Refinansiering av forbruksgjeld

Ole Larsen
13.03.2021
1414 Visninger
refinansiering forbruksgjeld

Når man er ute på kjøpesenteret og plutselig kommer over noe man har hatt lyst til på en stund men mangler penger til det, og kredittkortet er på grensen til å nå maks. Hva skal man gjøre i slike situasjoner? Eller hvis guttegjengen plutselig på impuls finner ut at de ønsker å dra til England for å få med seg fotballkampen mellom favorittlaget og erkerivalen, og du har ikke midler tilgjengelig for en slik tur. Hva da? Greit nok at flybilletter koster kun et par hundrelapper, noe som alle har råd til. Det er alle de andre utgiftene man må tenke på, som opphold, mat og drikke og ikke minst billett til kampen. Kompisen din sier at han kan legge ut kostnaden for turen og du kan betale tilbake senere. Dette er tilbud man vanskelig kan si nei til, spesielt når det er en tur med gutta.

Forbrukslån har mange bruksområder

Et annet klassisk eksempel på når vi blant annet bruker penger vi egentlig ikke har til å unne oss noe, er ferieturer. Som kjent er ikke Norge akkurat kjent for sol og sydenvarme, selv om værgudene i norden av og til skjenker oss et par fine og varme dager i løpet av året. Når høsten eller vinteren står for døren, og man kjenner savnet etter sol og varme, er det fristende å bare bruke kredittkortet til å bestille seg en ferietur. Alternativt ta opp et lite forbrukslån i banken for å sponse hele turen. Man tenker at det er så lite at man har råd til å betale det tilbake i løpet av 4-6 måneder.

Alle penger som brukes via kredittkort og som lånes, uansett om det er fra venner, familie eller en finansinstitusjon, MÅ betales tilbake på et tidspunkt.

Forbrukslån i bank

Definisjon på forbrukslån:

Forbrukslån er et lån man kan få uten å stille sikkerhet i personlige eiendeler. Som regel må man stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget et lån, men dette kravet gjelder ikke for forbrukslån. Ulempen er at lånet er vesentlig dyrere enn et lån hvor man stiller sikkerhet.

Når vi har behov for ekstra penger er det som regel banken vår vi henvender oss til. Ved å være kunde i banken gjennom flere år har man kanskje opprettet et bra forhold til banken og rådgivere, og kan dermed få en litt gunstigere rente enn man ville ha fått ved å ta opp et forbrukslån hos en annen bank man ikke har et forhold til.

Nordmenn i alle aldre, fra 18 år og oppover, har på et eller annet tidspunkt tatt opp et forbrukslån eller har vurdert å ta opp et. Forbrukslån er rimelig enkelt å kunne få innvilget siden det ikke er krav om sikkerhet for lånet. Verken bolig eller annen verdi er nødvendig. Eneste man behøver er en godkjent kredittsjekk og inntekt. Inntekt trenger ikke engang å være fra fast jobb, det kan like godt være ytelser fra NAV eller pensjon.

Penger til forbruk

Hva lånet skal brukes til, vil ikke banken legge seg opp i. De vil bare vite at man kan betale de avdragene man mottar månedlig. Kan man det er det godt nok for dem.

Det er mange ulike grunner til at nordmenn velger å benytte seg av sjansen til å ta opp et forbrukslån. Noen trenger virkelig pengene for å komme seg ut av en vanskelig situasjon, mens andre bruker det på ferie, weekendturer og impulskjøp.

Det hender at man tar opp mer enn ett eller to forbrukslån, og gjerne fra flere banker.

Forbrukslån er heller ikke kjent for å ha en lav rente. Med en forbrukslån skal man lett kunne greie å betjene avdraget og renten man mottar på faktura hver måned. Har man derimot flere forbrukslån, og kanskje kredittkort i tillegg, da kan det bli vanskelig å få det til å gå rundt. man ender opp med en forbruksgjeld man ikke har råd til å betjene.

Refinansiering av forbruksgjeld

Å havne i en situasjon der man har høy forbruksgjeld er ikke morsomt. Om man ikke greier å betale ned forbrukslånene kan man lett risikere at man drar på seg både inkasso og betalingsanmerkning. Dette er noe av det siste vi ønsker. Inkasso og anmerkning kan ødelegge mye for tiden fremover, og kanskje frarøve oss sjansen for et lån på et annet tidspunkt.

Det finnes hjelp for de av oss som har havnet akkurat der. Det er mange finansinstitusjoner og banker som kan hjelpe oss ut av denne situasjonen. Vi trenger bare å henvende oss til dem, og de vil kunne veilede og gi oss råd underveis. De kan tilby oss refinansiering av forbruksgjeld til en lavere rente.

Siden det er så mange finansinstitusjoner og banker som kan hjelpe, er det viktig at vi sjekker opp hvert eneste bank og finansinstitusjon nøye. Det holder kanskje ikke med å se kun på to eller tre banker. Se på 15-20 banker om det trengs. Det viktigste er at man finner en bank eller finansinstitusjon, som har vilkår og betingelser som vi kan leve med over en viss tid.

Fordeler ved å refinansiere forbruksgjeld:

  • All gjeld havner hos en enkelt kreditor
  • Lavere rente enn å ta opp et nytt forbrukslån for å dekke gjelden
  • Man reduserer renten og sparer flere tusen kroner hvert år
  • Får bedre kontroll over gjelden
  • Man får det bedre med seg selv

MERK: For de aller fleste refinansieringslån, uansett om det er for refinansiering av smålån, billån eller forbrukslån, så MÅ lånetakere stille med sikkerhet for lånet. Banker og finansinstitusjoner godtar som regel sikkerhet i boligen, noe som også kan gi lånetakere et større refinansieringslån. Et større beløp betyr at man har sjansen til å kunne kvitte seg med absolutt all gjeld hos andre kreditorer.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her