Lån med anmerkning

Ole Larsen
13.03.2021
570 Visninger
Lån med anmerkning

Det kommer en tid der vi alle trenger lån, enten det er til boligkjøp, bil, hytte, uforutsette utgifter, nedbetaling av kredittkort, tilbakebetaling av privat lån osv. Til slike stunder er det godt at vi har banker og andre finansinstitusjoner som kan være behjelpelig.

Har man ting på stell, og kanskje har eiendom og andre verdier er det ikke grense for mye hjelp banker og finansinstitusjoner kan gi. Når det skrives “ingen grenser” så betyr det selvfølgelig ikke at det finnes grenser. Det menes bare at beløpet man kan få låne vil være vil være tilstrekkelig for å dekke det man trenger lånet til.

Men det finnes også de blant oss som ikke er så heldige å eie verken eiendom, bil eller andre ting av verdi, men som trenger et lån. Det er muligheter for de av oss som ikke har alt dette også. Har man betalingsevne og kanskje fast inntekt (slik får du eventuelt en jobb), kommer man langt på vei.

Her er noen gode tips til å spare penger (som et alternativ til å låne):

Ubetalte regninger og fakturaer

Vi alle mottar så og si daglig en eller annen faktura eller regning. Noen blir levert direkte i nettbanken i form av e-faktura, mens andre blir levert via den gode gamle måten, via post. E-faktura som mottas i nettbank trenger bare et par klikk med musa før den blir betalt. Mens regninger som komme i postkassen må man fylle inn både kontonummer, KID og beløp. Litt mer arbeid med vanlige regninger enn e-faktura.

Faktura som kommer med post åpnes og vi tar en kjapp titt, før vi så legger den på bordet eller på benken. Etterhvert som dagene går kommer det kanskje flere papirer på benken eller bordet, og fakturaen “forsvinner” i papirkaoset. Når det har samlet seg opp nok reklame og andre ting på samme benk eller bord, er det på tide å få det ut i søppeldunken for papp og papir. Og plutselig, forsvinner fakturaen man hadde på samme bord eller benk sammen med resten av reklame og andre papirer. Det samme skjer når man mottar purringene og inkassovarslet. Tilslutt ender man opp med en inkassosak og en betalingsanmerkning. Kanskje beløpet på dette tidspunkt har vokst seg så høyt på grunn av purregebyr og inkassosalær, at man rett og slett ikke har råd til å betale den der og da.

Hvordan oppstår gjeldsproblemer?

Så kommer det den dagen man for eksempel ønsker å kjøpe seg en ny og større bil på grunn av familieforøkelse. Man tar en tur til banken for å forhøre seg om et bilån, og banken er meget positiv til dette siden man har fast inntekt og betalingsevne. Det foretas en kredittsjekk, og der får banken opp at man har en betalingsanmerkning. De aller fleste banker vil på dette tidspunkt avslå alle søknader automatisk. Man vil så få beskjed av banken at lånet kan dessverre ikke godkjennes på bakgrunn av anmerkningen som er registrert. Banken anbefaler at anmerkningen betales slik at den kan bli slettet fra systemet før en ny søknad leveres. Men hvor skal man skaffe de pengene for å betale denne gjelden?

Bolig som sikkerhet

Igjen kan man kontakte banken sin og høre om man har mulighet til å søke om et lån med bolig eller annen eiendel som sikkerhet. I de fleste tilfeller vil banker godta en bolig som sikkerhet for lån, og kan dermed innvilge dette lånet som trengs. Men skulle det skje at banken sier nei, så kan man ty til disse alternativene:

  1. Be familie, venner eller bekjente om et privatlån for å betale gjelden som forårsaker anmerkningen. Hvis noen av disse sier ja, så vil man spare seg selv for masse utgifter til etableringsgebyr og renter.
  2. Gå på nett og søk opp banker og finansinstitusjoner som godtar lån med sikkerhet i bolig. Med disse søkeordene trenger man ikke å lete lenge før man får en lang liste med aktuelle banker som tilbyr slik tjeneste. Bruk god tid på å sammenligne de ulike bankene, og finn bankene som har betingelser og vilkår som vil passe deg som lånetaker. Det er bedre å bruke god tid på dette, i stedet for å ta den første man kommer over. Det er mye penger å spare ved å sammenligne de ulike bankene og finansinstitusjonene.
  3. Snakk med kona/samboer eller foreldre for mulighet for å søke lån med en medsøker. Selv med betalingsanmerkning kan man få innvilget lån om man har en medsøker som vil være med å dele ansvaret for lånet. Foreldre kan også stille opp, enten som medsøker eller kausjonist. Stille de opp som kausjonist så betyr det at foreldrene vil bli holdt ansvarlig hvis du ikke betaler lånet.

Kausjonist

Det er håp – sjekk mulighetene

Som du ser, en eller to betalingsanmerkning eller inkassosak er ikke verdens undergang. Man vil kunne få kjøpt seg bilen man vil ha bare man ser etter løsninger i stedet for problemer.  Det er ingen problem som ikke har en løsning, man må bare lete på de rette plassene etter svaret.

Det anbefales på det sterkeste at ALLE betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker blir ordnet opp i før en eventuell lånesøknad, uansett hvilke type lån. Stiller man opp uten anmerkninger eller inkassosaker så skal det mye til før en bank eller finansinstitusjon gir avslag. Det må være ekstraordinære årsaker dersom det skjer.

MERK: Det stemmer at banker kjører kredittsjekk automatisk ved lånesøknader. Selv om man skulle få avslag, kan man kontakte banken og be de å se på søknaden manuelt. Får man avslag på grunn av en anmerkning som ble registrert for 3 år siden fordi man har rotet bort fakturaen eller bare glemt det av, så er det noe banken kan se gjennom fingrene med – avhengig av beløpets størrelse, omfang osv. Det er bare å legge frem din sak på en bra måte og forklar dem hva som skjedde. Men har man der i mot 3-5 anmerkninger av nyere dato, så ikke regn med at man vil få så mye forståelse fra bankene, selv om man kanskje hadde en vanskelig periode der og da.

Slik sjekker du kredittscoren din!

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her