Refinansiering med sikkerhet i bolig

Ole Larsen
13.03.2021
1417 Visninger
Refinansiering med sikkerhet i bolig

Mange av oss går kanskje rundt med en drøm om både hus, hytte, bil, båt og motorsykkel. Dette er faktisk en drøm som kan bli oppfylt om man leter og søker på de rette plassene. Gjør noe med drømmene istedenfor å bare snakke om det!

Vi lever nå i en tid der alt er mulig. Selv de største drømmene kan bli oppfylt ved kun et par få klikk på laptopen eller en mobil enhet. Mange er kanskje redd for at drømmene ikke kan bli oppfylt siden de allerede har altfor mye utgifter allerede, og er bekymret for om de kan håndtere enda en utgift på et par tusen i måneden.

Når gjelden vokser

Å ha både lån på hus og bil vil øke månedlige utgifter, og selvfølgelig kommer utgifter til det daglige også. Kanskje man også har et par kredittkort som man driver å betale ned minimumsbeløpet på hver måned, men uansett hvor mye man betaler ned på utgiftene, så ser man ikke at gjelden minker. Dette er en vanlig og frustrerende hverdag for mange av oss. Derfor er drømmen om å eie både hus, bil, hytte og båt litt i det fjerne, og man roer seg ned ved tanken på at man hvertfall har to av fire ting man ønsker seg.

Hjelp til gjeld og inkasso

Et steg om gangen – veien mot en oversiktlig hverdag

Eier man både hus og bil så er man kommet langt på. Ved å ha eiendeler eller eiendom, betyr det at man står ganske bra økonomisk. Ingen inkasso eller betalingsanmerkninger. Så, drømmen om hytte, båt og motorsykkel er ikke så fjern som man skal ha det til.

Først og fremst må man ha en brukbar fast inntekt. Å ha fast inntekt betyr at man har midler tilgjengelig for å kunne betale for seg. Så må man gå over økonomien for å vurdere om man har råd til å betjene de ekstra tusenlappene som kreves for månedlige avdrag til for eksempel en hytte. Det hjelper selvfølgelig om man er i en husholdning der man har to inntekter. Det er også lurt å gå over ting man kjøper, aktiviteter man deltar på o.l for å se om det er mulig å redusere utgifter. For eksempel restaurantbesøk og kjøp av lunsj. ved å lage mat hjemme og ta med seg matpakke på jobb er det mye penger å spare hver måned.

Skulle det vise seg at inntektene og utgiftene ikke gjenspeiles og man har lite tro på at man vil greie de ekstra tusenlappen det kreves per måned for å få drømmehytta si, så trenger det ikke å bety kroken på døra. Det finnes alternativer, meget gode alternativer sådan.

Slik går du i gang med budsjett:

Pant i bolig – enkelt forklart

Ved å eie et hus er et trumfkort om man spiller den riktig. Uansett om huset koster 2 millioner eller 5 millioner, så har den en verdi. Det er denne verdien man kan sette på spill for å få kjøpt drømmehytta si. Man kan søke om et refinansieringslån med sikkerhet i boligen sin.

Definisjon på refinansiering med sikkerhet i bolig:

Et lån med sikkerhet eller pant i bolig betyr at du setter boligen din som du eier som en sikkerhet i tilfelle du ikke greier å betale for deg. Boligen blir bankens eiendom, og kan selge det for å dekke lånebeløpet.

Før man søker om et refinansieringslån med bolig som sikkerhet er det viktig å ta dette opp med husholdningen (hvertfall din bedre halvdel). Om dette er et felles drøm og man er sikker på at man kan betjene de ekstra tusenlappene per måned, så er det bare å sette i gang.

Alt du behøver å vite om pant i bolig

Bruk verktøy du allerede har

Å finne en finansinstitusjon som tilbyr lån med sikkerhet i bolig er ikke så vanskelig. Faktisk så er det meget enkelt. Et par få minutter på nettet vil allerede gi deg utrolig mange aktører å velge mellom.

Å bruke boligen sin som sikkerhet er ikke uvanlig når man skal søke om refinansiering. alle som skal bruke boligen som sikkerhet bør aller først få en verdivurdering av boligen. Dette kan utføres av en godkjent takstmann, som vil kunne skrive ut godkjent dokument som bevis for verdi av boligen. Dette dokumentet vil alle banker be om ved en refinansieringssøknad med bolig som sikkerhet. Boligens verdi og hvor mye gjeld man har fra før blir avgjørende for lånebeløpet.

Valg av finansinstitusjon

Å ta den første tilbyderen man kommer over på nett KAN være dumt. Hastverk er lastverk sies det. Å vurdere en refinansiering for å kjøpe seg en hytte til 2 millioner er ikke småpenger. Så det anbefales på det sterkeste å bruke litt god tid på å sammenligne flere tilbydere.

Ikke alle finansinstitusjoner som tilbyr refinansiering med sikkerhet i bolig har de rette betingelsene som vil passe alle. Det er viktig å gå over betingelser, og ikke minst hva som kreves av deg som lånetaker.

Ved valg av den rette tilbyderen kan spare deg for mange tusen per år i renter og gebyrer. Skulle man finne at betingelsene og renten er til din fordel, vurder å flytte alle lånene man har til denne finansinstitusjonen. Dette kan være meget besparende for deg og husholdningen. Gjør man dette kan man redusere utgifter for renter og gebyrer fra de andre kreditorene, og samtidig få all gjeld under samme paraply.

Få kontroll på gjelden din

Ved å samle all gjeld hos samme finansinstitusjon, vil det gi deg som lånetaker full kontroll på gjeld. Samtidig så har man kun et eneste faktura/avdrag å forholde seg til per måned. Alle greier nok å huske på en faktura som må betales per måned. Ved å gjøre det slik vil man også redusere faren for å glemme å betale regninger og pådra seg purregebyr og ekstra renter, i verste fall en inkasso regning. Inkasso regning er noe ingen ønsker. Dette er sure penger å betale til inkassoselskapene.

Så vær smart, og bruk litt tid til både spørsmål og sammenligning av låneaktører  før man tar den endelig avgjørelsen. Drømmehytta er innenfor rekkevidde. Det er snakk kun om dager og uker.

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her