Refinansiering kalkulator

Ole Larsen
13.03.2021
1365 Visninger
Refinansiering kalkulator

Det kommer situasjoner der vi alle har behov for et lån. De aller fleste av oss opplever det gjerne flere ganger i løpet av det voksne livet. Men dette er nok helt normalt for mange. i løpet av livet er det mye som trengs. Hus, leilighet, bil, båt, sykkel, reparasjon, ferie, vedlikehold, uforutsette utgifter osv, dette er noe av det vi som voksne kan oppleve.

For å kunne utføre det nevnte, så trengs det penger, penger som mange av oss ikke har stående på bok i banken. For noen som er meget heldige og har familie med store ressurser så er kanskje ikke disse tingene et problem.

For at vi skal kunne finansiere alt vi trenger i livet, må mange av oss ty til lån, gjerne mer enn en gang. Ved fylte 35-45 år, sitter vi kanskje med opptil 4-5 forskjellige lån på x-antall kroner på hvert av dem. Alle disse lånene må betales tilbake.

For en husholdning med to voksne i full arbeid er det overkommelig å kunne betale ned på 4-5 lån, med rentene og gebyrene som følger med.

Selv om man har “alt” man trenger i livet, så dukker det alltid opp noe som gjør at vi må ut med mer penger. Man har hus, men finner ut at man kanskje burde ta en opppussing.

Skal man da ta opp et nytt lån?

Samle lånene på ett sted

Med 4-5 lån hos forskjellige kreditorer, og renter og gebyrer på flere tusen kroner per år så må man tenke seg nøye gjennom hvordan det vil påvirke livet med enda et lån på flere 100-tusen kroner. Pengene som lånes skal tross alt betales tilbake over tid.

I slike tilfeller kan det være lurt å samle alle lånene hos en enkelt kreditor, en såkalt refinansiering. På denne måten sparer man gebyrer og renter fra forskjellige kreditorer, og har full kontroll på alle lånene. Sjansen for å glemme å betale et avdrag eller faktura blir minimert ved at man har kun en kreditor å betale til, i stedet for 5-6.

samle alle lån
Et samlelån er lurt, fordi da minimerer du antall gebyrer og andre kostnader.

Når man har tatt en endelig avgjørelse å søke om en refinansiering så er det bare å bruke litt tid til å finne de beste tilbyderne. Man trenger ikke å bruke så lang tid før man finner flere aktører som tilbyr refinansiering. Det man bruker tid på er å sammenligne alle de man har funnet, gå gjennom det de tilbyr og hva som vil passe oss og vårt evne til å betale på avdragene.

Ta gjerne en telefon eller chat med en låneaktør og hør hva mulighetene er for å få en refinansiering om man flytter alle lånene til dem, og selvfølgelig det lille tilleggslånet man trenger. For finansinstitusjonen og for oss som forbrukere er dette et vinn vinn situasjon. Banken/finansinstitusjonen får en ny kunde, og vi får samlet alle lånene på et sted, sparer penger og får det lille lånet vi trenger i tillegg.

Lånekalkulator

De aller fleste som spesialiserer seg innen refinansiering tilbyr et verktøy som er meget smart å bruke, nemlig en refinansieringskalkulator.

Dette verktøyet lar oss velge beløp vi ønsker å låne og antall år for nedbetaling. Resultatet av det vi taster inn vil vise oss estimert månedlig avdrag for refinansieringslånet. Merk at dette er kun estimert månedlig avdrag, og det endelige beløpet vil ikke vises før man har fått satt prosent på årlig rente.

Men beløpet som vises i verktøyet gir oss som lånetakere en pekepinn på hvor mye vi må ut med, i tillegg til de andre utgiftene vi ellers måtte ha. Er dette et beløp vi kan håndtere, eller blir den månedlige avdraget for stort for budsjettet?

Det kan være lurt å bruke dette verktøyet hos alle tilbyderne. Det anbefales å sjekke hos mer enn kun 2-3 aktører. Ofte så kan man sjekke hos kanskje 10-15 forskjellige aktører før man finner en med et månedlig avdrag og vilkår vi som lånetakere kan leve med. Noen ganger må man sjekke flere.Skulle ikke avdragene, basert på refinansieringskalkulatoren, passe oss er det et par ting vi som potensielle lånetakere kan vurdere.

  1. Trenger vi virkelig 300.000 kroner? Holder det kanskje med 200.000?
  2. Prøv å justere nedbetalingstiden.

Etter nøye vurdering av disse to punktene, er det større sjanse for at vi kan greie å finne et refinansieringslån som vil kunne passe vårt behov.

Kontakt finansinstitusjonen

Refinansieringskalkulator er et meget flott verktøy, men som nevnt så er tallet verktøyet gir oss bare en estimering. Det kan hende at selve beløp kan være høyere og til og med lavere. For å sikre seg at man har de mest riktige tallene kan det være lurt å bruke 5-10 minutter på en telefonsamtale eller en live chat (for de som tilbyr det).

Å foreta disse samtalene eller live chattene, vil ikke koste oss lånetakere noe bortsett fra utgiftene teleskritt og internett som brukes. Men de aller fleste av oss har abonnementer som inkluderer gratis samtaler, noe som betyr at det koster oss NULL kroner ekstra.

ringe banken
Ring banken for å høre om mulighetene dine.

Som lånetakere har vi alt på å vinne ved å bruke tid på akkurat dette. Det kan hende at finansinstitusjonen kommer med tips og informasjon vi som forbrukere ikke har tenkt på. De som jobber der er der for å gi oss råd og den beste hjelpen for at vi skal kunne lykkes med våre søknader. Det er i deres interesse at de får nye kunder.

Å bruke litt ekstra tid til å sammenligne og snakke med fagfolk kan hjelpe oss å få det lånet vi søker, og samtidig kanskje spare oss for flere titusener av kroner hvert år på renter og gebyrer. Bruk alt som tilbys av verktøy og hjelpemidler til å finne de mest gunstige vilkårene som passer OSS, som lånetakere.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her