DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Fordeler og ulemper med bruk av kredittkort i utlandet

Mange har kredittkort, men er usikre på når kortet bør brukes og ikke. Vi har alle hørt skrekkhistorier om dyre renter på kredittkort, og mange unngår å bruke kredittkort på grunn av dyre renter. Det å bruke kredittkort kan imidlertid ha mange fordeler også!

Spesielt når du er i utlandet kan det være gunstig å bruke kredittkort. Samtidig bør du bruke kortet med forsiktighet. La oss se nærmere på fordeler og ulemper ved å bruke kredittkort i forbindelse med utenlandsreiser!

Refinansier kredittkort her om du har brukt dem for mye

Fordeler ved å bruke kredittkort i utlandet

Det finnes mange gode grunner til å bruke et kredittkort i forbindelse med reiser til utlandet. Mange velger for eksempel å bruke kredittkort til å betale feriereisen sin. Dette skyldes at kredittkort som MasterCard har forsikringer inkludert.

La oss se nærmere på noen av fordelene ved å bruke kredittkort i forbindelse med utenlandsreiser!

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring inkludert

En av de viktigste grunnene til at du bør betale utenlandsreisen din med kredittkort, er at du i mange tilfeller vil få gunstige forsikringer med på kjøpet. Bruker du for eksempel MasterCard til å betale mer enn 50 % av transportkostnadene for reisen, vil du få forsikringer.

Både reiseforsikring og avbestillingsforsikring vil inkluderes, slik at du slipper å kjøpe dette utenom. Du kan dessuten slippe de dyre rentene dersom du betaler tilbake beløpet før rentene begynner å løpe. Som regel har du en måned eller to uten før rentene begynner å løpe.

Bonuser når du handler

Et kredittkort kan også være gunstig å bruke til betalinger mens du er i utlandet. Visste du for eksempel at mange kredittkort gir deg gode bonuser hver gang du utfører et kjøp med kortet? Debetkort gir ikke de samme fordelene.

Med Trumf Visa kredittkort kan du få 0,5 % bonus ved kjøp i utlandet. Det finnes også kredittkort med enda høyere bonus. Her er noen av kredittkortene som kan gi deg 1 % bonus hver gang du handler:

  • Shell MasterCard
  • Komplett Bank MasterCard
  • Coop MasterCard
  • Bank Norwegian MasterCard
  • SpareBank1 MasterCard
  • SAS EuroBonus World MasterCard
Shopping bonus
Få bonus når du handler med kredittkortet

Gratis å bruke på betalingsterminaler

En annen fordel ved å bruke kredittkort mens du er i utlandet, er at du i de fleste tilfeller kan betale med kortet i betalingsterminaler uten å måtte betale noen gebyrer.

Se for deg at du skal kjøpe et par nye sko på en butikk i utlandet. Du kan da betale for skoene med kredittkortet ditt, uten at dette gir noen ekstrakostnader. Valutapåslag kan imidlertid forekomme.

Ulemper ved å bruke kredittkort i utlandet

Det å bruke kredittkort i utlandet kan altså være en god idé siden du får mulighet til å samle opp bonuser. Samtidig kan du få forsikringer når du betaler feriereisen med kredittkort.

Det kan imidlertid være enkelte ulemper ved å bruke kredittkort i utlandet også. Det kan blant annet forekomme gebyrer ved uttak i minibank. La oss se nærmere på noen av ulempene!

Gebyrer ved uttak i minibank

I mange tilfeller vil det være et fast beløp som tas i gebyr hver gang du tar ut penger med et kredittkort i utenlandske minibanker. Det er også vanlig med prosentvise gebyrer ved uttak, og da ligger som regel gebyret et sted mellom 0,5–1 % av uttaksbeløpet.

Når det er snakk om prosentvise uttaksgebyrer, er det ofte et minstegebyr på rundt 40 kroner. Du kan imidlertid også være heldig å finne kredittkort uten gebyr for uttak i minibank.

Husk at også banken som drifter minibanken i utlandet kan kreve et uttaksgebyr. Hvis dette er tilfelle, vil du som regel få beskjed om dette før uttaket gjennomføres.

Valutapåslag

Hvis du bruker et kredittkort til å betale for varer eller tjenester på en betalingsterminal, er det greit å huske på at det kan forekomme et valutapåslag dersom kjøpet gjøres i en utenlandsk valuta.

Dersom du handler i utlandet kan du i noen tilfeller be de som håndterer betalingsterminalen om å endre valuta. Dette er blant annet vanlig når du handler på svenskegrensen, der du kan velge mellom å betale i norske eller svenske kroner.

Et valutagebyr blir som regel lagt til midtkursen til den relevante valutaen. Det er derfor alle uttakene i minibank og alle kjøp i butikk sammenlagt som utgjør grunnlaget for valutapåslaget. Som regel ligger et valutapåslag et sted mellom 1,75–2,25 %.

Høye renter

En annen ulempe ved å bruke kredittkort i utlandet (eller i Norge for den saks skyld), er at det er høye renter på det. Husk at penger du bruker med et kredittkort er «lånte penger», og at du betaler renter som på alle andre banklån.

Forskjellen er at kredittkortrenten ofte er langt høyere enn andre renter. Renten beregnes stort sett fra uttakstidspunktet. Hvis du for eksempel tar ut 2 000 kroner i en minibank i utlandet, vil dette etter 45 dager kunne koste deg 50 kroner dersom renten ligger på 20 %.

Dersom du bruker et debetkort tilknyttet lønnskontoen din, vil kostnaden baseres på tapt innskuddsrente. Men her er renten såpass lav at uttak av penger kun medfører et neglisjerbart tap.

Bør du bruke kredittkort i utlandet?

Det å bruke kredittkort i utlandet er uproblematisk så lenge du har god økonomisk kontroll. Som regel kan du slippe unna de dyre rentene dersom du betaler tilbake pengene innen en måned. Du kan tjene gode bonuser og få en rekke fordeler når du bruker kredittkort.

Samtidig er det greit å huske på at det kan bli dyrt å handle med kredittkort, siden det ofte tas valutapåslag og gebyrer.

Oppsummering: Fordeler og ulemper med kredittkort på ferie

Det finnes både positive og negative faktorer relatert til bruk av kredittkort mens du er i utlandet. Enten du er i Sverige, Spania, Italia eller Kina, vil du kunne oppleve dyre gebyrer og valutapåslag ved bruk av kredittkort. La oss heller ikke glemme de høye rentene.

Samtidig kan du potensielt få mange goder ved å bruke kredittkort. Betaler du mer enn halvparten av transportkostnadene med kredittkort, er både reiseforsikring og avbestillingsforsikring inkludert. Du kan også få mange gunstige bonuser på 0,5–1 %.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!