Hva bør du se etter når du søker et forbrukslån?

Ole Larsen
15.08.2021
408 Visninger
søke forbrukslån

Har du tenkt å søke om et forbrukslån? Det er noen ting du må tenke på i forkant. Det finnes mange aktører som tilbyr forbrukslån, både de tradisjonelle bankene, så vel som nyere tilbydere. Forskjellen er at de vil gi deg forskjellige tilbud og ulike renter.

Et forbrukslån er generelt dyrere enn andre typer lån, og derfor bør du legge ekstra godt merke til renten. I tillegg må du tenke på tilbakebetalingstiden og en nedbetalingsplan. Hvis du planlegger å søke om forbrukslån, bør du fortsette å lese videre. Vi gir deg tips til hva du bør se etter.

Klarer du å betjene lånet?

Et forbrukslån er et usikret lån, og det medfører derfor dyrere renter og avgifter. Selv om det kan være fristende å takke ja til et forbrukslån, bør du tenke deg nøye om. Kommer du til å klare å tilbakebetale lånet innen rimelig tid?

Lag deg gjerne en hypotetisk tilbakebetalingsplan i forkant, hvor du tar høyde for faste utgifter, inntekter, sparing og andre områder. Mange søker om forbrukslån når de trenger faste penger, da dette er en låneform som ikke krever at du bruker pengene på et satt formål.

Det er lett å takke ja, uten å tenke kritisk. Lånet må være realistisk for deg og din økonomi, slik at du ikke havner i økonomiske problemer. Det er mange negative assosiasjoner knyttet til forbrukslån, men sannheten er at de fleste klarer å betjene et slikt lån på lik linje som sikre lån.

Er det farlig å ta opp forbrukslån?

Nei, det er ikke farlig å ta opp et forbrukslån så lenger du klarer å betjene innbetalingene. Denne låneformen krever mindre av deg som søker, og derfor er mange skeptiske til ordningen. Men ettersom du står fritt til å disponere pengene selv, trenger heller ikke banken en ekstra sikkerhet i bolig, eiendom eller andre gjenstander.

De aller fleste som tar opp et forbrukslån, gjør dette fordi de ikke kan utvide boliglånet mer. Kanskje har sikkerheten blitt brukt opp til å hjelpe barna inn på boligmarkedet, eller kanskje billånet har blitt bakt inn i boliglånet.

Forbrukslån brukes som oftest til å finansiere oppussing, ferier, bryllup, båt eller andre forbruksområder. Bankene låner aldri ut penger til kunder som ikke kan betjene lånet, men det er likevel viktig å tenke realistisk på egen hånd. Det medfører en ekstra utgift og du må derfor være klar for å legge dette til i budsjettet.

Forbered deg på søknaden

Før du søker, er det greit å være kjent med hvilke krav og vilkår bankene stiller deg. Vanligvis vil bankene kreve at du er over 23 år, har en fast inntekt og et norsk statsborgerskap. Videre vil de se på betalingsviljen din gjennom en kredittvurdering.

Gjør gjerne en kredittsjekk av deg selv i forkant, slik at du kan være forberedt på om søknaden blir godkjent eller avslått. Dersom du har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger, er det sjeldent at bankene godkjenner søknaden.

lånesøknad signering

Skriv under på beste tilbud, men les nøye først.

Gode renter på forbrukslån

Forbrukslån er vanligvis ikke det vi assosierer med gode renter. Dette skyldes som nevnt at lånet er usikret, og derfor utgjør det en større risiko for banken. Men det er alltid forskjell på bankenes tilbyder, og du bør være ekstra oppmerksom på minimumsrenten.

Vi leter alltid etter lave renter når vi søker lån, men dette er spesielt viktig når renten i utgangspunktet vil være høy. For å undersøke bankens renter, må du sende inn en lånesøknad. Selv om banken har en lav minimumsrente, vil du alltid få et individuelt tilbud.

Det er umulig å vite hvor mye lånet vil koste deg, uten å faktisk ha fått et konkret tilbud fra banken. Den individuelle vurderingen tar for seg betalingshistorikken og kredittverdigheten din, og derfor er det ikke slik at du og naboen får det samme tilbudet.

Men får å sile ut de aktuelle bankene, kan du starte med å finne de med lavest minimumsrente. Selv om det ikke er sikkert du får tilbudt denne renten, gir det deg en god indikasjon på at det er mulig å få lave renter fra aktøren.

Tilbakebetalingstid og lånebeløp

Mange ser seg ofte blind på lånebeløpet og godtar kun tilbud fra banker som gir dem ønsket lånesum. Men her det viktig å ikke la seg lure. Husk at pengene også skal betales tilbake, og du ønsker ikke å takke ja til en alt for kort tilbakebetalingstid.

Uansett hvilken avtale du takker ja til, må du alltid lese nøye gjennom betingelser og vilkår. Det er mye som står med liten skrift, og det er lett å takke ja til et forbrukslån som egentlig ikke var så bra som det ga seg ut for å være.

Ved å lese nøye gjennom vilkår, slipper du å bli overrasket når den første regningen kommer. I tillegg blir det enklere å få et konkret bilde av hva låneavtalen egentlig går ut på, og hva du kan forvente å bruke av utgifter på lånet.

Sammenlign tilbud

Uansett om du søker forbrukslån eller boliglån, lønner det seg alltid å søke hos forskjellige aktører. Selv om du får godkjent den første søknaden, er det ikke sikkert at det er dette tilbudet som gir deg de beste betingelsene. Lånemarkedet er variert, og alle tilbydere vil vurdere deg individuelt.

Det er også gjennom en søknad at du får et konkret tilbud. Ikke stol blindt på sammenligningssider på nett som et grunnlag for hvor du skal søke. Selv om rentene ser gode ut på papiret, er det ikke sikkert at du vil få tilbudt akkurat den renten det reklameres med.

Du må fylle ut lånesøknaden, enten alene eller ved hjelp av en låneagent. En låneagent er et selskap som samarbeider med en rekke banker, for å gi dem kunder. For deg betyr dette at du låneagenten tar seg av hele prosessen, og du slipper å fylle ut hver søknad alene.

Uansett om du søker med hjelp eller sender individuelle søknader, bør du ta deg tid til å sammenligne tilbudene. Sett deg inn i tilbakebetalingstid, nedbetalingsplan, renter, lånesum og andre betingelser. Kun ved sammenligning finner du markedets beste forbrukslån for deg.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her