Samlelån

Ole Larsen
13.03.2021
1115 Visninger
samlelån - refinansiering

Et samlelån gir muligheten til å få alle kredittkortgjeld, forbrukslån og andre smålån, samlet i ett eneste lån. Dette kan spare deg for tusenvis av kroner årlig, som du kan bruke til å betale ned enda mer gjeld eller for å ha mer romslighet i hverdagsøkonomien.

Det er ikke så mye som skal til før det kan betale seg med et samlelån. Lag først en oversikt over hva du har av faktiske utgifter med eksisterende lån, og sammenligne dette med hva et samlelån vil koste – benytt deg eventuelt av en lånekalkulator, som enkelt kan vise deg forskjellen.

Vi vil anbefale alle å sammenligne flere tilbud, for å få lavest rente, og for å se hvilke muligheter du har. Du kan få samlelån med eller uten sikkerhet, og også selv om du har betalingsanmerkning. Sjekk mulighetene dine for samlelån, spar penger og få færre økonomiske bekymringer. Det er ikke så mye som skal til før det kan betale seg.

Mange banker tilbyr gratis opprettelse av samlelån, noe som gjør det forholdsvis problemfritt å flytte over lånene dine.

Et samlelån gir mindre bekymringer

samlelån færre forpliktelser

Den økonomiske faktoren er selvfølgelig viktig, men det er også en psykologisk faktor, som kan gi en positiv effekt. Det vil mest sannsynlig vil gi mer ro i hverdagen å kun forholde seg til ett lån, i stedet for flerfoldige gjeldsforpliktelser, fordelt på flere banker, fordi gjeld har en innvirkning på den psykiske helsen vår.

Selv om et samlelån ikke vil gi deg mindre i gjeld, er det mer oversiktlig å ha alle lån samlet under ett, og du vil også spare penger, fordi du får færre gebyrer og lavere rente på lånet. I tillegg til en følelse av kontroll. Forskning viser nemlig en klar sammenheng mellom gjeld og psykiske utfordringer, noe du kan lese mer om i denne utdypende artikkelen, hvor du kan se alle risikofaktorer som spiller inn.

Har du forholdsvis høy gjeld, er det ingen rask løsning å få et samlelån, men det vil utvilsomt være til stor hjelp. Får du innvilget en refinansiering vil det i mange tilfeller gi deg betydelig lavere kostnader hver måned.

Vi hjelper deg med samlelån

Refinans.net samarbeider med banker og lånemeglere, som kan hjelpe deg med ditt neste samlelån. Veien mot lavere renter og færre kostnader kan være kort, så lenge du sammenligner alternativene i markedet. Vi vil anbefale å benytte en lånemegler for å gjøre denne prosessen enklere, og det er en helt gratis løsning, hvor du slipper å søke om lån fra hver enkelt bank.

Mange banker oppretter et samlelån kostnadsfritt, noe som vil si den effektive renten kan bli mye lavere.

Hvis du sender ut en forespørsel om samlelån til opptil 20 banker, er dette en unik, grei og enkel metode, til å få så mange tilbud som mulig. Avhengig av din økonomi og andre forhold, vil du få løpende tilbud om samlelån, hvor du kan sammenligne renter og andre kostnader – helt enkelt.

Spar penger med færre gebyrer

spare penger for fremtiden

Når du får samlet flere lån og kredittkort, vil dette ofte bety lavere rente, men i alle tilfeller vil du nesten alltid få færre gebyrer å forholde deg til. Det sistnevnte alene kan spare deg for flere tusen kroner årlig.

Det er ikke sjeldent du må betale 50 kroner eller mer bare i termingebyr. Får du faktura på papir så snakker vi kanskje 30-50 kroner ekstra. har du flere lån med slike betalingsvilkår, så skal det ikke mye til før tusenlappene flyr ut av vinduet – helt unødvendig.

De færreste planlegger å komme i en slik situasjon, og det er nok også en naturlig utvikling for mange, fordi de fleste legger så stor vekt på små beløp. Det kan være du først fikk ditt første kredittkort, deretter et par mere, og kanskje et par forbrukslån i tillegg. Da blir plutselig små beløp store.

Tips: Lag en liste over alle gebyrer du betaler hver måned og se hva du faktisk betaler – det er godt mulig du blir overrasket.

Når du får samlet alle lån vil den effektive renten, som regel gå betydelig ned, på grunn av færre gebyrer, noe som vil gjøre det totale lånet billigere enn utgangspunktet. Dette er et enkelt regnestykke hvor du ser på faktiske kostnader du har nå, og setter dette opp mot et eventuelt lånetilbud og hva dette vil koste hver måned.

Lavere rente med samlelån

I utgangspunktet så bør du få lavere rente med et samlelån. Dette er også et krav om du skal ha en refinansiering som ikke skal være underlagt de samme kravene til usikrede lån ellers. Dette vil da si, bankene vil ha større spillerom, og kan låne ut penger selv om du ar betalingsanmerkning og gi deg samle lån uten sikkerhet. Varigheten på lånet kan også være betydelig lengre (opptil 15 år).

Flere banker har ikke etableringsgebyr på samlelån, noe som kan være til stor fordel når du søker, nettopp fordi den effektive renten vil bli lavere. Videre, vil som oftest den nominelle renten være betydelig lavere enn på et kredittkort, for eksempel, og det vil igjen ha en effekt på de totale kostnadene.

