Fordeler og ulemper med bruk av kredittkort i utlandet

Ole Larsen
15.08.2021
567 Visninger
Kredittkort i utlandet

Mange har kredittkort, men er usikre på når kortet bør brukes og ikke. Vi har alle hørt skrekkhistorier om dyre renter på kredittkort, og mange unngår å bruke kredittkort på grunn av dyre renter. Det å bruke kredittkort kan imidlertid ha mange fordeler også!

Spesielt når du er i utlandet kan det være gunstig å bruke kredittkort. Samtidig bør du bruke kortet med forsiktighet. La oss se nærmere på fordeler og ulemper ved å bruke kredittkort i forbindelse med utenlandsreiser!

Refinansier kredittkort her om du har brukt dem for mye

Fordeler ved å bruke kredittkort i utlandet

Det finnes mange gode grunner til å bruke et kredittkort i forbindelse med reiser til utlandet. Mange velger for eksempel å bruke kredittkort til å betale feriereisen sin. Dette skyldes at kredittkort som MasterCard har forsikringer inkludert.

La oss se nærmere på noen av fordelene ved å bruke kredittkort i forbindelse med utenlandsreiser!

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring inkludert

En av de viktigste grunnene til at du bør betale utenlandsreisen din med kredittkort, er at du i mange tilfeller vil få gunstige forsikringer med på kjøpet. Bruker du for eksempel MasterCard til å betale mer enn 50 % av transportkostnadene for reisen, vil du få forsikringer.

Både reiseforsikring og avbestillingsforsikring vil inkluderes, slik at du slipper å kjøpe dette utenom. Du kan dessuten slippe de dyre rentene dersom du betaler tilbake beløpet før rentene begynner å løpe. Som regel har du en måned eller to uten før rentene begynner å løpe.

Bonuser når du handler

Et kredittkort kan også være gunstig å bruke til betalinger mens du er i utlandet. Visste du for eksempel at mange kredittkort gir deg gode bonuser hver gang du utfører et kjøp med kortet? Debetkort gir ikke de samme fordelene.

Med Trumf Visa kredittkort kan du få 0,5 % bonus ved kjøp i utlandet. Det finnes også kredittkort med enda høyere bonus. Her er noen av kredittkortene som kan gi deg 1 % bonus hver gang du handler:

  • Shell MasterCard
  • Komplett Bank MasterCard
  • Coop MasterCard
  • Bank Norwegian MasterCard
  • SpareBank1 MasterCard
  • SAS EuroBonus World MasterCard
Shopping bonus

Få bonus når du handler med kredittkortet

Gratis å bruke på betalingsterminaler

En annen fordel ved å bruke kredittkort mens du er i utlandet, er at du i de fleste tilfeller kan betale med kortet i betalingsterminaler uten å måtte betale noen gebyrer.

Se for deg at du skal kjøpe et par nye sko på en butikk i utlandet. Du kan da betale for skoene med kredittkortet ditt, uten at dette gir noen ekstrakostnader. Valutapåslag kan imidlertid forekomme.

Ulemper ved å bruke kredittkort i utlandet

Det å bruke kredittkort i utlandet kan altså være en god idé siden du får mulighet til å samle opp bonuser. Samtidig kan du få forsikringer når du betaler feriereisen med kredittkort.

Det kan imidlertid være enkelte ulemper ved å bruke kredittkort i utlandet også. Det kan blant annet forekomme gebyrer ved uttak i minibank. La oss se nærmere på noen av ulempene!

Gebyrer ved uttak i minibank

I mange tilfeller vil det være et fast beløp som tas i gebyr hver gang du tar ut penger med et kredittkort i utenlandske minibanker. Det er også vanlig med prosentvise gebyrer ved uttak, og da ligger som regel gebyret et sted mellom 0,5–1 % av uttaksbeløpet.

Når det er snakk om prosentvise uttaksgebyrer, er det ofte et minstegebyr på rundt 40 kroner. Du kan imidlertid også være heldig å finne kredittkort uten gebyr for uttak i minibank.

Husk at også banken som drifter minibanken i utlandet kan kreve et uttaksgebyr. Hvis dette er tilfelle, vil du som regel få beskjed om dette før uttaket gjennomføres.

Valutapåslag

Hvis du bruker et kredittkort til å betale for varer eller tjenester på en betalingsterminal, er det greit å huske på at det kan forekomme et valutapåslag dersom kjøpet gjøres i en utenlandsk valuta.

Dersom du handler i utlandet kan du i noen tilfeller be de som håndterer betalingsterminalen om å endre valuta. Dette er blant annet vanlig når du handler på svenskegrensen, der du kan velge mellom å betale i norske eller svenske kroner.

Et valutagebyr blir som regel lagt til midtkursen til den relevante valutaen. Det er derfor alle uttakene i minibank og alle kjøp i butikk sammenlagt som utgjør grunnlaget for valutapåslaget. Som regel ligger et valutapåslag et sted mellom 1,75–2,25 %.

Høye renter

En annen ulempe ved å bruke kredittkort i utlandet (eller i Norge for den saks skyld), er at det er høye renter på det. Husk at penger du bruker med et kredittkort er «lånte penger», og at du betaler renter som på alle andre banklån.

Forskjellen er at kredittkortrenten ofte er langt høyere enn andre renter. Renten beregnes stort sett fra uttakstidspunktet. Hvis du for eksempel tar ut 2 000 kroner i en minibank i utlandet, vil dette etter 45 dager kunne koste deg 50 kroner dersom renten ligger på 20 %.

Dersom du bruker et debetkort tilknyttet lønnskontoen din, vil kostnaden baseres på tapt innskuddsrente. Men her er renten såpass lav at uttak av penger kun medfører et neglisjerbart tap.

Bør du bruke kredittkort i utlandet?

Det å bruke kredittkort i utlandet er uproblematisk så lenge du har god økonomisk kontroll. Som regel kan du slippe unna de dyre rentene dersom du betaler tilbake pengene innen en måned. Du kan tjene gode bonuser og få en rekke fordeler når du bruker kredittkort.

Samtidig er det greit å huske på at det kan bli dyrt å handle med kredittkort, siden det ofte tas valutapåslag og gebyrer.

Oppsummering: Fordeler og ulemper med kredittkort på ferie

Det finnes både positive og negative faktorer relatert til bruk av kredittkort mens du er i utlandet. Enten du er i Sverige, Spania, Italia eller Kina, vil du kunne oppleve dyre gebyrer og valutapåslag ved bruk av kredittkort. La oss heller ikke glemme de høye rentene.

Samtidig kan du potensielt få mange goder ved å bruke kredittkort. Betaler du mer enn halvparten av transportkostnadene med kredittkort, er både reiseforsikring og avbestillingsforsikring inkludert. Du kan også få mange gunstige bonuser på 0,5–1 %.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her