Lånemegleren

Lånemegleren

Eksempel nom. rente 5,00%, eff. rente 5,13%. 2 000 000 kr over 25 år. Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 1 509 206 kr. Totalt 3 509 206 kr. Nom. rente 5,00%-11,25%. Eff. rente 5,40%-13,80%. Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Søk her

Kausjonist

Når du skal kjøpe bolig, så er det vanlig å ta opp lån. Dette kalles boliglån, men det er ikke slik at du kan gjøre det sånn uten videre. Du må søke om lån, og så må banken behandle søknaden din. Svaret kan bli både ja og nei.

Det er flere faktorer som spiller inn i vurderingen av lånesøknaden din. Det er altså mye som må stemme for at du skal få et positivt svar. Du må blant annet ha 15 % egenkapital og god betalingsevne.

Hvis du er veldig ung, er det imidlertid ikke sikkert at du har begge deler. Men selv om du kanskje ikke oppfyller alle bankens krav, så finnes det alternativer som gjør at du kan få innvilget lån likevel. Et av dem er å få noen til å kausjonere for deg.

Hva er en kausjonist?

Vi kan forklare hva en kausjonist er ved å ta utgangspunkt i det vi nevnte ovenfor. Enhver låntaker må oppfylle bankens krav om blant annet 15 % egenkapital og tilfredsstillende betalingsevne. Dersom en av disse uteblir, så er sannsynligheten for å få lån ganske liten.

Det betyr at du kan ha nok midler til å oppfylle kravet om 15 % egenkapital, men kanskje har du bare en 60 % stilling på jobben. Det i seg selv er nok til å få banken til å tvile på om de burde gi deg lån. Men det er altså her kausjonisten kommer inn.

I tillegg finnes det forskjellige typer av kausjonister. Nedenfor vil vi gi en kort forklaring på hver enkelt type, og så skal vi se nærmere på hvilken av disse typene som er det mest brukte alternativet i dagens samfunn.

Kausjonist

En kausjonist kan også kalles en garantist. Definisjonen på begrepet garantist er å garantere for noen eller noe, og det er det en kausjonist gjør.

En ‘’helt vanlig’’ kausjonist garanterer at banken vil få pengene sine – på en eller annen måte. Det vil si at hvis låntaker ikke kan betale en eller to måneder, så er det teoretisk sett kausjonisten som til syvende og sist har ansvaret for å sørge for at banken får pengene sine.

I praksis betyr det at kausjonisten har sagt at dersom låntaker ikke kan betale, så vil vedkommende tre inn i låntakers sted og sørge for at banken får pengene sine i tide.

Det er dog slik at en kausjonist ikke trenger å garantere for hele lånesummen. Kausjonisten kan selv bestemme hvor mye vedkommende vil garantere for, men det vanligste er å garantere for den delen som banken mener kan by på problemer for låntaker.

Realkausjonist

Når du velger å kausjonere for noen, så kan du også velge å bli realkausjonist. I et slikt tilfellet så er oppgaven din fremdeles den samme, men det er ikke slik at du må ta penger fra egen lomme for å betale banken rett som det er.

Som realkausjonist stiller du med din egen bolig som garanti. Det betyr at det er din bolig banken tar pant i, og ikke boligen som låntaker kjøper. I situasjoner som er litt mer forutsigbare, så er det låntakers bolig det blir tatt pant i. Det er også dette alternativet som er mest brukt i forbindelse med det å innta en rolle som kausjonist.

Medlåntaker

Det å innta rollen som kausjonist, er et enormt ansvar. Hvis du ikke har lyst til å være kausjonist, så kan du vurdere å gå inn som medlåntaker. For å gå inn som medlåntaker, så må også du signere papirene. Det vil si at du bekrefter at du har en ansvarlig rolle i denne situasjonen, og da har du det helt til lånet er nedbetalt.

I en slik situasjon vil det være lurt å vurdere alternativene opp mot hverandre. Men hvor vidt du foretrekker å være kausjonist eller medlåntaker, er naturligvis helt opp til deg.

Garantere eller låne

Det finnes også andre alternativer, hvis du har lyst til å hjelpe. Det er ofte det som er utgangspunkt i situasjoner som dette.

I stedet for å la banken ta pant i boligen din eller ende opp med å måtte betale banken fra egen lomme, så kan du sette den aktuelle pengesummen på en låst konto. Fra denne kontoen kan banken hente avdrag hvis låntaker ikke kan betale.

