Hjelp til gjeld og inkasso

Ole Larsen
13.03.2021
530 Visninger
hjelp til gjeld og inkasso

Hjelp til gjeld og inkasso kan være nødvendig når du har mistet kontrollen. Om du har problemer med gjeld så er du ikke alene, og misligholdt gjeld kan være en mare for den det gjelder. Delvis fordi inkassoselskapene mange ganger ikke er interesserte i å hjelpe deg, men heller driver med aggressiv inndrivning. Da er det lett å føle seg hjelpeløs og resignere, men desto viktigere å få hjelp med gjelden så raskt som mulig.

Gjeld forsvinner ikke av seg selv. Det er heller ikke så lett å få til en gjeldsordning eller forståelse ved namsmannen, som du kanskje tror om du ikke har vært i gjeldsproblemer før. Dette gjelder spesielt om du er inaktiv og ikke konfronterer eventuelle inkassosaker.

Hva er årsaken til gjeldsproblemene?

Først og fremst: er hovedårsaken til at du havner i gjeldsproblemer fordi du ikke betaler på tiden, eller har et luksusproblem-lignende forbruk, er det nå du skal endre på vanene dine. Misligholdt gjeld kan fort bli dyrt og verre kan det bli, om det med tiden kommer til tvunget lønnstrekk og tvangssalg av boligen din.

Er det fordi du simpelthen ikke har nok inntekt til å betale regninger, og regnestykket ikke går opp selv med lavt forbruk, som er problemet, er det på tide å se etter alternative løsninger.

Få hjelp til gjeld med refinansiering

Selv om du har løpende inkassosaker eller, i verste fall, du har betalingsanmerkning(er), vil det fremdeles være mulig å komme ut av de langsiktige gjeldsproblemene relativt smertefritt. I utgangspunktet vil du være i en vanskelig situasjon med tanke på lån, fordi bankene er reserverte når det kommer til å låne ut penger til en person som har gjeldsproblemer. Med refinansieringslån stiller det seg annerledes, fordi du vil i prinsippet ikke låne mer penger, men heller låne til å samle alle gjeld. Dette skal i prinsippet gi deg bedre og romsligere økonomi, noe som en bank vil se på med andre øyne.

Hvilke muligheter du har

Når du har gjeldsproblemer, er det mye du kan gjøre på egen hånd. Noe av det første du bør gjøre, er å samle sammen all informasjon om hvor mye du har i gjeld, til hvem og hvor mye du må betale i renter og avdrag. Er et betalingskrav gått til inkasso må du ofte kun hente deg inn igjen med betalingene, før det går tilbake igjen til opprinnelig kreditor. Prioriter derfor inkassokrav først.

Ta også kontakt med kreditor, for å se om dere kan finne en løsning sammen. Gjør helst dette før kravet går til inkasso, fordi det kan være betydelig lettere å få til en avdragsfri periode inntil du har mer romslig økonomi. Har du inkassosaker løpende, er det viktig du forklarer dette til kreditorer du kan se det vil bli problemer med å betale, på grunn av eventuelle lønnstrekk og avtaler med inkassoselskapene.

Som tidligere nevnt: refinansiering er en fin løsning på langsiktige gjeldsproblemer. Undersøk derfor muligheten for å få et samlelån, noe som kan gi deg mer trygghet og færre utgifter.

Ikke vær passiv – få kontroll

I alle tilfeller, uansett årsak til at du er i den situasjonen du er, så er det uhyrlig viktig å gå kreditor i møte. Ved å ta tak i gjeldsproblemene tidlig så hjelper du deg selv hvert steg på veien.

Når du er tidlig ute med å ta tilbake kontrollen, slipper du unødvendige utgifter til alskens gebyrer, som purregebyr, inkassogebyr og rettsavgift (om saken havner hos namsmannen) – det er i sum veldig mange penger på å få kontroll tidligst mulig.

Start allerede i dag – ta kontakt med kreditor

Du kan åpne eposter, ringe de du skylder penger og logge inn på gjeldsregisteret for å få oversikt. Ta også kontakt med inkassoselskapene for å forklare din situasjon. Hvis du er i en kortsiktig klemme, er det ikke usannsynlig saksbehandleren har forståelse for det, og du kan jobbe for å komme deg tilbake igjen til normalt.

På denne måten kan du også kjenne på hvor villige de enkelte kreditorer er til å lage an avtale med deg. Du få også et overblikk, som kanskje gir deg fornyet energi til å komme alle gjeldsproblemene i møte.

Få hjelp av en gjeldsrådgiver

En gjeldsrådgiver kan hjelpe deg med mange oppgaver. For det første så er et til stor hjelp å ha noen profesjonelle å snakke med, som kan gi deg et realistisk bilde på hva du kan forvente. Gjeldsrådgiveren kan også få fullmakter til å forhandle med kreditorene – dette kan være uvurderlig hjelp, fordi noen ganger er kreditorene mer tilbøyelige til å inngå avtaler når en tredjepart er med i bildet.

Du kan få gratis gjeldsrådgivning gjennom kommunen der du bor, Da tar du enkelt kontakt med NAV lokalt, som vil veilede deg videre og du kan avtale et første møte for å komme i gang.

Gjelden forsvinner ikke av seg selv

Det er viktig å presisere at gjelden ikke forsvinner av seg selv. Ikke engang tenk tanken om gjeldsordning som en lettvint løsning, fordi det er faktisk mye vanskeligere å få til en gjeldsordning enn mange nok tror (i hvert fall i vår erfaring etter å ha lest diverse forum på nett). Du må belage deg på å løse problemet på egen hånd, og det er ikke før alt virkelig er håpløst du kan begynne prosessen med gjeldsordning. Inntil da må du hanskes krediterer på egen hånd eller sammen med noen som kan hjelpe deg.

Se heller på muligheten for å refinansiere gjeld, fordi dette er en utprøvd løsning, som har hjulpet mange ut av dyre gebyrer, inkassokrav og opphopning av krav fra kreditorer.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her