Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Erik Nilsen
11.03.2022
633 Visninger
Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer.

I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt!

Oppstartsgebyr

Den første kostnaden du sannsynligvis vil pådra deg når du tar opp et lån, er etableringsgebyret. Dette er et gebyr som kreves av utlåner for å behandle lånesøknaden din og papirene. Er du lur, så sammenlign bank med bank for å finne en med lav etableringskostnad.

Oppstartsgebyret kan variere fra 0,50 % til fem prosent av lånebeløpet, så det er viktig å spørre långiveren din om dette gebyret før du søker om lån.

Rente

En annen vanlig kostnad knyttet til lån er renten. Renten på lånet ditt vil avgjøre hvor mye du betaler i renter i løpet av låneperioden. Rentene kan variere basert på typen lån du får, samt kredittscore og andre faktorer.

Det er viktig å lete etter den beste renten før du velger lån. Denne vil utgjøre størsteparten av kostnadene fremover i tid, og jo lengre lånet er, jo viktigere er den. Selv desimaler i prosentpoeng kan utgjøre flere tusen over en lengre periode.

Gebyrer

I tillegg til etableringsgebyr og rente, er det ofte andre gebyrer knyttet til lån. Disse kan inkludere lånesøknadsgebyrer, avsluttende kostnader og forskuddsbetalingsgebyrer. Sørg for å spørre utlåner om alle gebyrene knyttet til lånet ditt før du signerer papirer.

Straffegebyrer

De fleste lån har straff hvis du ikke betaler. Disse bøtene kan inkludere forsinkelsesgebyrer, returnerte betalingsgebyrer og til og med mislighold av lån. Det er viktig å være klar over disse bøtene før du tar opp et lån, og sørge for at du har råd til å betale lånet i tide hver måned.

Spar penger på lånet ditt

Det er flere måter du kan spare penger på lånet ditt. En måte er å lete etter den beste renten. En annen er å spørre om eventuelle rabatter som kan være tilgjengelige.

For eksempel tilbyr mange långivere rabatter for låntakere som har god kreditt eller som godtar automatiske månedlige utbetalinger fra bankkontoen sin. Du kan også spare penger ved å velge en kortere låneperiode. Jo lengre låneperioden er, jo mer renter betaler du totalt sett.

Ikke vær redd for å spørre

Sørg for å spørre om alle kostnadene forbundet med et lån før du godtar noe. Ved å forstå kostnadene, kan du sørge for at du får best mulig avtale. Det er ingenting i veien med å spørre låntaker om disse tingene.

De skal tross alt forsøke å selge et produkt til deg som de vil tjene flere titalls tusen kroner på potensielt. Ved opptak av et boliglån for eksempel, er det ikke uvanlig at banken tjener en million over perioden for hele lånet. Da skulle det bare mangle at de svarer på noen spørsmål!

Hvor lenge må jeg betale tilbake?

Du må begynne å betale låneselskapet tilbake i månedlige avdrag innen 30 dager. De fleste långivere gir tilbakebetalingsbetingelser mellom seks måneder og syv år. Både renten og den månedlige betalingen vil bli påvirket av lengden på lånet du velger.

Bestem deg for et beløp du ønsker å låne

Husk at et lån ikke er gratis penger – du må til slutt betale det lånte beløpet pluss renter tilbake til en bank eller annen utlåner. Hvis du ikke foretar lånebetalinger i tide, kan kredittpoengsummen din falle. Dette er grunnen til at det er viktig å bestemme seg for riktig lånebeløp.

Vurder beløpet du trenger basert på hva du planlegger å gjøre med pengene. Men ta også hensyn til hva dine vanlige lånebetalinger kan være og om du kan holde tritt med dem i henhold til nedbetalingstiden på lånet, enten det er månedlig eller kvartalsvis.

Det er også en god idé å kjøre foreløpige låneberegninger før du bestemmer deg for et lånebeløp. Det lar deg se hvor mye du betaler for et lån på et visst beløp, og hvordan et annet lånebeløp (eller lånetid eller rente) kan spare deg for penger. Det finnes mange nettbaserte verktøy der ute for å hjelpe deg med å beregne lån. Selvfølgelig kan lånerenter og långivers vilkår gjøre dine endelige låneavdrag litt annerledes.

Et lån kan hjelpe deg med å betale for tingene du trenger når du ikke har penger, men det kan være komplisert å låne penger. Å starte søknadsprosessen for banklån uten å forstå inn og ut kan føre til at låneforespørselen din blir avvist. Finn ut hva du kan forvente og hva du kan gjøre på forhånd for å øke sjansene for å bli godkjent.

Forfatter Erik Nilsen