Refinansiering av lån

Ole Larsen
13.03.2021
1019 Visninger
Refinansiering av lån

Man kommer nesten ikke over en norsk statsborger som ikke har en eller form for lån. Det kan være alt fra boliglån, billån, kredittkort, privatlån osv. skulle vi leve med kun de pengene vi får på konto i form av lønn eller trygd hver måned, da vil de aller fleste av oss hatt det vanskelig.

For å få boligen eller bilen vi har ønsket om i mange år må vi som oftest ty til banken eller andre finansinstitusjoner for hjelp. Det er jo tross alt det finansinstitusjoner og banker lever av, lån.
Banken vår er de første vi henvender oss til hvis vi har behov for ekstra midler til hva enn det måtte være. I de aller fleste tilfeller så går dette veldig greit for seg, banken stiller opp og gir oss garantibevis for lånet vi trenger. Men det er ikke alltid at det går den veien. Noen ganger må banken også dessverre si nei. Hva skal man gjøre da?

Alternativer til banker

Skulle man få et nei fra banken sin som man har vært kunde gjennom flere år, så er det gjerne en grunn til det. Man har kanskje for mye lån hos akkurat den banken, og banken vil ikke låne ut mer. Eller de kan låne oss pengene, men til en mye høyere rente enn det vi hadde sett for oss. Eller kanskje at de ikke kan låne hele beløpet som vi ønsker, men delvis. Alt er ikke tapt bak en vogn. Det finnes andre alternativer.

Når bankene sier nei så er det haugevis med andre finansinstitusjoner som mer enn gjerne stiller opp for oss. Som oftest trenger man ikke engang å søke etter slike aktører. De er veldig flinke til å finne oss, både via telefon, sms og ikke minst e-post.

Før man vurderer slike tilbud om lån eller refinansiering så er det alltid verdt å bruke tid på å søke og sammenligne aktørenen. Alle aktører er forskjellig, og operer med forskjellige nedbetalingstid, renter, vilkår osv. I tillegg så er man som lånetaker også nødt til å møte utlånerens krav for lån.

Eksempel:

Stian er 25 år gammel, fast jobb og med stabil inntekt siden han var 20 år. Han fikk et boliglån på 3 millioner da han kjøpte seg bolig, og ytterligere 200.000 kroner for oppussing og renovering.

Stian kjører en gammel bruktbil, og en dag bryter den sammen. Reparasjonskostnadene tilsvarer samme verdi på bilen, noe Stian finner horribelt, og velger dermed å vrake bilen og heller kjøpe en ny. Han går til banken sin der han har både boliglånet og forbruks/oppussingslånet og ber om et billån. Dessverre for Stian så får han avslag på søknaden grunnet hans høye gjeld til banken allerede. Hadde han ikke hatt forbrukslånet på 400.000 hadde banken mer enn gjerne gitt ham en hjelpende hånd.

Stian tenker at han alltids kan søke hos en annen bank, men samtidig så ønsker han å unngå nødvendig gebyrer og renter ved å ha lån hos flere aktører. Så han bruker litt tid på å finne en finansinstitusjon som kanskje kan hjelpe ham slik at han får både en ny bil, boliglånet og forbrukslånet under en paraply.

Han kommer tilslutt over Bluestep Bank, som tilbyr seg å refinansiere lånet hans i banken, og i tillegg lån til bil, så lenge han stiller både bolig og bil som sikkerhet for refinansieringen. Stian finner vilkårene og renten hos Bluestep Bank meget gunstig og bestemmer seg for å gå for dette.

I dette eksemplet gjør faktisk Stian et kjempekupp. Han finner en låneaktør som er villig til å refinansiere lån han har hos banken og i tillegg et lån for innkjøp av bil. Han unngår dermed å måtte ha to kreditorer å forholde seg til. Med refinansieringen fra Bluestep vil han kunne betale ned all lån hos sin bank, og samtidig samle all gjeld hos en kreditor. Dette vil spare han for mye hodebry, og litt penger i gebyr og renter.

Refinansiering av lån til private aktører

Alle, og da menes det ALLE, har på et eller annet tidspunkt lånt penger fra enten familie, venner og bekjente. Det kan enten være lån for å dekke et impulskjøp på et par tusen kroner til kanskje et lån på 10-15.000 kroner for reparasjon av bil.

Foreldre og søsken er de som vi oftest henvender oss til for å låne penger når det er behov for det. Er man ikke så flink til å notere ned beløp man låner og er ikke så flink til å huske å betale tilbake, kan det tilslutt bli et ganske stort beløp etterhvert som årene går.

Eksempel:

Da stian fylte 18 år fikk han lån på 30.000 kroner fra mor og far til lappen. Stian fikk lappen, men nå trenger han bil, og mor og far har ikke mer å låne han akkurat nå. Han henvender seg til sin søster som da låner han 50.000 kroner til en bruktbil.

Det går 5-6 år, og verken mor, far, søster eller Stian har tenkt så mye på lånene som ble gjort. Helt til den dagen Stian`s søster skal flytte til utlandet for å studerer og hun MÅ ha de pengfene Stian hadde lånt. Hvor skal han skaffe de pengene fra?

Han bestemmer seg for å gå i banken og be om et forbrukslån for å kunne refinansiere lånene til mor, far og søster. Siden Stian har fast inntekt og god betalingsevne, så ser ikke banken noe problem i å låne han pengene til å refinansiere de to private lånene han har. 

Dette er et eksempel på hvordan man kan refinansiere lån hos private. Man kan også bruke andre finansinstitusjoner som spesialiserer seg på refinansiering av lån. Disse finner man vet et raskt søk på nett. Det er mange å velge mellom, så velg den aktøren som har vilkår man som lånetaker vil være fornøyd med. Husk at pengene må betales tilbake på et tidspunkt.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her