Smålån med betalingsanmerkning

Ole Larsen
13.03.2021
567 Visninger
Smålån med betalingsanmerkning

Hva er egentlig en smålån? Kort fortalt så er smålån et lån som strekker seg fra 1000 kroner og opptil 40-50.000 kroner. Denne lånetypen har ikke så strenge vilkår som andre lån, og prosessen for å søke kan gå så fort som på timen. Smålån har som regel høyere rente enn andre lån, og ikke minst kortere nedbetalingstid.

For alle typer lån så er det stor fordel at man ikke har opparbeidet seg betalingsanmerkninger eller har pågående inkassosaker. Ved å ha betalingsanmerkning eller pågående inkassosaker reduserer man sjansen for å få innvilget et lån betraktelig. Sjansen reduseres ja, men det betyr ikke at man ikke kan få et lån innvilget.

Hva bør du se etter når du søker et forbrukslån?

For å søke smålån må man enten være 18 eller 20 år gammel og bo i Norge. Disse to kriterien er ikke så vanskelig å oppfylle og dermed kan de aller fleste søknadene innvilges på ekstremt kort tid, på timen på enkelte tilfeller (som kan være årsaken til betalingsanmerkninger i utgangspunktet). Smålån er plassert under kategorien forbrukslån, og forbrukslån har som kjent en høyere rente enn for eksempel boliglån. Den er satt under kategorien forbrukslån fordi man ikke trenger å stille med sikkerhet for å søke dette.

Skulle man oppfylle de to kravene, være 18 eller 20 år og oppover og bo i Norge, men har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosak, finnes det likevel en sjanse.

Lån med betalingsanmerkning

Skulle man ha behov for et smålån men har registrert betalingsanmerkning kan dette ofte føre til automatisk avslag, men ikke nødvendigvis alltid. De aller fleste banker vil ikke risikere å låne ut penger hvis sjansen for å misligholde lånet er stor.

Alle norske banker og finansinstitusjoner er forpliktet til å foreta en kredittsjekk av sine potensielle kunder ved en søknad. Går man ikke gjennom kredittsjekk, så blir søknaden automatisk avslått.

Ved manuell behandling av en smålån og man har en betalingsanmerkning, vil banken blant annet se på hvor gammel denne anmerkningen er og hvem man eventuelt skylder penger. Er anmerkningen nyere enn 6 måneder er sjansen for å få det innvilget lik null. Det samme gjelder hvis man har gjeld hos namsmannen. banken vil i tillegg også ta i betraktning søkerens alder og inntekt før en endelig avgjørelse.

Slik sjekker du kredittscoren din!

Fått avslag? Dette kan du gjøre

Skulle man likevel få avslag grunnet betalingsanmerkninger og inkassosaker, så kan man ty til en smålån med sikkerhet. Her må man vurdere om det vil være lønnsomt å søke om et smålån kontra en refinansieringslån med lavere renter, og med et større beløp, enn det et smålån kan tilby. Sikkerhet man kan stille med kan blant annet være bolig, bil, hytte, båt eller andre ting av verdi.

Går man for denne løsningen så må man vite at banken kan selge eller tvangsauksjonere bort eiendelen ,man har som sikkerhet for å dekke lånet ved mislighold.

Ha en medsøker for høyere kredittscore

Et annet alternativ er å søke om smålån sammen med noen andre som ikke har anmerkning eller pågående inkassosaker, eller en kausjonist. Å be noen om å være kausjonist er ikke alltid så enkelt. Som oftest stiller foreldre opp som kausjonister hvis man spør pent. Skulle man misligholde lånet, vil kausjonisten(e) bli holdt ansvarlig. Det betyr da at banken kan, og vil, kreve pengene fra foreldrene dine hvis du ikke betaler.

Skjer dette så er det ikke bra verken for deg eller dine foreldre, og forholdet mellom dere kan bli satt på prøve på grunn av dette. Dette er en situasjon verken du eller dine foreldre ønsker. Skulle det være slik at du sliter med å betale for avdragene, så er det bedre å være ærlig med kausjonistene dine om det og kanskje de strekker seg ytterligere og hjelper deg med avdragene også.

Ønsker man ikke å bruke noen av alternativene nevnt ovenfor, så finnes det kun et igjen: nemlig å fjerne roten til problemene. Få bort betalingsanmerkningen(e) og pågående inkassosaker.

Kausjonist

Bli kvitt anmerkning og inkasso

Det er ikke alltid at det dreier seg om store beløp før man får en inkassosak eller en betalingsanmerkning. Prøv så godt som mulig å bli kvitt disse før en lånesøknad formes. Kvitter man seg ikke med anmekninger kan man risiker at det vil stå i registrene i 4 år. Etter 4 år må kreditorer gå gjennom en rettslig prosess med å få registrert det for nye 4 år. Kreditorer som man skylder et betydelig beløp vil mest sannsynlig gjøre dette helt inntil man gjør opp for seg.

Man kan be familie, venner og bekjente om privatlån for å kvitte seg med anmerkningene. Betalingsanmerkninger skal slettes så fort gjelden er oppgjort, dette er i henhold til de nye reglene. Før i tiden kunne det ta litt tid før disse ble fjernet og man havner i en låst situasjon inntil det ble fjernet.

Ønsker du å bli kvitt dine gjeldsproblemer?

Klar til å søke?

Så fort man får betalt unna og anmerkningene blir fjernet så står man fritt frem til å begynne søknadsprosessen for et smålån. Denne gangen vil ikke betalingsanmerkning være et hinder, og man vil enkelt kunne få innvilget det lånet man opprinnelig hadde behov for. kanskje det er også mulighet til å låne litt ekstra slik at man kan betale ned for privat lånet som ble ble brukt for å fjerne betalingsanmerkningene.

Ved at anmerkningene er fjernet kan man også vurdere om en annen type lån som kan tilby lengre nedbetalingstid og med bedre rentebetingelser.

Så husk at selv en aller minste regningen på et par hundrelapper kan skape stor trøbbel i fremtiden om man ikke er påpasselig nok med å betale regninger i tide. Men ingen er perfekt, selv ikke den beste av oss. Det kan forekomme at man rett og slett har glemt det, men da er det viktig at man tar tak i det så fort man oppdager det. Uventede situasjoner kan oppstå når og hvor som helst, og da er det godt å vite at man vil ha større sjanse for å få innvilget et lån når man virkelig har behov for det.

Vær obs på renter og hva lånet innebærer for deg:

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her