Lånemegleren

Lånemegleren

Eksempel nom. rente 5,00%, eff. rente 5,13%. 2 000 000 kr over 25 år. Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 1 509 206 kr. Totalt 3 509 206 kr. Nom. rente 5,00%-11,25%. Eff. rente 5,40%-13,80%. Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Søk her

Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret er et register over hva privatpersoner har i usikret gjeld. Det er ikke hvem som helst som kan få innsyn i disse opplysningene, og det er kun en liten håndfull selskaper som har lov til å innhente, og lage et register over hvilken gjeld du har.

Registeret kom som et resultat av gjeldsinformasjonsloven. Denne loven legger grunnlaget for gjeldsinformasjonsforskriften, som er et middel for å senke risikoen usikret gjeld i befolkningen vil ha på økonomien.

Formålet med gjeldsregisteret

Formålet med et gjeldsregister, er å senke misligholdet av usikrede lån, som egentlig bare er en fordel for de som låner penger. Uten å spekulere for mye, er nok mange av forbrukslånene og kredittkortene et resultat av impuls. Det er heller ikke uvanlig å søke på flere lån samtidig, og da bankene gjerne tilbyr å låne deg mer penger, om du har økonomi til det, er det nok mange som plutselig har flere lån. Mange ganger høyere enn de søkte om i utgangspunktet. Og dermed en høyere gjeldsbelastning enn låntaker egentlig ikke har råd til.

Med gjeldsregisteret vil et slikt tenkt eksempel skildret ovenfor være vanskeligere. Bankene har plikt til å undersøke hvor mye du har i gjeld, og også sende inn informasjon om din usikrede gjeld til de selskapene som har konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge.

Alle som er registrert i registeret vil ha innsyn – det koster ingenting og du kan bruke disse opplysningene til din egen fordel, når du skal ønske om refinansiering, lage budsjett og ellers ha opplyst om hva du har i gjeld.

Gjeldsregisteret – nyttig redskap for bankene

Gjeldsregisteret er et redskap bankene kan bruke, for å se om en søker har usikret gjeld. Det er nemlig krav til hvor stor gjeldsbyrde du kan ha (fem ganger brutto årsinntekt), noe som inkluderer all gjeld. Når bankene kan gå inn i registeret, vil dette være oppdaterte opplysninger (oppdateres flere ganger daglig, og det vil være betydelig vanskeligere for en lånekunde å “pynte på sannheten”, til fordel for både bankene og også den potensielle lånekunden.

Opplysningene som er i gjeldsregisteret er kun tilgjengelig for bankene og for deg. Det er ikke hvem som helst som kan få innsyn, ei heller får lov til å legge inn opplysninger om deg. på den andre siden har bankene plikt til å legge inn opplysninger om din usikrede gjeld, noe som også gjelder andre kreditorer.

I tillegg til utestående kreditt, kan bankene også se hvor mye som er rentebærende gjeld og hva som eventuelt er hovedkravet, og er opplysninger som er synlig selv ved eventuelle inkassokrav.

Hva du kan bruke gjeldsregisteret til

Alle som er registrert i gjeldsregisteret kan se egne opplysninger. Dette gjøres enkelt ved å logge inn og det koster ingenting. Den desidert største fordelen, er at du selv kan se hvor mye kreditt du har utestående eller potensielt, og er opplysninger du kan benytte om du vil søke om refinansiering for eksempel.

De som har satt opp regnestykket på egen hånd, vet nok hvor tidkrevende det er å samle opplysninger om gjeld. Og sjeldent er disse opplysningene oppdaterte. Ved å bruke gjeldsregisteret aktivt, kan du når som helst få et øyeblikksbilde i hvor mye du faktisk har utestående. Selv om du ikke har intensjoner om å refinansiere gjeld eller har gjeldsproblemer, er det smart å ha en oversikt over hvor mye du skylder av penger.

innsyn egne opplysninger

Opplysningene i gjeldsregisteret

Gjeldreisteret har begrensede opplysninger om gjelden din: Det vil kun være usikret gjeld, som er listet opp, og ikke boliggjeld, billån (med sikkerhet) osv.

Gjeldsregisteret inneholder opplysninger om usikret gjeld:

  1. Kredittkort.
  2. Forbrukslån.
  3. Billån uten sikkerhet.
  4. Annen kredittgjeld (eksempelvis hvitevarer).

Hvem du har lånt fra, renten på lånet og hvor mye som er utestående vil stå opplyst. Har du kredittkort, vil det står hvor mye du har i mulig kreditt (ikke hvor mye av kreditten du har brukt) og dette teller inn som gjeld også.

Du vil også se det står opplysninger som “rentebærende gjeld” og “ikke rentebærende gjeld”. Her er førstnevnte den gjelden det løper renter på og sistnevnte er gjeld det ikke løper rente på, som eksempelvis kredittkort hvor det er rentefrie dager.

Andre som kan ta ut opplysninger fra gjeldsregisteret er Norges Bank og Statistisk Sentralbyrå (SSB). Disse benytter kun informasjonen på et overordnet nivå, til å lage analyser og informasjon for alle.