Hvis låntaker klarer å betale alle avdrag frem til den dagen lånet er nedbetalt, så vil du få tilbake pengene som har stått på den låste kontoen.

Du kan også velge å ta opp et eget lån i ditt navn. I praksis betyr det at du låner den delen av summen hvor banken setter foten ned for den opprinnelige låntakeren. Dette er et fint alternativ hvis du skal hjelpe med egenkapital.

Hva bør en kausjonist tenke på?

Det å kausjonere for noen, er et stort ansvar. Det er derfor viktig at du ikke samtykker til det umiddelbart, men at du tenker grundig gjennom det før du tar en avgjørelse. Før du går inn som kausjonist for noen, så er det mange spørsmål som bør besvares. Hvilke konsekvenser får det for deg personlig, for eksempel? I tillegg er det at du er fullstendig klar over låntakers økonomiske situasjon. Det er den som bør veie tyngst når du skal ta en avgjørelse rundt det å være kausjonist.

Det vil si at dersom låntaker har en økonomisk historie som er bemerkelsesverdig rotete, så er det kanskje ikke så lurt å inngå en slik avtale. Hvis situasjonen derimot er motsatt, så skader det ikke å vurdere det.

Refinansiering med kausjonist

Kan du refinansiere med kausjonist? Det er fullt mulig å refinansiere med kausjonist, og denne formen for refinansiering ligner litt på organiseringen av situasjonen med realkausjonist. Det å refinansiere vil være særlig aktuelt hvis du har mange smålån i tillegg til boliglånet, som du ønsker å bake sammen til kun ett lån.

Se muligheter for refinansiering her. Muligheter for å låne med medlåntaker.

Når du har boliglån, så eier du teoretisk sett ikke hele boligen selv. Det betyr at du heller ikke kan bruke boligen din som refinansieringsmiddel. Men det er altså en mulighet å refinansiere ved å la banken ta pant i en annens bolig.

Finn det beste forbrukslånet på nett

beste forbrukslån

Trenger du penger til å pusse opp eller dra på ferie? Av og til trenger vi å låne penger, uten at det finnes en fast låneform for dette. Et boliglån må brukes til bolig, studielån til studier og billån til bil. Men det finnes en løsning når du trenger å dekke et annet behov. Forbrukslån er et usikret lån hvor du kan bruke pengene til det du vil. Her er du ikke knyttet fast til et satt formål, men står fri til å disponere beløpet som du selv ønsker. Forbrukslån er dyrere enn andre former for lån, og du bør … Les mer

Hvordan tjene penger fort

tjene penger fort

Hvordan tjene penger fort? Folk har forskjellige definisjoner av dette ordet. Det er et adjektiv som brukes til å forklare hvor lang tid noe tar. Noen definerer dette adjektivet som et par uker, mens andre ønsker å se resultater i løpet av et halvt år. Teoretisk kan du begynne å tjene penger nå med det samme, og det er veldig praktisk hvis du trenger penger nå. Men i praksis så avhenger det av deg og din egen innsats. For at du faktisk skal klare å tjene penger fort, så må du være villig til å legge ned en skikkelig innsats. … Les mer

Tvangssalg

tvangssalg

Hvis du ikke får betalt regningene dine, så kan en av konsekvensene være tvangssalg. Dette er en veldig alvorlig konsekvens. Det betyr at hvis du får en slik beskjed, så har situasjonen pågått i så lang tid at kreditorene ikke ser en annen utvei. Tvangssalg er resultatet av et alvorlig tillitsbrudd mellom forbruker og selger. Forholdet mellom forbruker og selger er altså et forhold som bygger på tillit, og det kan potensielt få store konsekvenser å bryte dette. Det finnes naturligvis også andre reaksjoner på et slikt tillitsbrudd, men her er det tvangssalg som er i fokus. Innholdsfortegnelse Hva er … Les mer

Hvordan spare penger?

hvordan spare penger

Drømmer du om en luksuriøs feriereise, ny bil eller egen bolig? Da har du kanskje behov for å spare opp penger først. Skal du for eksempel kjøpe egen bolig, må du ha 15 % egenkapital. Dette kan utgjøre flere hundre tusen kroner. Så, hvordan spare penger? Skal du spare penger finnes det mange gode sparetips som gjør prosessen mer motiverende og morsom. Innholdsfortegnelse Sparetips | Hvordan spare penger smart og effektivt?Sett mål for sparingen dinHa automatiske trekk til sparekontoenSett opp et budsjettFinn billigere alternativer til dyre vanerSpar penger med samlelån og refinansiering!Hvordan spare penger raskt?Hvordan spare penger til bolig?Spar penger … Les mer

