Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Ole Larsen
15.08.2021
789 Visninger
Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort.

Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld.

Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som gjeld, selv om du ikke har brukt kortet. Mange vil derfor slette kredittkortet for å øke belåningsevnen i forbindelse med boliglån.

Det finnes altså flere ulike grunner til at du kan ønske å kvitte deg med kredittkort. Men hvordan avslutter man egentlig kredittkort?

Har du mange kredittkort? Søk refinansiering.

Avslutting av kredittkort: En enkel prosess!

Det å avslutte kredittkort er veldig enkelt. Nøyaktig fremgangsmåte kan variere noe fra bank til bank. Først og fremst må du ha betalt tilbake eventuelt utestående beløp. Så lenge kredittkortet ditt er i «null», er det som regel helt uproblematisk å avslutte det.

La oss se nærmere på hvordan du går frem når du skal kansellere et kredittkort!

Kontakt bankens kundeservice

Dersom du ønsker å kvitte deg med et kredittkort, trenger du i mange tilfeller bare å kontakte kundestøtte hos banken. Logg deg inn i nettbanken og starte chat-funksjonen, eller ring direkte til banken på telefon. Du kan også sende e-post, dersom det er en mulighet.

Fortell kundebehandleren at du ønsker å avslutte kredittkontoen. Han eller hun vil da kansellere kontoen for deg. Du kan også klippe kredittkortet som eventuelt hører til kredittkontoen, siden du ikke lenger har bruk for dette.

Fyll ut skjema for å avslutte kredittkort

Hos enkelte banker kan du fylle ut et enkelt skjema dersom du ønsker å avslutte kredittkortet ditt. Noen ønsker at du oppgir en årsak for kansellering, men det er som regel valgfritt å oppgi grunn.

Etter kort tid vil kredittkortet ditt være avsluttet. Dette er et alternativ til å kontakte bankens kundeservice.

Avslutte kredittkort

Bilde av Mikhail Nilov fra Pexels

Betal ned eventuell gjeld

Husk at du ikke kan ha kredittgjeld på kortet du ønsker å avslutte. Du må gjøre opp for deg før kortet kan avsluttes. Dersom du har mye utestående gjeld på et kredittkort, kan det derfor ta litt tid før du kan avslutte det.

Har du mange dyre smålån på ulike kredittkort, kan du eventuelt vurdere et refinansieringslån. Da kan du betale ned de mange kredittkortene du har, og dermed avslutte dem. Da har du kun refinansieringslånet å fokusere på, noe som gir bedre oversikt og færre rentekostnader.

Sperre eller avslutte kredittkort?

Husk at det er forskjell på å sperre og avslutte et kredittkort. Det å sperre kredittkortet er mest aktuelt dersom du mister kortet. Da kan det sperres slik at ingen kan misbruke kortet ditt.

Når du sperrer kredittkortet vil du i de fleste tilfeller få tilsendt et nytt kort fra banken. Ønsker du derimot å avslutte kontoen, vil du ikke lenger ha noe gyldig kredittkort hos den aktuelle banken eller kredittyteren.

Avslutte kredittkort når du søker om boliglån

Etter at gjeldsregisteret ble innført, fikk både finansinstitusjoner og banker oversikt over gjelden til privatpersoner. Denne gjelden omfatter all usikret gjeld, inkludert kredittkort, forbrukslån og kontokreditt.

Det mange ikke er klar over, er at kredittrammen vises som gjeld. Har du for eksempel et kredittkort med kredittramme på 50 000 kroner, vil dette telle som at du har 50 000 kroner i gjeld. Dette skyldes at de 50 000 kronene kan bli potensiell gjeld, selv om du ikke benytter kortet.

Det kan være lurt å avslutte kredittkort før du søker om boliglån. Du kan nemlig kvitte deg med mye «gjeld» dersom du har flere kredittkort. Dette vil igjen kunne føre til at du får et høyere boliglån, og dermed kan få mulighet til å kjøpe drømmeboligen din.

I noen tilfeller kan du oppgi at kredittkortene skal slettes innen nær fremtid når du søker om boliglån. Du trenger derfor ikke å kvitte deg med kredittkort før du søker.

Alternativ: Redusere kredittramme

Når du skal søke om boliglån er det altså lurt å si opp kredittkort siden du kan få et høyere boliglån. I noen tilfeller ønsker man kanskje å beholde kredittkortet. I slike tilfeller kan du vurdere å redusere kredittrammen din, da dette også vil ha en positiv innvirkning på gjelden din.

Har du for eksempel et kredittkort med en kredittramme på 100 000 kroner, kan du fjerne mye «gjeld» ved å redusere rammen til 20 000 kroner.

Kredittkort du ikke bruker

Man kan ha mange ulike grunner til å ønske å avslutte et kredittkort. Mange har kredittkort de aldri bruker, og da kan det være greit å slette det. I noen tilfeller kan kredittkortet ha en årsavgift som må betales uansett om du bruker kortet eller ikke.

Det er selvfølgelig irriterende å betale for noe man aldri benytter seg av, og i slike tilfeller kan det være greit å slette kredittkortet. Andre synes det er greit å betale en liten avgift per år, selv om de ikke bruker kortet. Dette fordi kortet er en økonomisk trygghet å ha i bakhånd.

Det finnes dessuten mange kredittkort som er helt uten årsavgifter. Disse kortene kan du fint ha liggende i lommeboken uten at de er i bruk.

Kredittkort

Bilde av Liza Summer fra Pexels

Oppsummering: Hvordan avslutte kredittkort?

Mange har kredittkort de ønsker å avslutte. Grunnen til at man ønsker dette kan variere mye. Kanskje du skal søke boliglån? Eller ønsker du kanskje å kvitte deg med kortene fordi du har en tendens til å handle litt for mye på kreditt?

Uansett årsak, er det veldig enkelt å avslutte et kredittkort. Først og fremst må eventuell gjeld betales. Deretter trenger du bare å kontakte kundeservice i banken, og be dem om å avslutte kredittkontoen din. Du kan klippe kortet ditt også, siden dette ikke lenger kan brukes.

I noen tilfeller kan du også avslutte kredittkort ved å fylle ut et eget skjema.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her