Sammenlign kredittkort på nett

Ole Larsen
15.08.2021
1134 Visninger
flere kredittkort

Mange bruker kredittkort fremfor sitt vanlige bankkort. Så lenge du har disiplin og ikke bruker mer enn du har råd til å betale tilbake, er det mange fordeler å goder å hente. Med et kredittkort låner du penger fra banken, og betaler tilbake i form av en faktura som kommer hver måned.

Bankkort og kredittkort skiller seg fra hverandre på flere punkter. Et vanlig bankkort gir ikke fordeler, forsikringer og de samme godene. Her har du kun tilgang på de pengene som faktisk er på brukskonto. Med et kredittkort utsetter du nedbetalingen til fakturaen kommer.

Men du trenger ikke å betale tilbake alt med én gang. Hvis du venter med å betale regningen, vil denne dog vokse seg større da rentene begynner å løpe. Selv om du ikke planlegger å pådra deg kredittkortgjeld, er det fort gjort å glemme en regning i ny og ne. For å ikke tape for mye penger på renter, gjelder det å finne et godt tilbud.

På nett kan du sammenligne kredittkort, ved å se på utstederens renter. Her vil du i hovedsak få informasjon om den nominelle renten, men du må også ta den effektive renten med i betraktning. Ved å sammenligne tilbudene på nett, finner du det beste tilbudet for deg.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er ikke det samme som et vanlig bankkort. Når du bruker et bankkort, vil du bare kunne bruke dette om du har penger på kontoen knyttet til kortet. Det virker ikke hvis du går tom for penger og det krever dermed lite disiplin fra deg.

Et kredittkort er derimot penger du låner, altså du betaler en kredittkortregningen ved slutten av måneden. Du setter en kredittgrense, og kan bruke beløpet opp til grensen. Dette krever naturligvis disiplin, men du får også med mange fordeler.

Du betaler et kredittkort på etterskudd. Selv om du trekker kortet for en vare i dag, må du ikke betale den før du betaler kredittkort regningen. Du utsetter dermed betalingen. På mange måter kan dette sammenlignes med et lån, da du i teorien låner mindre beløper fra kortutsteder, og betaler i slutten av måneden.

Du har derimot ikke ubegrensede mengder tilgjengelig på kredittkortet. De fleste banker setter en grense for mye de er villig til å gi deg hver måned, og du kan også sette din egen kredittgrense. Dersom du når denne grensen, må du begynne å betale ned kredittkortgjelden før du kan fortsette å bruke kortet.

Fordeler med kredittkort

Det finnes mange fordeler knyttet til kredittkort. Det er ikke uvanlig at nordmenn pådrar seg kredittkortgjeld, men dette er i teorien lønnsomt for bankene. Derfor ønsker banken at kundene oppretter et kredittkort, og dette betyr også at konkurransen om kundene er stor. Det er mer lønnsomt for banken å gi ut kredittkort enn vanlige bankkort.

Utover dette finnes det mange fordeler i form av bonuspoeng og goder. Her kan du få cashback, rabatter på bensinstasjoner, drivstoffrabatt og til og med reiseforsikring. I tillegg er det tryggere å handle på nett med et kredittkort, da du ikke trekker penger fra kontoen før du har fått varene du handler.

Når du bruker et kredittkort i Norge eller i utlandet, vil du alltid være beskyttet mot overtrekk. Noen ganger kan du oppleve at butikken trekker deg dobbelt ved betaling, dette skjer derimot ikke når du bruker et kredittkort. Vi oppdager som regel ikke dette før det er for sent, men med kredittkort er du kvitt bekymringen.

Kredittkort er assosiert med gode fordelsprogram, både når du handler på nett og i fysiske butikker. Dersom du setter deg godt inn i betingelsene, vilkårene og rabattene knyttet til ditt kredittkort, kan du altså spare en god del penger i lengden. Bruker du kortet riktig, er det fordelaktig å ha et kredittkort, men husk at pengene skal betales tilbake.

Betal ned lånebeløpet umiddelbart

Mange kredittkort har en såkalt rentefri betalingsutsettelse. Dette betyr at du kan bruke kortet ditt rentefritt i den aktuelle kalendermåneden, så fremt du betaler fakturaen i sin helhet når den forfaller den påfølgende måneden.

Her er det viktig å legge merke til hvilke datoer som gjelder. Fakturaen for kredittkortet kommer én gang i måneden. Du kan velge om du ønsker å betale hele beløpet samtidig, eller betale minstefradraget. Velger du sistnevnte, må du forholde deg til renter. Når du ikke betaler alt samtidig, vil du pådra deg en kredittkortgjeld.

Dersom du kun betaler deler av beløpet , vil det påløpe renter på hele kjøpesummen. Dette gjelder fra kjøpsdatoen til innbetalingsdatoen. Videre vil det også fortsette å løpe renter på det utestående restbeløpet. Dersom du har overført penger fra kredittkortkontoen, eller gjort et uttak, vil det regnes renter fra transaksjonsdato.

Det er derfor viktig å ikke handle for mer enn hva du faktisk har råd til å betale. Det er ikke uvanlig å ha litt kredittkortgjeld, men dersom du fortsetter å bruke kortet, uten å ha midler til å betale forrige faktura, vil regningene fort balle på seg.

Effektiv rente vs. Nominell rente

Når du tar opp lån og kredittkort, vil det alltid være snakk om renter. Vi deler renter inn i to kategorier, den effektive renten og den nominelle renten. En nominell rente er kun selve rente, ikke andre kostnader som følger med lånet. Her blir ikke termingebyrer, etableringsgebyrer og lignende tatt med i beregningen.

Det er viktig å ikke se seg blind på den nominelle renten, særlig ikke når du sammenligner kredittkort på nett. Dette er den renten som ofte blir markedsført av banken og långiver. For å finne ut hva lånet egentlig vil koste deg, må du se på den effektive renten.

Den effektive renten er det totale beløpet kredittkortet koster. Altså er den effektive renten satt sammen av den nominelle renten, samt termingebyr, etableringsgebyr og de andre kostnadene knyttet til lånet.

En effektiv rente vil alltid være høyere enn nominell rente, da denne tar for seg alt av kostnader forbundet med lånet. For å finne det beste kredittkortet, og den beste avtalen for deg, må du altså se på den effektive renten. Slik finner du ut hva det vil koste deg totalt.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her