Stoppe lønnstrekk

stoppe lønnstrekk

Det er aldri en god idé å la være å betale regningene sine. I øyeblikkets hete fremstår det kanskje som en enkel løsning, men dette er et valg som har potensial til å få store konsekvenser på et senere tidspunkt. Det finnes mange reaksjoner på ubetalte regninger, deriblant tvangssalg og lønnstrekk. Denne artikkelen vil handle om sistnevnte. Hva betyr det når du har lønnstrekk, og er det noe du kan gjøre for å stoppe det? Det er blant spørsmålene vi vil svare på her! Når du prøver å få stoppet et lønnstrekk, bør det være fordi du ønsker å få … Les mer

Hjelp til å rydde opp i gjeld

Gjeld er et hurtigvoksende problem innenfor Norges grenser. Noen har relativt lav gjeld, mens andre har veldig høy gjeld. Totalt er det snakk om mange milliarder norske kroner. Det kan være mange grunner til at folk har havnet i en slik situasjon. Når det gjelder det å få hjelp til å rydde opp i gjeld, så spiller det liten rolle hvilken kategori du havner i. Enten gjelden din er lav eller høy, så er det lurt å få ryddet opp i det så fort som overhodet mulig. Med denne artikkelen ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du … Les mer

Stoppe tvangssalg av bolig

tvangssalg bolig refinansieringslån

Å få hjelp til å rydde opp i gjeld er noe som sitter langt inne hos noen mennesker. Vi skjønner selvsagt at det kan være vanskelig, men det er absolutt ikke noe du bør vente med. I verste fall kan du faktisk havne i situasjon hvor boligen din står i fare for å bli tvangssolgt, på grunn av at du ikke ba om hjelp på riktig tidspunkt. Det er naturligvis ingen som ønsker å få boligen sin tvangssolgt. Men når du står midt i en situasjon hvor det er det som kan være utgangen, så skjønner vi at du kanskje … Les mer

Samlelån

samlelån - refinansiering

Et samlelån gir muligheten til å få alle kredittkortgjeld, forbrukslån og andre smålån, samlet i ett eneste lån. Dette kan spare deg for tusenvis av kroner årlig, som du kan bruke til å betale ned enda mer gjeld eller for å ha mer romslighet i hverdagsøkonomien. Det er ikke så mye som skal til før det kan betale seg med et samlelån. Lag først en oversikt over hva du har av faktiske utgifter med eksisterende lån, og sammenligne dette med hva et samlelån vil koste – benytt deg eventuelt av en lånekalkulator, som enkelt kan vise deg forskjellen. Vi vil … Les mer

Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret er et register over hva privatpersoner har i usikret gjeld. Det er ikke hvem som helst som kan få innsyn i disse opplysningene, og det er kun en liten håndfull selskaper som har lov til å innhente, og lage et register over hvilken gjeld du har. Registeret kom som et resultat av gjeldsinformasjonsloven. Denne loven legger grunnlaget for gjeldsinformasjonsforskriften, som er et middel for å senke risikoen usikret gjeld i befolkningen vil ha på økonomien. Innholdsfortegnelse Formålet med gjeldsregisteretGjeldsregisteret – nyttig redskap for bankeneHva du kan bruke gjeldsregisteret tilOpplysningene i gjeldsregisteretKredittscore – basert på offentlige opplysningerGjeldsregister logg innNår kommer … Les mer

Hjelp til nedbetaling av gjeld

Hjelp til gjeldsproblemer

Gjeld er en stor belastning når den kommer ut av kontroll, men det er aldri for sent å rydde opp. Selv om du har betalingsanmerkninger og flere inkassosaker, er det det muligheter for å få refinansieringslån, selv om dette kan kreve du har bolig eller medsøker. Når du får et behov for hjelp til nedbetaling av gjeld, har du flere muligheter . Du kan enten ta kontakt med en bank eller lånemegler, for å se på muligheten til å refinansiere. Du kan også spare inn der du kan og betale gjelden du har, på samme vilkår. Når gjelden tar helt … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!