, men du kan få hjelp her.

Gjeldsregisteret
Screenshot: Gjeldsregisteret.com

2. Lag en betalingsplan

Når du har sortert kravene, gjeld og kreditorer, er det på tide å lage en skriftlig oversikt og betalingsplan. Bruk gjerne et Excel-ark til dette, da det er enkelt å gå inn å endre postene etter hvert.

Bruk saksnummeret og skriv inn hvor mye du skylder på hver post. Her skal du også inkludere andre lån som for eksempel studielån, boliglån og billån. Disse lånene har en lavere rente enn forbrukslån, og du kan derfor be om avdragsfrihet på for eksempel boliglånet.

Husk at småkreditter som forbrukslån og kredittkort er den gjelden du må kvitte deg med først

Betalingsutsettelse på studielånet og en forlengelse av billånet, gir deg rom til å fokusere på de dyre lånene først. Det er nemlig lurt å starte med de dyreste lånene, altså forbrukslån og kredittkort. Disse blir dyrere og dyrere med tiden. Statlige krav er imidlertid første prioritet alltid.

3. Ta kontakt med kreditorer

Hvis du vet at du ikke kan betale for deg, er det viktig å ta kontakt med kreditorer. Jo lengre regninger og purringer forblir ubetalt, desto dyrere blir det i lengden. Ta kontakt med kreditorene og fortell dem at du gjerne ønsker å betale, men at du ikke har muligheten til dette akkurat nå.

De fleste kreditorer er forståelsesfulle og vil gjerne hjelpe med å finne en løsning som kommer begge parter til gode. Forklar situasjonen din akkurat som den er og forsøk å inngå en avtale med kreditoren. Ta gjerne utgangspunkt i betalingsevnen din for å skape en betalingsplan.

Det er en fordel om du kontakter kreditorene skriftlig, slik at du kan holde oversikten over hvilken avtale dere inngår. Det finnes mange løsninger og de fleste er villig til å inngå avtaler, da dette gir dem en større sjanse for å få tilbakebetalt beløpet innen rimelig tid.

Alternativer til en avtale kan være avdragsfrihet i en viss periode, midlertidige betalingsutsettelser eller en forlengelse av nedbetalingsperioden. Individuelle betalingsplaner er også mulig. Vær ærlig om situasjonen din og kreditorene vil ikke virke like skumle lenger.

4. Refinansiering

Refinansiering er en smart løsning for de som eier egen bolig. Dette er en ordning som lar deg ta opp et nytt lån, eller utvide boliglånet, for deretter å bruke denne summen på å innfri gammel gjeld.

Det høres kanskje rart ut å betale ned gamle lån med et nytt, men her er det penger å spare. Et refinansieringslån har langt bedre vilkår og renter enn dyre forbrukslån. I tillegg vil du kutte ned på antall gjeldsposter, og dermed ha langt færre lån å forholde deg til.

Refinansiering kan brukes på alle typer lån, men blir som oftest brukt til å kvitte seg med forbrukslån, smålån og kredittkortgjeld. Fordelen med refinansiering handler ikke bare om penger spart i renter.

Det kan også være mer motiverende og mindre overveldende, da du ikke trenger å forholde deg til like mange gjeldsposter. Mange synes det er godt å kunne starte på nytt og bli kvitt kreditorene én gang for alle.

5. Be om hjelp

Det er ingen tvil om at betalingsproblemer fort kan tære på den mentale helsen. Mange føler at de har for store betalingsproblemer og at de har gravd seg for langt ned. Men her er det viktig å vite at du ikke er alene. Du er ikke den eneste med gjeld, og du trenger ikke å stå i problemene alene.

Det er aldri for sent å snu om på situasjonen, selv om det kan ta noen år. Jo raskere du tar grep, desto raskere er du på rett vei til å endelig bli gjeldfri. Det krever disiplin og de første ukene er ofte hardest. Men når du først har fått oversikten, blir det lettere å se lyset i enden av tunellen.

Hvis du synes det er vanskelig å takle situasjonen på egen hånd, finnes det alltid hjelp å få. Alle kommuner i Norge har et tilbud om økonomisk rådgivning. Du har nemlig krav på hjelp fra det offentlige, dersom du sliter med økonomien.

NAV har også en gratis telefontjeneste som kan komme godt med. I tillegg er det mulig å søke om en gjeldsordning fra det offentlige, dersom du mener at du ikke er i stand til å betale for deg. Det er ikke flaut å be om hjelp, dette er etater som daglig hjelper mennesker ut av økonomiske problemer.

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!