DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Unngå å miste kredittkortrettighetene dine!

Visste du at du har mange rettigheter når du bruker kredittkort? Du har faktisk mange flere rettigheter når du betaler med kredittkort, sammenlignet med debetkort (vanlig bankkort).

Du kan imidlertid tape de gode rettighetene dine dersom du opptrer uforsiktig. La oss se nærmere på hvilke kredittkortrettigheter du har, og hvordan du kan unngå å miste disse.

Hva er kredittkortrettigheter?

Når du bruker kredittkort får du mange rettigheter som kommer deg som forbruker til gode. Kredittkortrettigheter gir deg blant annet rett til erstatning hvis selgeren skulle bli slått konkurs, og du kan også ha rett på reiseforsikring dersom reisekostnadene betales med kredittkort.

Andre kredittkortrettigheter som kan nevnes, er retten til å klage til kredittyteren dersom det skulle være noen mangler eller feil på varene og tjenestene du kjøper.

Du har også rettigheter relatert til misbruk og kortsvindel når du bruker kredittkort. Vi skal nå se litt nærmere på de forskjellige rettighetene du har.

Klage til kortutsteder ved mangler og feil

Når du bruker kredittkort, har du rett til å klage til kortutstederen, altså kredittyteren, dersom det skulle være feil og mangler på varene eller tjenestene du kjøpte. Et eksempel på en kredittyter kan være re:member, Bank Norwegian eller Santander.

I første omgang er det naturlig å henvende klagen til den som solgte deg tjenestene eller varene. Dersom selgeren ikke vil hjelpe deg med refusjon, kan du kontakte kredittyteren. Kortutsteder er pålagt å yte hjelp, noe som er nedfelt i den såkalte finansavtaleloven.

Når det er snakk om en reklamasjonssak, kan du derfor klage direkte til kredittkortselskapet hvis du har handlet tjenester eller varer av en næringsdrivende. Merk deg at det må foreligge skader, feil eller andre mangler på det du har kjøpt. Du må ha et gyldig reklamasjonsgrunnlag.

Når du skal klage til kortutsteder må du først ha forsøkt å klage til selgeren. Du må også sørge for at du sender en skriftlig klage (inkludert kvittering på handelen) til kortutsteder.

Kredittkortrettigheter ved svindel

Du har også kredittkortrettigheter i forbindelse med svindel. Hvis du skulle bli utsatt for svindel og har betalt med kredittkort, har du også rett til å klage til kortutsteder

Det er for eksempel en viss fare for å bli svindlet når du handler på nett. Useriøse nettbutikker sender deg kanskje en notatblokk istedenfor iPad-en du egentlig bestilte.

Du finner som regel egne skjemaer for å klage på svindel til kredittkortselskapet. Du må legge ved en oversikt over den aktuelle transaksjonen i klagen din.

Minibank
Pass på skimming når du bruker kortet

Kortsvindel og misbruk av kredittkort

Kortsvindel er dessverre ikke uvanlig, og finansinstitusjonene mottar mange klager på akkurat dette. Mange som har kredittkort kan oppleve at noen får tak i kortinformasjonen sin og deretter misbruker denne. Det kan også hende at noen stjeler kredittkortet ditt.

Her er det viktig å være obs på at du ikke nødvendigvis får medhold, spesielt ikke om du har handlet uaktsomt. Mer om dette straks! Dersom du mister kortet ditt eller opplever kortsvindel, er det uansett viktig at du kontakter kortutstederen raskt og får sperret kortet.

Bedriften du handlet hos gikk konkurs

Kredittkortrettigheter kan også komme til nytte dersom du opplever at bedriften du handlet hos går konkurs. Enten du har kjøpt varer eller tjenester, kan det oppleves irriterende å ikke motta det du bestilte grunnet konkurs. Da kan du heldigvis klage til kredittkortutstederen.

Kredittkortyteren har samme ansvar som selger når det kommer til å hjelpe deg med reklamasjon på produkter som ikke leveres som avtalt.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er ikke noe du får ved bruk av alle kredittkort, og er ikke direkte en kredittkortrettighet. Det er likevel mange kredittkortselskaper som tilbyr dette som en rettighet, noe som kan komme deg til gode.

Vanligvis må minst halvparten av reisekostnadene (relatert til transport) betales med kredittkort for at reiseforsikringen skal gjelde.

Visste du at dekningen på reiseforsikringen forandres ved høy alder?

Når kan du miste kredittkortrettigheter?

Kredittkortrettighetene er rettigheter, og det skal derfor mye til for at de ikke gjelder som avtalt. Samtidig er det viktig å være obs på at det finnes situasjoner der rettighetene dine ikke lenger vil gjelde.

Dette gjelder blant annet rettighetene du vanligvis har ved kortmisbruk og kortsvindel. Vanligvis vil dette dekkes av kredittkortselskapet.

Dette er imidlertid ikke tilfelle dersom du har handlet uaktsomt, og for eksempel oppbevart koden på kredittkortet sammen med kredittkortet i lommeboken. Du skal aldri dele koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet.

Du vil heller ikke få penger tilbake av kredittkortyteren dersom du har vært klar over at kortmisbruket finner sted.

Lover og regler

Bør du ha kredittkort?

Det å ha et kredittkort kan være nyttig i mange tilfeller. Det byr også på mange fordeler, noe vi har sett på når vi har gått gjennom ulike kredittkortrettigheter du har.

Samtidig er det viktig å huske på at et kredittkort kan ha veldig høye renter, og du bør derfor bruke det med forsiktighet. Det finnes mange eksempler på mennesker som har fått økonomiske problemer fordi de handler mye med kredittkort.

Så lenge du er flink til å betale tilbake pengene du bruker som avtalt, er bruk av kredittkort både trygt og gunstig. Husk at du også kan få mange gode bonuser når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og lignende.

Oppsummering: Slik beholder du dine kredittkortrettigheter

Kredittkortrettigheter inkluderer en rekke rettigheter du som forbruker har. Du har blant annet rettigheter i forbindelse med klager, svindel, konkurs hos bedriften du handlet hos og ved kortsvindel. I mange tilfeller kan kredittyteren dekke kostnadene relatert til slike hendelser.

For å beholde rettighetene du har i forbindelse med bruk av kredittkort, er det imidlertid viktig at du ikke handler uforsettlig. Du skal blant annet aldri dele PIN-koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet i lommeboken.

Du kan lese en interessant forumtråd om å dele PIN-koden på Kvinneguiden 😀

Det er også viktig å merke seg at kredittyteren ikke hjelper deg dersom du har latt kredittkortsvindel skje med viten eller vilje. Så lenge du har hatt genuint uflaks og ikke handlet uforsettlig, vil dine kredittkortrettigheter fortsatt gjelde.

Sjekk gjerne finansavtaleloven dersom du vil lære mer om de ulike rettighetene du har når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og på nett.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!