DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Hva er frivillig kredittsperre?

Opplever du at du har mistet kontroll på økonomien, og at du sitter med for mange dyre lån? Det er fort gjort å havne i en ond sirkel der man stadig tar opp nye lån for å dekke gammel gjeld. Dette kan bli veldig dyrt, men det finnes som regel en vei ut av økonomisk uføre.

Dersom du synes det kan være vanskelig å motstå fristelsen til å søke om forbrukslån, kan du faktisk nekte deg selv og bankene å gi deg flere lån. I den forbindelse er frivillig kredittsperre et relevant uttrykk.

Dette er en frivillig kredittsperre!

En frivillig kredittsperre er enkelt forklart en sperring du selv aktiverer, og denne sperren innebærer at du sperrer bankene fra å foreta kredittvurderinger av deg. Siden en kredittvurdering er helt nødvendig for å kunne få lån hos norske banker, vil du derfor ikke kunne ta opp nye lån.

Med en frivillig kredittsperre kan du for eksempel ikke få kredittkort eller forbrukslån. Dette kan gjøre det enklere for deg å få en mer stabil økonomi på sikt.

Hvorfor ha frivillig kredittsperre?

Det finnes mange grunner til at noen kan ønske å få en frivillig kredittsperre. I noen tilfeller handler det som nevnt om å få bedre økonomisk kontroll. La oss se nærmere på de viktigste grunnene til at man kan ha behov for en frivillig kredittsperre.

For deg som sliter med dyre lån er kredittsperre gunstig

Kredittsperre for å hindre ytterligere gjeld

Dersom du har lett for å søke om forbrukslån eller kredittkort, kan en frivillig kredittsperre være en god løsning. Mange sliter med å betale ned på dyr gjeld, og løsningen blir gjerne å betale ned gjelden med ny, dyr gjeld.

En frivillig kredittsperre kan også hindre deg fra å tegne nye abonnementer, siden selskaper som tilbyr slike tjenester som regel vil kredittsjekke kundene sine.

Økt sikkerhet ved identitetstyveri

En frivillig kredittsperre kan også være nyttig i andre situasjoner. Dersom du skulle bli utsatt for identitetstyveri, kan potensielt andre ta opp lån i ditt navn. Noen kan for eksempel ha fått tilgang til navn, personnummer og bankopplysninger som tilhører deg.

Ved å legge inn en frivillig kredittsperre, sikrer du at ID-tyvene ikke kan ta opp lån under navnet ditt. Det finnes mange historier om nordmenn som har fått stor gjeld fordi noen andre har misbrukt navnet deres i lånesøknader.

Hvordan aktivere en frivillig kredittsperre?

En frivillig kredittsperre kan enkelt aktiveres ved behov. Du må selv kontakte de ulike selskapene som arbeider med kredittvurdering. Dette er selskaper som har mottatt konsesjon fra det norske Datatilsynet, og dermed fått bevilgning til å kredittvurdere nordmenn.

Det finnes en rekke slike selskaper her til lands. Vi kan blant annet nevne Evry, Bisnode, Experian og Creditsafe. Det anbefales å ta kontakt med samtlige av disse selskapene og be om at det legges inn en kredittsperre. Da er du på den sikre siden.

De ulike aktørene som tilbyr kredittvurderinger for andre selskaper, har som regel egne portaler der du kan logge deg inn med BankID. Så snart du er innlogget kan du administrere din frivillige kredittsperre.

Du går til aktørens sperreside og aktiverer deretter kredittsperre i menyen. Nøyaktig fremgangsmåte kan variere litt fra aktør til aktør.

Hva nøyaktig sperrer du med en kredittsperre?

Dersom du aktiverer en kredittsperre er du kanskje usikker på hva som egentlig sperres. Du vet at det betyr at selskapene som foretar kredittvurderinger ikke lenger kan kredittvurdere deg. Men hva i alle dager er egentlig en kredittvurdering?

En kredittvurdering er obligatorisk når du søker etter lån hos norske banker. Prosessen kalles også for kredittsjekk, og innebærer at en aktør sjekker hvorvidt du har god nok betalingsevne eller om du er kredittverdig. Virksomheter kan kun kredittsjekke deg dersom det foreligger en saklig grunn for det.

En saklig grunn kan for eksempel være at du har søkt på lån hos en bank, eller at du ønsker å betale etter at varene er mottatt hos en nettbutikk (f.eks. med Klarna). Du vil alltid motta et gjenpartsbrev etter at du har blitt kredittsjekket. Her vil du blant annet se hvem som har bedt om opplysningene.

Hva sjekkes under kredittvurdering?

Under kredittsjekken vil selskapet som ber om innsyn i kredittverdigheten din få informasjon om alt fra folkeregistrert adresse og skatteligning, til bruttoinntekt og eventuelle betalingsanmerkninger.

Betalingsanmerkninger er noe man kan få dersom man har misligholdt gjeld tidligere, eller om man har regninger som har gått til inkasso.

  • Inntekt
  • Skatteligning
  • Adresse
  • Betalingsanmerkninger
Hjelp til refinansiering med betalingsanmerkning: Se denne siden

Hvordan bedre kredittscore?

Når du kredittsjekkes vil du motta en kredittscore, for eksempel på en skala fra 1–100. Jo høyere score du får, jo bedre kredittverdighet har du.

Har du lav inntekt, betalingsanmerkninger, mye gjeld, er ung, flytter hyppig eller lignende, kan dette føre til lavere kredittscore.

Motsatt kan du øke kredittverdigheten din ved å øke inntekt eller betale ned på gjeld. Du bør også gjøre opp eventuelle betalingsanmerkninger, slik at disse etter hvert forsvinner fra systemet. Etter hvert som du blir eldre vil også alderen din kunne gi bedre kredittscore.

Trenger du frivillig kredittsperre?

En frivillig kredittsperre er kanskje mest aktuelt dersom du har behov for økt økonomisk kontroll eller ønsker å forhindre at andre tar opp lån i navnet ditt.

Bortsett fra dette, er det ingen åpenbar grunn til at du skulle trenge en kredittsperre. Forhør deg gjerne med en økonomisk rådgiver dersom du er usikker på hva som er best i din situasjon.

Oppsummering

En frivillig kredittsperre innebærer at du legger inn en sperring som gjør at aktører som tilbyr kredittvurdering for banker og selskaper ikke kan utføre kredittsjekk på deg. Dette vil igjen føre til at du ikke kan motta nye lån, eller at noen andre kan ta opp lån i navnet ditt.

Det er for eksempel ganske vanlig å benytte seg av en frivillig kredittsperre dersom man har opplev ID-tyveri. For å hindre at uvedkommende gir deg økt gjeld, kan du legge inn en frivillig kredittsperre.

Banker som gir ut lån vil alltid foreta en kredittsjekk. Går ikke dette, vil du heller ikke kunne få lån. Dersom du ikke har økonomiske problemer eller har blitt utsatt for ID-tyveri, er ikke kredittsperre nødvendig.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!