Bør du refinansiere dine lån med sikkerhet i bolig?

Ole Larsen
15.08.2021
476 Visninger
refinansiere dine lån med sikkerhet i bolig

Stiller man boligen sin som sikkerhet for et lån, kan man få innvilget ganske mye større summer, og ofte få bedre vilkår enn på lån uten sikkerhet eller med mindre sikkerhet. Det er fremdeles skummelt å tenke på å miste noe som er så stort og som man gjerne holder kjært.

Mange banker og andre selskaper som tilbyr lån og refinansiering tilbyr også lån med sikkerhet i bolig. Ved å sikre seg et stort beløp, stoler de mer på deg som kunde og tør og låne deg mer penger. Man må fremdeles passe på at man har mulighet til å tilbakebetale lånet da mye står på spill.

Mange nye aktører lokker med dette tilbudet og gir lavere renter og lavere gebyrer eller lavere terminbeløp. Har du råd til lånet du skal ta, og er sikker på at du kan betale det ned, er det ikke en dum idé. Det er altså et godt alternativ i en sikker økonomi, og det er viktig å ha oversikten.

Refinansiere lån med sikkerhet i bolig – her har du flere muligheter.

Derfor bør nordmenn få bedre økonomisk oversikt

Alle burde ha god oversikt over økonomien sin, også nordmenn. Det finnes kun oppsider ved å oppnå denne oversikten. Norge har høye lønninger, men også høye priser. Dette fører til at det fort kan bli uoversiktlig hvor mye man faktisk har brukt eller tjent. Da gjelder det å ta tilbake kontrollen.

Det finnes forskjellige måter å få denne kontrollen tilbake på. Tjenester som refinansiering er gode verktøy som vil hjelpe deg med å balansere, kontrollere og styre din egen økonomi i mye større grad. Dette er en god måte å få oversikten over egen økonomi ettersom alt blir samlet på et sted.

Unge voksne som for eksempel studenter sliter gjerne med å finne ut av disse tingene. Med voksende studielån, skal de trø ut i arbeidslivet og boligmarkedet, samtidig som de også har abonnementer til alle slags tjenester som strømming av musikk, film og serier.

Det blir da fort uoversiktlig, men det finnes ting man kan gjøre. Ved å samle alle mulige innbetalinger (lån, kredittkort osv.) som en stor sum, gjennom å refinansiere hos en bank eller en annen aktør, kan man få tilbake oversikten og lettere følge med på totalsummene av egen økonomi.

Unngå å betale høy rente over lang tid

Store lån, spesielt uten sikkerhet kommer ofte med høye renter, mange gebyrer og lange tilbakebetalingsperioder. Mange av denne typen lån, har noe annet de lokker med som gjør at de virker attraktive, som at du kan låne mye om gangen, eller få pengene med en gang.

Det er lett å gå på smeller her, og du ender fort i en situasjon hvor du mister oversikten og i de verste tilfellene kan man grave seg et så dypt hull at man ikke ser veien ut. Da er refinansiering eller en ny avtale i banken være løsningen. Du får da oversikten tilbake og kan lettere styre nedbetalingen.

Det er viktig å få hjelp med alvorlig gjeld så raskt som muli gi forløpet. Da kan du få kontrollen raskere.

Ved å ta disse tiltakene som fører til enten mindre utbetalinger, kortere nedbetalingstid eller lavere renter, får du tilbake kontrollen over din egen økonomi, og du kan i mye større grad begynne å planlegge hvordan du skal forholde deg til den fremover. Det finnes gode løsninger for alle.

Det finnes kalkulatorer og sammenligningstjenester på nett, som kan hjelpe deg med å finne ut hva som passer til din situasjon, og som kan hjelpe deg med å regne ut de forskjellige faktorene som er gjeldende når det kommer til lån. Ved å bruke disse, og å være litt kritisk, blir det mer overkommelig.

Topp 3 tips for deg som ønsker å samle smålån

Ønsker du å samle dine smålån gjennom refinansiering og nye avtaler er det noen faktorer som er viktige å ta i betraktning. De overordnede faktorene for et lån er rente, tilbakebetalingstid, og gebyrer. De forskjellige aktørene tilbyr forskjellige avtaler med forskjellig balanse av disse.

Det første tipset er å virkelig sette seg inn i egen økonomi. For å vite hva som er best for deg og din økonomi må du først vite hva det går i. Ved å se gjennom ut- og innbetalinger i nettbanken og fakturaer får du et bedre bilde over hvilke problemer du har, og kan begynne å fikse dem.

Det andre tipset er å sammenligne de forskjellige bankene og selskapenes tilbud. Når du først vet hva som er problemet og har fått litt oversikt gjelder det å finne det som passer din situasjon. Noen trenger små innskudd over lengre perioder, mens for andre passer det å tilbakebetale store beløper.

Til slutt gjelder det å være forsiktig og ikke hoppe på første og beste tilbud. Det finnes god informasjon og mange anmeldelser av forskjellige banker og lån på internett. Dette inngår i sammenligningen, men er såpass viktig at det blir nevnt som et eget tips, da det er viktg å få hentet inn flere tilbud så du er sikret lavest mulig rente. Bruk eventuelt en låneformidler til formålet.

Unngå unødvendig kredittkortgjeld

Kredittkortgjeld er ofte et nødvendig onde, men trenger du egentlig kredittkort? I noen situasjoner kan det hende at man har oversikten og har kontroll på gjelden, men veldig mye av den er unødvendig og kan unngås. Kredittkortløsninger virker ofte for gode til å være sanne, og i mange tilfeller er de også det.

Mange kredittkort lokker med gode avtaler, gjerne med lave renter eller andre goder som umiddelbart virker helt fantastiske. De kan likevel vise seg å ikke være så gode som man trodde til å begynne med. Det gjelder da ofte skjulte gebyrer, eller renter som stiger i etterkant.

Bli kvitt dyre kredittkort med refinansiering. Det vil lønne seg over tid.

Opparbeider du deg for mye kredittkortgjeld kan det være vanskelig å se veien ut. Det blir fort mye, og gjelden på kredittkortet er veldig kjip og da kan det være lurt å refinansiere gjennom lån. Ved å flytte rundt på ting, blir det lettere å komme seg ut av gjelden og du blir mye friere økonomisk.

Kredittkortgjeld er en særskilt kjip type gjeld, da situasjonen som fører til den, ofte også kommer med et usunt syn på penger og kreditt generelt. Løsning blir da for mange å betale ned gjelden med videre kredittkort. Dette er ikke lurt, og forverrer bare situasjonen, uten at det behøves overhodet.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her