DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Kausjonist

Når du skal kjøpe bolig, så er det vanlig å ta opp lån. Dette kalles boliglån, men det er ikke slik at du kan gjøre det sånn uten videre. Du må søke om lån, og så må banken behandle søknaden din. Svaret kan bli både ja og nei.

Det er flere faktorer som spiller inn i vurderingen av lånesøknaden din. Det er altså mye som må stemme for at du skal få et positivt svar. Du må blant annet ha 15 % egenkapital og god betalingsevne.

Hvis du er veldig ung, er det imidlertid ikke sikkert at du har begge deler. Men selv om du kanskje ikke oppfyller alle bankens krav, så finnes det alternativer som gjør at du kan få innvilget lån likevel. Et av dem er å få noen til å kausjonere for deg.

Hva er en kausjonist?

Vi kan forklare hva en kausjonist er ved å ta utgangspunkt i det vi nevnte ovenfor. Enhver låntaker må oppfylle bankens krav om blant annet 15 % egenkapital og tilfredsstillende betalingsevne. Dersom en av disse uteblir, så er sannsynligheten for å få lån ganske liten.

Det betyr at du kan ha nok midler til å oppfylle kravet om 15 % egenkapital, men kanskje har du bare en 60 % stilling på jobben. Det i seg selv er nok til å få banken til å tvile på om de burde gi deg lån. Men det er altså her kausjonisten kommer inn.

I tillegg finnes det forskjellige typer av kausjonister. Nedenfor vil vi gi en kort forklaring på hver enkelt type, og så skal vi se nærmere på hvilken av disse typene som er det mest brukte alternativet i dagens samfunn.

Kausjonist

En kausjonist kan også kalles en garantist. Definisjonen på begrepet garantist er å garantere for noen eller noe, og det er det en kausjonist gjør.

En ‘’helt vanlig’’ kausjonist garanterer at banken vil få pengene sine – på en eller annen måte. Det vil si at hvis låntaker ikke kan betale en eller to måneder, så er det teoretisk sett kausjonisten som til syvende og sist har ansvaret for å sørge for at banken får pengene sine.

I praksis betyr det at kausjonisten har sagt at dersom låntaker ikke kan betale, så vil vedkommende tre inn i låntakers sted og sørge for at banken får pengene sine i tide.

Det er dog slik at en kausjonist ikke trenger å garantere for hele lånesummen. Kausjonisten kan selv bestemme hvor mye vedkommende vil garantere for, men det vanligste er å garantere for den delen som banken mener kan by på problemer for låntaker.

Realkausjonist

Når du velger å kausjonere for noen, så kan du også velge å bli realkausjonist. I et slikt tilfellet så er oppgaven din fremdeles den samme, men det er ikke slik at du må ta penger fra egen lomme for å betale banken rett som det er.

Som realkausjonist stiller du med din egen bolig som garanti. Det betyr at det er din bolig banken tar pant i, og ikke boligen som låntaker kjøper. I situasjoner som er litt mer forutsigbare, så er det låntakers bolig det blir tatt pant i. Det er også dette alternativet som er mest brukt i forbindelse med det å innta en rolle som kausjonist.

Medlåntaker

Det å innta rollen som kausjonist, er et enormt ansvar. Hvis du ikke har lyst til å være kausjonist, så kan du vurdere å gå inn som medlåntaker. For å gå inn som medlåntaker, så må også du signere papirene. Det vil si at du bekrefter at du har en ansvarlig rolle i denne situasjonen, og da har du det helt til lånet er nedbetalt.

I en slik situasjon vil det være lurt å vurdere alternativene opp mot hverandre. Men hvor vidt du foretrekker å være kausjonist eller medlåntaker, er naturligvis helt opp til deg.

Garantere eller låne

Det finnes også andre alternativer, hvis du har lyst til å hjelpe. Det er ofte det som er utgangspunkt i situasjoner som dette.

I stedet for å la banken ta pant i boligen din eller ende opp med å måtte betale banken fra egen lomme, så kan du sette den aktuelle pengesummen på en låst konto. Fra denne kontoen kan banken hente avdrag hvis låntaker ikke kan betale.

Hvis låntaker klarer å betale alle avdrag frem til den dagen lånet er nedbetalt, så vil du få tilbake pengene som har stått på den låste kontoen.

Du kan også velge å ta opp et eget lån i ditt navn. I praksis betyr det at du låner den delen av summen hvor banken setter foten ned for den opprinnelige låntakeren. Dette er et fint alternativ hvis du skal hjelpe med egenkapital.

Hva bør en kausjonist tenke på?

kausjonist kjæresten
Det kan være fristende å spørre kjæresten, men er det så lurt da?

Det å kausjonere for noen, er et stort ansvar. Det er derfor viktig at du ikke samtykker til det umiddelbart, men at du tenker grundig gjennom det før du tar en avgjørelse. Før du går inn som kausjonist for noen, så er det mange spørsmål som bør besvares. Hvilke konsekvenser får det for deg personlig, for eksempel? I tillegg er det at du er fullstendig klar over låntakers økonomiske situasjon. Det er den som bør veie tyngst når du skal ta en avgjørelse rundt det å være kausjonist.

Det vil si at dersom låntaker har en økonomisk historie som er bemerkelsesverdig rotete, så er det kanskje ikke så lurt å inngå en slik avtale. Hvis situasjonen derimot er motsatt, så skader det ikke å vurdere det.

Refinansiering med kausjonist

Kan du refinansiere med kausjonist? Det er fullt mulig å refinansiere med kausjonist, og denne formen for refinansiering ligner litt på organiseringen av situasjonen med realkausjonist. Det å refinansiere vil være særlig aktuelt hvis du har mange smålån i tillegg til boliglånet, som du ønsker å bake sammen til kun ett lån.

Se muligheter for refinansiering her. Muligheter for å låne med medlåntaker.

Når du har boliglån, så eier du teoretisk sett ikke hele boligen selv. Det betyr at du heller ikke kan bruke boligen din som refinansieringsmiddel. Men det er altså en mulighet å refinansiere ved å la banken ta pant i en annens bolig.

Hvor mye kan jeg låne med kausjonist?

Hvor mye du kan låne med kausjonist vil være avhengig av hvor mye du har i inntekt, gjeld og hvilken kredittvurdering banken foretar av deg. Selv om du har kausjonist, er det fremdeles en individuell vurdering banken tar, som vil avgjøre hvor mye du kan få i lån.

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!