Stoppe lønnstrekk

Erik Nilsen
21.04.2021
648 Visninger
stoppe lønnstrekk

Det er aldri en god idé å la være å betale regningene sine. I øyeblikkets hete fremstår det kanskje som en enkel løsning, men dette er et valg som har potensial til å få store konsekvenser på et senere tidspunkt.

Det finnes mange reaksjoner på ubetalte regninger, deriblant tvangssalg og lønnstrekk. Denne artikkelen vil handle om sistnevnte. Hva betyr det når du har lønnstrekk, og er det noe du kan gjøre for å stoppe det? Det er blant spørsmålene vi vil svare på her!

Når du prøver å få stoppet et lønnstrekk, bør det være fordi du ønsker å få kontroll på gjelden din. Arbeidet ditt vil bære preg av baktanken, og hvis den er noe annet enn det å få kontroll på gjelden, så er dette noe kreditorene vil klare å gjennomskue.

Hva er lønnstrekk?

Lønnstrekk er en konsekvens av at du har nedprioritert å betale regningene dine. Kreditorene er villige til å gå langt for å få pengene sine, for det er det handler om i enhver økonomisk krise hvor det er kreditorer innblandet.

Når du får lønnstrekk betyr det at du har hatt ubetalte regninger så lenge at saken omsider har havnet på bordet til namsmannen. Saken har pågått en god stund, med andre ord. I dette tilfellet mener vi flere år.

Før saken havner på bordet til namsmannen, så har saken din gått gjennom alle de foregående trinnene i prosessen. Det innebærer din nedprioritering, samt purre- og inkassoprosessen.

Dersom namsmannen pålegger deg lønnstrekk, så er det fordi vedkommende ikke så noen annen utvei. Det er viktig å gjøre opp for seg, og hvis du ikke gjør det frivillig, så er det bare tvang som gjenstår.

Derfor får du lønnstrekk

Grunnen til at du får lønnstrekk er ganske enkel. Det er rett og slett fordi du ikke har betalt regningene dine. I flere tilfeller er også dette en bevisst handling. Så et lønnstrekk er ikke noe som på mirakuløst vis bare dukker opp.

Du får ikke lønnstrekk av å glemme en regning. I stedet er det noe som har pågått over lengre tid, så sannsynligheten for at du er klar over hvorfor det har blitt sånn, er ganske stor.

Det kan naturligvis være tilfellet at du visste at du hadde en litt trøblete økonomi, men at du ikke var klar over at det hadde blitt så ille. Men lønnstrekk er altså noe som sjelden innføres som følge av en feil.

Hva er varigheten på lønnstrekk?

Varigheten på lønnstrekket vil ta utgangspunkt i hvor stor gjelden din er. Hvis det er snakk om en relativt lav gjeld, så vil kanskje lønnstrekket vare i et par uker. Men om gjelden din er veldig høy, så kan faktisk lønnstrekket vare i mange år.

Hvis den aktuelle kreditoren hadde valgt å begjære boligen din tvangssolgt i stedet, så ville du som boligeier hatt muligheten til å motsette deg begjæringen. Det er ikke en mulighet du har når namsmannen pålegger arbeidsgiveren din å utgjøre et lønnstrekk fra deg.

Det betyr at et lønnstrekk kan være et stressmoment for mange. Samtidig er det viktig å huske på at namsmannen ikke kan pålegge deg et lønnstrekk som er større enn det du trenger for å betale for livsopphold.

Du skal ha muligheten til å holde hjulene i gang i hverdagen, med andre ord. Når du skal betale for livsopphold, innebærer det å ha nok penger til blant annet husleie og mat.

stoppe lønnstrekk frivillig

Det kan være lenge å vente på at lønnstrekket stoppes.

Slik stopper du lønnstrekk

Når du blir pålagt lønnstrekk, så kan du altså ikke motsette deg det. Men det betyr ikke at du ikke kan prøve å stoppe det. Det er fremdeles et alternativ, og det er noe vi virkelig anbefaler deg å prøve. Det kan i hvert fall ikke skade!

Ta kontakt med kreditorene

Lønnstrekket er en konsekvens av at du ikke har betalt regningene dine i en lengre periode, og det betyr at det er kreditorer innblandet. Det er et begrep som brukes om aktørene du skylder penger, og de vil naturligvis ha pengene de har krav på.

Første steg på veien for å få stoppet et lønnstrekk er å ta kontakt med kreditorene. Vi skjønner at det kan være litt skummelt, men i en slik situasjon er det viktig å ta tyren ved hornene.

Du skal naturligvis ikke ta kontakt med kreditorene bare for å ha gjort det. Målet med det er å komme til enighet om en avtale som ikke har en like begrensende effekt på livet ditt. Men samtidig vil du jo gjøre opp for deg.

Med det sagt så er det ikke sikkert at kreditorene er interessert i å inngå en avtale med deg. Men vi kan i hvert fall garantere at det ikke vil skade og prøve.

Selg ting du ikke trenger

Det er en ting du bør gjøre både før og etter at du har snakket med kreditorene. De fleste av oss har noen ting som vi egentlig ikke trenger, og disse tingene bør du selge så fort muligheten byr seg.

Noen vil selvsagt ha vanskelig for å kvitte seg med enkelte ting, men i noen situasjoner er man rett og slett nødt til det.

Hvis du er i tvil om noe kan selges, så kan vi gi deg samme tips som vi gjorde i forbindelse med å ta kontakt med kreditorene. Så lenge gjenstanden er i god stand, så skader det ikke å prøve å få den solgt. Det verste som kan skje, er at den ikke blir solgt, men da har du prøvd.

En effektiv måte å få solgt ting på, er å arrangere et garasjesalg eller ta i bruk markedsplassen på Facebook.

Refinansieringslån

Å gjøre et forsøk på å stoppe lønnstrekket bør ikke handle om å få gjelden til å forsvinne. Det er ikke mulig uansett hvor hardt du prøver. Den eneste måten å få gjelden til å forsvinne, er ved å betale den ned.

Hvis problemet ditt er at du har for mange smålån, så kan du prøve å finne en bank som er interessert i å hjelpe deg. Om du er heldig og finner en bank som ønsker det, så vil de antageligvis gi deg et refinansieringslån.

Når du får innvilget et refinansieringslån, så betyr det at banken låner deg penger til å betale ned alle smålånene. Da har du kun én bank du skylder penger til, og det er noe som utvilsomt er mye mer oversiktlig og overkommelig.

Forfatter Erik Nilsen