Kredittscore – basert på offentlige opplysninger

Kredittscore er et mål som bankene benytter, for å se hvilken risiko bankene har ved å låne deg penger. Dette avgjøres gjennom demografiske forhold (alder osv.) samt dine økonomiske forhold hvor det er offentlig tilgjengelige opplysninger. Alle banker har sin egen vurdering, men benytter seg av kredittopplysningsbyråer til å hente inn informasjon om deg. Denne informasjonen inkluderer eventuelle betalingsanmerkninger, skatteopplysninger og andre økonomiske forhold.

Les mer om kredittscore i utdypende artikkel ved å klikke her.

Et søk i gjeldsregisteret benyttes også til å lage en kredittvurdering av deg, og vil påvirke kredittscore, enten i positiv eller negativ forstand. Som regel vil en kredittscore gå på en skala fra 0-100 (noen ganger 0-1000) avhengig av hvilken bank som vurderer deg.

Når det er blitt foretatt en kredittvurdering, av et kredittopplysningsbyrå, vil du få et gjenpartsbrev som informerer deg om dette. Dette er vanlig praksis og noe du skal forvente, uansett hvilken type lån du er ute etter, også refinansiering. Du kan kredittvurdere deg selv via flere selskaper, noen ganger gratis, andre ganger mot et lite beløp.

Gjeldsregister logg inn

For å logge inn på et gjeldsregister trenger du kun BankID. Da vl du få tilgang til alle opplysningene registeret har om deg. Det er flere gjeldsregistre, som har lisens til å hente inn informasjon om din usikre gjeld, og er i skrivende stund disse:

  1. Gjelds Informasjon AS (som Finans Norge står bak).
  2. Gjeldsregisteret AS (som Evry Norge står bak).
  3. Experian Gjeldsregister AS (som Experian står bak).
gjeldsregisteret logg inn
Klikk på «logg inn» så kan du identifisere deg med BankID

Når du er logget inn, kan du få en utskrift av registrerte opplysninger. Hvordan du gjør dette er ulikt, alt etter hvilket system gjeldsregisteret bruker, men burde være en forholdsvis enkel oppgave for de fleste (tips: se etter printer-/utskrift-ikon).

Når kommer gjeldsregisteret?

Gjeldsregisteret er her allerede. I 2019 kom dette på plass, og det er i dag tre firmaer som har lisens til å drive gjeldsregister. Du kan enkelt se dine opplysninger ved å logge inn hos en av de tre: Experian, Evry, Finans Norge.

Hvem har tilgang til gjeldsregisteret?

lle som skal låne deg penger har tilgang til gjeldsregisteret. Du kan også få tilgang til dine egne opplysninger, ved å logge inn på nettsidene til en av de tre selskapene med lisens til å drive gjeldsregister i Norge.

Hvordan søke i gjeldsregisteret?

Du kan søke i gjeldsregisteret ved å logge deg inn først. Deretter vil du ha tilgang til alle opplysningene om deg. Disse opplysningene skal være oppdatert jevnlig, og er erfaringsmessig oppdatert inntil flere ganger daglig. Hver enkelt gjeldsregister har ulikt oppsett, men du kan enkelt søke ved å se etter søkefunksjonen på siden.

Hvor finner jeg gjeldsregisteret?

Det er per i dag tre selskaper som har lisens til å drive gjeldsregister i Norge. Disse tre er: Evry, Experian og Finans Norge. Nettadressen til disse er: norskgjeld.no, minexperian.no og Gjeldregisteret.no.

Finn det beste forbrukslånet på nett

beste forbrukslån

Trenger du penger til å pusse opp eller dra på ferie? Av og til trenger vi å låne penger, uten at det finnes en fast låneform for dette. Et boliglån må brukes til bolig, studielån til studier og billån til bil. Men det finnes en løsning når du trenger å dekke et annet behov. Forbrukslån er et usikret lån hvor du kan bruke pengene til det du vil. Her er du ikke knyttet fast til et satt formål, men står fri til å disponere beløpet som du selv ønsker. Forbrukslån er dyrere enn andre former for lån, og du bør … Les mer

Kausjonist

kausjonist lån refinansiering

Når du skal kjøpe bolig, så er det vanlig å ta opp lån. Dette kalles boliglån, men det er ikke slik at du kan gjøre det sånn uten videre. Du må søke om lån, og så må banken behandle søknaden din. Svaret kan bli både ja og nei. Det er flere faktorer som spiller inn i vurderingen av lånesøknaden din. Det er altså mye som må stemme for at du skal få et positivt svar. Du må blant annet ha 15 % egenkapital og god betalingsevne. Hvis du er veldig ung, er det imidlertid ikke sikkert at du har begge … Les mer

Hvordan tjene penger fort

tjene penger fort

Hvordan tjene penger fort? Folk har forskjellige definisjoner av dette ordet. Det er et adjektiv som brukes til å forklare hvor lang tid noe tar. Noen definerer dette adjektivet som et par uker, mens andre ønsker å se resultater i løpet av et halvt år. Teoretisk kan du begynne å tjene penger nå med det samme, og det er veldig praktisk hvis du trenger penger nå. Men i praksis så avhenger det av deg og din egen innsats. For at du faktisk skal klare å tjene penger fort, så må du være villig til å legge ned en skikkelig innsats. … Les mer

