Derfor er kredittkortforsikring viktig

Ole Larsen
15.08.2021
461 Visninger
kredittkort forsikring

Visste du at et kredittkort kan gi deg flere forsikringer? Når du bruker et kredittkort til å handle på nett, betale ferier og kjøpe varer i andre land, er du sikret dersom noe skulle gå galt. Vi ser nærmere på hva en kredittkortforsikring er og hvorfor dette er viktig.

Avhengig av hvilket kredittkortselskap du bruker, vil du som regel alltid få tilbudt visse forsikringer inkludert i kortet. Den mest vanlige forsikringstypen er reiseforsikring, men noen banker gir også ekstra dekning i form av netthandelsforsikring og kjøpsforsikring i andre land.

Hvis du planlegger å bestille et nytt kredittkort, anbefaler vi å ha forsikringer som et av kriteriene når du sammenligner aktører. Dette gir en ekstra trygghet i hverdagen og er gull verdt når uhellet først er ute. La oss ta en titt på hva du kan forvente og hva du bør se etter.

Kredittkort med reiseforsikring

Reiseforsikring er desidert den mest kjente og mest brukte forsikringen knyttet til kredittkort. Her er det mulig å få både avbestillingsforsikring og dekning av medreisende – uten at du må betale ekstra.

Med et kredittkort kan du få reiseforsikring uansett hvor du er i verden. Dette kommer godt med dersom reisefølget blir utsatt for skader, tyveri, skadet/forsinket bagasje, forsinket ankomst eller hvis ferien må avbrytes grunnet sykdom.

Dersom kredittkortet ditt tilbyr denne forsikringen, trenger du ikke å melde fra om at du ønsker dekningen. Det fine med kredittkortforsikringer er at de gjelder automatisk, helt uten påmelding, ekstra kostnader eller bestilling.

Som regel foreligger det en del krav knyttet til reiseforsikringen og du bør lese vilkårene grundig. Et generelt krav er at 50 % av reisen må være kjøpt på kredittkortet, med særlig krav om at overnatting eller flyreise må inkluderes i denne prosentandelen.

Netthandelsforsikring med kredittkort

En av de store fordelene med å bruke kredittkort, er at du handler tryggere på nett. Hvis du bruker et vanlig bankkort, blir pengene trukket fra konto umiddelbart. Skulle varen bli ødelagt i transport, forsvinne i posten eller ikke dukke opp, har du langt flere rettigheter dersom beløpet ikke allerede har blitt betalt.

Med et kredittkort utsetter du betalingen og du vil som regel ikke betale regningen før varen du bestilte dukker opp. Dersom dette ikke skjer, kan du klage på kjøpet, anmelde svindel og få en lettere løsningsvei enn hvis du allerede hadde betalt.

Denne forsikringen gjør deg også tryggere i situasjoner hvor nettbutikker blir utsatt for dataangrep og hackere. Ettersom du ikke har knyttet nettbutikken til din egen brukskonto, er det heller ingen risiko for at dine penger står i fare.

Netthandelsforsikring kan i tillegg hjelpe deg hvis varen dukker med opp med skader, som ikke vil erstattes av selger. Les nøye gjennom betingelsene for forsikringen i forkant, her kan det nemlig foreligge krav om produktets verdi og informasjon om hvilke nettside-adresser som dekkes.

Kredittkort gir avbestillingsforsikring og kjøpsforsikring

Hvis du er på jakt etter de beste kredittkortforsikringene, anbefaler vi deg å se etter en god kjøpsforsikring. Dette kommer godt med når du shopper på reise. En slik ordning vil som regel gjelde på dyrere varekjøp, og dekker deg dersom varen blir skadet eller stjålet på vei hjem.

Som nevnt får du vanligvis med en avbestillingsforsikring til reiser. Men visste du at det også er mulig å få denne ordningen til å dekke billetter til festivaler og andre arrangementer? Noen kredittkorttilbydere har generelle forhåndsbetalte billetter inkludert i sin avbestillingsforsikring.

Hvis du for eksempel har kjøpt billetter til kino, teater, fotballkamp, festival, sportsarrangementer eller andre festligheter, er det mulig å få pengene tilbake dersom billettene betales med kredittkort.

Dette er aktuelt i situasjoner hvor arrangementet blir avlyst, kansellert eller bytter dato til en senere anledning hvor du ikke lenger er tilgjengelig. Du kan også benytte deg av tilbudet hvis du skulle bli syk eller ikke lenger har mulighet til å ta del på arrangementet.

Er kredittkortforsikring bedre enn vanlig forsikring?

Som regel er det lurt å investere i gode forsikringsordninger, selv om du også er dekket av kredittkortet ditt. Når det gjelder reiseforsikring kan det lønne seg å bruke kredittkortet som et supplement, fremfor en erstatning.

Hvor god en kredittkortforsikring er, avhenger naturligvis av tilbyderen. Ved reiseforsikring kan det lønne seg å også investere i ordinær forsikring, særlig hvis reisefølget er stort og ferien betales i flere omganger og med ulike kort.

Det er likevel lurt å bruke kredittkort når du handler på nett og i utlandet. Dette gjør deg langt tryggere og du minimerer sjansen for identitetstyveri (sjekk mer på nettvett.no) og svindel. I tillegg kan en reiseforsikring på kredittkort gi deg dobbel erstatning, hvis du også har en ordinær reiseforsikring. Dette er aktuelt ved for eksempel ved personulykker.

Et kredittkort gir også flere forsikringer som ikke er mulig å få tak i andre steder. Avbestillingsforsikring på konsert og dekning ved kjøp på nett, er for eksempel ikke like enkelt å kjøpe utenom. Kjøper du billetter, varer og reiser med kredittkort, blir det lettere å få pengene tilbakebetalt – det er en stor fordel i en ellers stressende hverdag.

Fordeler og oppsummering

Er du fortsatt usikker på hvorfor kredittkortforsikring er viktig? Fordelene med kredittkortforsikring er mange, men vi har ramset opp noen av de mest fremtredende godene:

  1. Et sikkerhetsnett når du handler i utlandet
  2. Tryggere og mer beskyttet netthandel
  3. Få pengene om du ikke kan gå på arrangement
  4. Få dobbel utbetalt erstatning på reise
  5. Forsikringene koster ikke ekstra og gjelder automatisk ved bruk av kredittkort.

Det er generelt lurt å bruke kredittkort når du gjør kjøp og booker ferie. Dette gir en ekstra beskyttelse og kan hjelpe deg i situasjoner hvor en vanlig forsikringsordning ikke strekker til.

Dersom du planlegger å bestille et nytt kredittkort, bør du absolutt sette av tid til å gå gjennom aktuelle kredittkortforsikringer – her er det mulig å spare mye penger og stress. Sammenlign aktørene og sett deres dekningsgrad opp mot hverandre.

For å finne den beste kredittkortforsikringen for deg, må du lese nøye gjennom vilkår og betingelser. Dette gjelder særlig dem som leter etter den beste reiseforsikringen. Når du bruker kredittkort vil du være tryggere, uansett om du kjøper en konsertbillett i Norge eller en sydentur til Spania.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her