Derfor har nordmenn gjeldsproblemer

Ole Larsen
15.08.2021
455 Visninger
Problemer

I Norge har man så god økonomi, og så gode tilbud, at mange går litt for langt og tror de har friere tøyler enn de har. Dette kan føre til gjeldsproblemer og generell økonomisk ubalanse. Når man tror man har større økonomisk kraft enn man har, går det sjeldent godt.

Gjeldsproblemer stammer som fra blant annet dårlig planlegging, krisesituasjoner man ikke kan forutse, og hos enkelte også gambling problemer. Det kan lett hope seg opp store mengder gjeld som man ikke kan tilbakebetale. Gjeld oppstår når man ikke kan tilbakebetale lån og kreditt.

Kan man ikke tilbakebetale, så kan man heller ikke betale ned gjeld, og kommer det da mer gjeld, kan det fort gå for langt og bli uoversiktlig og skli ut. Dette fører til store gjeldsproblemer, som man ikke helt ser løsninger på, og som man trenger hjelp til å løse, noe som heldigvis er tilgjengelig.

Det finnes mye god hjelp å få, og det finnes forskjellige tiltak og tjenester man kan benytte seg av som kan hjelpe i finansielt trøbbel. Man kan refinansiere gjennom lån eller benytte seg av tjenester som gjeldsregisteret for å få bedre oversikt over hva man betaler og hva man skylder.

Hvordan påvirker gjeldsproblemene norsk økonomi?

Norsk økonomi er preget av gjeldsproblemene, på grunn av senket kjøpekraft og større trengsel for støtte. Når flere har dårlig økonomi, merker man det i markeder, priser i butikkene og alt annet som koster penger. Når mange trenger støtte for å holde dagliglivet oppe, merker man det.

Stor gjeld kommer også som regel med store nedbetalinger, og da er det ikke like enkelt å holde det oppe utenom. Det er som regel en grunn til at man har gjelden. Ting som lån og kreditt kan føre til uoverkommelig gjeld, og samfunnet vil merke dette hvis flere går i de samme fellene.

Norge har høye priser og høye lønninger, og det er lett å bli revet med når man ser hva andre har råd til. Mange føler de også burde ha råd til dette, og ender opp med å ta lån for å henge med. Dette ender fort galt, og kan føre til at man må søke hjelp fra diverse støtteapparater eller annet.

Vi har gode støtteapparater som hjelper når folk har tatt seg vann over hodet, men det kan ikke misbrukes ved å påta seg masse gjeld som blir slettet og betalt av staten eller andre støtteapparater. Disse foretakene er til for å hjelpe når det faktisk trengs, og er vitale for et velfungerende samfunn.

Bør du refinansiere misligholdt gjeld?

Misligholdt gjeld er aldri noe man bør sikte etter. Det er en kjip situasjon å være i å ikke kunne betale tilbake det man skylder, og det bør alle prøve å holde seg foruten. Har man likevel ikke betalt det man skylder og får store bøter finnes det løsninger. Man kan få hjelp på mange forskjellige måter.

Oversikt er viktig. Ved å bruke registre og andre verktøy som regneark og bankoversikter kan man danne seg et ganske klart bilde over egen økonomi og komme seg inn igjen på et spor som kan opprettholdes og som er sunt for økonomien din. Det er mange tiltak fra diverse aktører.

Banker og andre aktører tilbyr for eksempel refinansiering av nedbetalinger og lån. Dette er en god måte å få bedre oversikt over disse betalingene, og få kuttet dem opp i mer håndterbare betalinger. Betalingene er da mer overkommelige, og man kan komme seg i en god flyt igjen.

Ved å ta i bruk slike tiltak som refinansiering og nye avtaler, vil det være lettere å komme seg på toppen av gjelden, og komme tilbake til normale betalinger, og en mer balansert, og sunn økonomisk hverdag. Ingen ønsker å falle bak på betalinger, og det finnes ting man kan gjøre for å forhindre det.

3 tips til for å unngå misligholdt gjeld

Her kommer noen tips for å unngå at det går så langt at man ikke klarer å betale tilbake gjelden sin. Blir gjelden misligholdt, vil man kjenne det økonomisk, og det er ikke noe man ønsker. Ved å forhindre at det skjer til å begynne med, er man godt hjulpet og slipper gjerne å stå i situasjonen.

Tjenester fra diverse aktører, også banker, som refinansiering og nye avtaler for nedbetaling av eksisterende gjeld eller utstående betalinger kan gjøre betalingene dine mer overkommelige og i mange tilfeller kan man komme seg helt ut av gjelden. Finn ut hva som passer for deg.

Andre ting som å budsjettere hverdagskostnader satt opp mot faste kostnader for å se hva man kan kutte, og hva man er helt nødt til å betale. Ved å betale regningene dine til faste tider, eller i alle fall ikke med en gang de kommer inn, kan du frigjøre flere midler som kan brukes.

De fleste av oss har fler medlemskap og månedlige utgifter enn vi tror og blir konstant trukket små beløper som kan bli mye i lengden. Dette er gjerne strømmetjenester eller medlemskap til tjenester som e-bøker og aviser. Disse blir ofte betalt automatisk og er noe man ikke tenker over.

Gjeldsregisteret gir deg full oversikt

Ved å samle all informasjon om gjeld i et samlet register, får du full oversikt over egen økonomi, og kan i mye større grad styre når du betaler hva for å holde det flytende i forhold til inntekt og diverse utgifter. Det kan være veldig mye å spare på å flytte rundt på egen økonomi.

Det blir som en slags refinansiering for deg selv, uten å få gebyrer. Du får oversikt over alle de forskjellige partene av gjelden din, og kan da enkelt finne løsninger som passer for deg og din hverdag. I og med at økonomi som regel handler om oversikt er dette alltid en fordel.

Gjeldsregisteret tilbyr tjenester for privatpersoner, kommuner, finansforetak og alle mulige aktører som trenger god oversikt over gjelden sin. I mange tilfeller holder dette, og gjør hele prosessen overkommelig. Man finner lettere rom i økonomien og får en bedre økonomisk hverdag.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her