Refinansiering av gjeld

Ole Larsen
13.03.2021
428 Visninger
Refinansiering av gjeld

De aller fleste av oss får daglig en eller flere fakturaer som tikker inn på e-faktura, eller som havner i postkassen. Alle har et lån eller kredittkort som må betales på, og andre utgifter som hører med i dagliglivet.

Men på alle fakturaene som havner i hendene hos folk, er det noen som tenker på hvor mye av beløpet på en faktura som er rene gebyrer og renter? Det er nok mange som er klar over dette, men som likevel tar seg råd til å låne mer enn privatøkonomien tåler.

Renter og gebyrer kan virke som en liten sum der og da. Men prøv å samle å sette opp et regnestykke med kun renter og gebyrer som følger med fakturaer for en periode på for eksempel 1 år. De aller fleste vil få seg en liten overraskelse. Mange vil også bli meget sjokkerte.

Heldigvis finnes det måter å få ned tallet på gebyrer og renter. Dette kalles refinansiering.

Mange kreditorer? Da er det lurt med refinansiering

Nordmenn generelt lever i i dag på lånte penger. Vi lever i en kreditt verden. De aller fleste av oss greier å få det til å gå rundt og likevel sitte igjen med et par få kroner som man kan overføre til kanskje en BSU- eller sparekonto etter at alle utgifter er betalt. Men denne situasjonen er ikke lik for alle. Noen sliter med å få ting til å gå rundt. Hvorfor? Det er mange ulike grunner til akkurat det.

De mest vanlige grunnen til at man sitter med kredittkortgjeld til flere banker og mange små lån er at vi rett og slett lever over evne. Men, alle må da få lov til å leve litt, unne seg noe fint eller en avslappende ferie av og til.

Altfor ofte kjøper vi ting på impuls, ikke fordi vi virkelig trenger eller har behov for det. Kun fordi vi vil ha det. dette fører til at vi ender opp med flere kreditorer enn nødvendig.

Når lønningsdagen kommer går all lønn bort til å betale ned det vi har kjøpt på kreditt, i tillegg til de vanlige utgiftene man har i løpet av måneden, telefon, strøm, mat, transport osv. Lønna blir borte i løpet av den første uka. Hva skal man gjøre da? Det er akkurat dette som fører til at nordmenn tar opp forbrukslån eller søker om kredittkort. Man må kunne leve de resterende 3 ukene til neste lønn kommer.

Kort om refinansiering

For å forklare kort hva refinansiering er:

Refinansiering er når man tar opp et nytt forbrukslån for å kunne betale ned gjeld hos banker og andre kreditorer som man måtte ha. Dette innebære ofte at smålån samles hos en låneaktør.

Å ta opp et forbrukslån eller søke om et kredittkort i dag er faktisk raskere enn om man skal ringe for eksempel en venn, bror,søster, mor, far eller kollega, og be om å få et lite lån. Alle har tilgang til nettbank og en smartphone. Et søk på nett på halvt sekund gir det en lang liste av låneaktører, banker og kredittkortselskaper som regelrett kaster tilbudene sine til deg.

Å refinansiere betyr ikke at man blir gjeldfri, tvert imot. Man vil ha samme gjelden, men samtidig slippe å måtte betale renter og gebyrer til kanskje 10-12 forskjellige kreditorer. Ved refinansiering vil man kun betale til en kreditor, og det er den man tar opp denne refinansieringen hos.

Hvordan refinansiere gjeld?

Å skaffe refinansiering er som sagt veldig enkelt nå til dags. Du trenger ikke å bruke mer enn 1 minutt før du ser hvor mange som tilbyr refinansiering. Eneste man må bruke tiden på er å velge rett låneaktør til dette formålet.

Mange tyr til både familie og venner for private lån for å kunne betale ned gjelden sin. Dette er det beste alternativet for å slippe unna høye renter og dyre gebyrer. Er det snakk om mindre beløp hjelper de fleste til. Er det beløp i hundretusen kroners klassen, kan det fort bli kinkig.

Visse banker og aktører innen refinansiering har visse krav til sine potensielle kunder også. Men så lenge man har betalingsevne, fast inntekt, bolig, bil eller noe annet av verdi så er bankene og kredittkortselskapene mer enn villig til å hjelpe.

Det er også viktig å tenke på at det finnes mange refinansieringstyper, og alle de ulike typene kan ha forskjellige krav. Hvis vi for eksempel tar for oss refinansiering av inkassogjeld. Mange tror at det ikke skal være mulig å få til en refinansieringslån så lenge man har en pågående inkassosaker. Dette stemmer ikke helt. Det finnes banker og finansinstitusjoner som spesialiserer seg for akkurat dette. Men man må ha mer enn bare en en fast inntekt, her må man faktisk sette boligen eller eiendomen sin på spill. Det vil si at finansinstitusjonen hjelper deg med en refinansiering av inkasso gjeld hvis du stiller med bolig eller eiendom som pant. Eier man ikke et bolig faller naturligvis dette valget bort.

Ta tak i ting før det er for sent

Det viktigste man kan gjøre når gjelden sakte men sikkert bygger seg opp, er å innse at man kanskje trenger hjelp. Ta tak i det før det når et nivå som blir for vanskelig å håndtere. Man kan benytte seg av mange metoder som ikke koster noe som helst. Både kommune og NAV tilbyr gjeldsrådgivning til folk som trenger det. Eller så kan man få hjelp fra profesjonelle, slik som man gjør i TV serien “Luksusfellen”. Disse profesjonelle folken kan hjelpe deg langt på vei. Kanskje de er så dyktige at de greier å forhandle med kreditorer og få redusert gjelden, og til og med kanskje overtale finansinstitusjoner/banker til å gi deg det sårt trengte lånet for å refinansiere gjelden. Det viktigste er å ta tak, få hjelp før begeret renner over. Ikke stikke hodet i sanden og håpe at gjelden bare vil forsvinne i løse luften.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her