Det er alltid en god ide å sammenligne tilbud, fordi det er store forskjeller på rentene i markedet. Eier du en leilighet, hus eller annen form for bolig, er det større sannsynlighet for å få en betydelig lavere rente, enn om du skal søke samle lån uten sikkerhet.

Når det er fornuftig å refinansiere

Det vil i utgangspunktet alltid være lurt å refinansiere, om du får et bedre tilbud enn du har, på nåværende tidspunkt. I den digitaliserte verdenen vi lever i, så er det overraskende lett å søke om refinansiering, noe du skal bruke til din fordel. Se heller på refinansiering som om du skulle skifte strømleverandør eller mobilselskap, og ikke minst boliglån. I slike tilfeller er vi mer enn villige til å skifte leverandør og bank, om det er penger å spare, og slik burde du tenke med de små lånene du har utestående også.

På den andre siden, er det ikke sikkert det vil betale seg. Er det snakk om lån, og andre forpliktelser, som du kan få unna på noen få måneder, så kan det nok heller være mer fornuftig bare få disse betalt ut så fort som mulig. Dette vil tross alt være individuelt, og flere faktorer spiller inn, så her må du rett og slett bruke sunn fornuft i vurderingen din.

I mange tilfeller vil det lønne seg å samle alle usikrede lån, som nevnt ovenfor, og har du mulighet for å ha en medsøker eller om du eier bolig, er dette ofte en viktig faktor til å presse ned renten enda mer.

Samlelån kan fort betale seg

Har du flere lån og kreditter utestående, er det veldig lite som skal til for å spare mange tusen kroner. Nå vil ikke dette være gjeldende ved noen få tusen i gjeld, og da er det heller ikke tilrådelig å få et samlelån, men om du skylder titusener eller hundretusener, fordelt over mange lån så blir regnestykket straks mer fordelaktig.

Selv om du har ett enkelt lån, er det lurt å se på mulighetene for en refinansiering, fordi det er renter og kostnader som har noe å si, ikke hvor mange lån du har. Er det penger å spare, da kan det fort betale seg å få et samlet lån, eller refinansiering bare av ett lån.

Pengene du sparer kan du bruke til å betale ned enda mer på lånet, eller du kan få en tryggere økonomisk hverdag, fordi du har mer penger mellom hendene.

Reglene for å refinansiere

  • Utlånsforskriftens § 5 omhandler refinansiering av forbruksgjeld og hvilke begrensninger som gjelder. Som et eksempel stilles det et krav om at nye refinansieringslån ikke skal øke den totale gjelden. Banker kan innvilge nye samlelån med 15 års tilbakebetalingstid, forutsatt at gjelden som refinansieres har en tilsvarende tilbakebetalingstid.
  • Boliglånsforskriften § 9: Du kan ikke låne mer enn det du allerede hadde i gjeld på det tidspunktet du vil refinansiere. Når du skal refinansiere må det være samme bolig som er sikkerhet for det refinansierte lånet (når du refinansierer med boliglån).

Oppsummering

Et samlelån kan gi deg betydelig lavere kostnader hver måned, noe som er spesielt gjeldende ved flere utestående gjeldsforpliktelser. Når du får kontroll over økonomien, kan dette gi friere spillerom i hverdagen. Gjeld har ifølge forskning en innvirkning på vår mentale helse, og da må vi anta mer kontroll over gjelden vil ha en positiv innvirkning på dette.

Du kan finne samlelån gjennom våre samarbeidspartnere, og da vil vi spesielt anbefale meglere, som kan sende ut søknaden din til flere banker samtidig.

Det er viktig å sammenligne tilbud, for å være sikker på du få den laveste renten. Har du mulighet til å ha medsøker er det nesten garantert du vil få en bedre kredittscore, se som oftest vil gi deg lavere rente. Enkelte regler spiller inn når du skal låne, noe som bare er tidl fordel, fordi reglene for en refinansiering er skreddersydd til at du skal få bedre vilkår.

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er samlelån?» answer-0=»Et samlelån er nå flere gjeldsforpliktelser samles under en paraply. Formålet med dette er å få lavere rente og færre gebyrer, noe som igjen kan bety tusenvis av kroner spart hver måned. Det er mulig å få samlelån med eller uten sikkerhet, også selv om den som låner har betalingsanmerkninger. » image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor mye kan jeg få i samlelån?» answer-1=»Et samlelån med lavere rente kan alle få og noen banker tilbyr null kroner i opprettelse av lånet. Forutsetningen for å få en refinansiering, og samle alle lån under ett, er at du ikke låner mer enn du allerede har i lån. Det er ikke mulig å låne 500.000 når du kun har 300.000 i lån, for eksempel. Utover dette, er det ikke et tak for hvor mye man kan låne, dette er opp til banken å avgjøre og er basert på søkerens økonomi ellers. » image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er reglene for samlelån?» answer-2=»Reglene for å få samlelån vil være avhengig av om søker har sikkerhet (bolig) eller ikke. Vanligvis vil det være strengere regler for å få et forbrukslån enn å få samlet alle lån uten sikkerhet, fordi låneforskriften §5 gir unntak for dette. Det er eksempelvis mulig å låne i inntil 15 år, men ikke lengre enn lengden på den opprinnelige lånebyrden. Angående samle lån med sikkerhet, er det også en forskrift, som sier det skal være samme bolig, som boliglånet, som stilles til sikkerhet, og at refinansieringen ikke kan være større enn utgangspunktet.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her