Tvangssalg

tvangssalg

Hvis du ikke får betalt regningene dine, så kan en av konsekvensene være tvangssalg. Dette er en veldig alvorlig konsekvens. Det betyr at hvis du får en slik beskjed, så har situasjonen pågått i så lang tid at kreditorene ikke ser en annen utvei. Tvangssalg er resultatet av et alvorlig tillitsbrudd mellom forbruker og selger. Forholdet mellom forbruker og selger er altså et forhold som bygger på tillit, og det kan potensielt få store konsekvenser å bryte dette. Det finnes naturligvis også andre reaksjoner på et slikt tillitsbrudd, men her er det tvangssalg som er i fokus. Innholdsfortegnelse Hva er … Les mer

Hvordan spare penger?

hvordan spare penger

Drømmer du om en luksuriøs feriereise, ny bil eller egen bolig? Da har du kanskje behov for å spare opp penger først. Skal du for eksempel kjøpe egen bolig, må du ha 15 % egenkapital. Dette kan utgjøre flere hundre tusen kroner. Så, hvordan spare penger? Skal du spare penger finnes det mange gode sparetips som gjør prosessen mer motiverende og morsom. Innholdsfortegnelse Sparetips | Hvordan spare penger smart og effektivt?Sett mål for sparingen dinHa automatiske trekk til sparekontoenSett opp et budsjettFinn billigere alternativer til dyre vanerSpar penger med samlelån og refinansiering!Hvordan spare penger raskt?Hvordan spare penger til bolig?Spar penger … Les mer

Stoppe lønnstrekk

stoppe lønnstrekk

Det er aldri en god idé å la være å betale regningene sine. I øyeblikkets hete fremstår det kanskje som en enkel løsning, men dette er et valg som har potensial til å få store konsekvenser på et senere tidspunkt. Det finnes mange reaksjoner på ubetalte regninger, deriblant tvangssalg og lønnstrekk. Denne artikkelen vil handle om sistnevnte. Hva betyr det når du har lønnstrekk, og er det noe du kan gjøre for å stoppe det? Det er blant spørsmålene vi vil svare på her! Når du prøver å få stoppet et lønnstrekk, bør det være fordi du ønsker å få … Les mer

Hjelp til å rydde opp i gjeld

Gjeld er et hurtigvoksende problem innenfor Norges grenser. Noen har relativt lav gjeld, mens andre har veldig høy gjeld. Totalt er det snakk om mange milliarder norske kroner. Det kan være mange grunner til at folk har havnet i en slik situasjon. Når det gjelder det å få hjelp til å rydde opp i gjeld, så spiller det liten rolle hvilken kategori du havner i. Enten gjelden din er lav eller høy, så er det lurt å få ryddet opp i det så fort som overhodet mulig. Med denne artikkelen ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du … Les mer

Stoppe tvangssalg av bolig

tvangssalg bolig refinansieringslån

Å få hjelp til å rydde opp i gjeld er noe som sitter langt inne hos noen mennesker. Vi skjønner selvsagt at det kan være vanskelig, men det er absolutt ikke noe du bør vente med. I verste fall kan du faktisk havne i situasjon hvor boligen din står i fare for å bli tvangssolgt, på grunn av at du ikke ba om hjelp på riktig tidspunkt. Det er naturligvis ingen som ønsker å få boligen sin tvangssolgt. Men når du står midt i en situasjon hvor det er det som kan være utgangen, så skjønner vi at du kanskje … Les mer

Samlelån

samlelån - refinansiering

Et samlelån gir muligheten til å få alle kredittkortgjeld, forbrukslån og andre smålån, samlet i ett eneste lån. Dette kan spare deg for tusenvis av kroner årlig, som du kan bruke til å betale ned enda mer gjeld eller for å ha mer romslighet i hverdagsøkonomien. Det er ikke så mye som skal til før det kan betale seg med et samlelån. Lag først en oversikt over hva du har av faktiske utgifter med eksisterende lån, og sammenligne dette med hva et samlelån vil koste – benytt deg eventuelt av en lånekalkulator, som enkelt kan vise deg forskjellen. Vi vil … Les mer

Hjelp til nedbetaling av gjeld

Hjelp til gjeldsproblemer

Gjeld er en stor belastning når den kommer ut av kontroll, men det er aldri for sent å rydde opp. Selv om du har betalingsanmerkninger og flere inkassosaker, er det det muligheter for å få refinansieringslån, selv om dette kan kreve du har bolig eller medsøker. Når du får et behov for hjelp til nedbetaling av gjeld, har du flere muligheter . Du kan enten ta kontakt med en bank eller lånemegler, for å se på muligheten til å refinansiere. Du kan også spare inn der du kan og betale gjelden du har, på samme vilkår. Når gjelden tar helt … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!