Unngå å miste kredittkortrettighetene dine!

Ole Larsen
15.08.2021
451 Visninger
Kredittkort

Visste du at du har mange rettigheter når du bruker kredittkort? Du har faktisk mange flere rettigheter når du betaler med kredittkort, sammenlignet med debetkort (vanlig bankkort).

Du kan imidlertid tape de gode rettighetene dine dersom du opptrer uforsiktig. La oss se nærmere på hvilke kredittkortrettigheter du har, og hvordan du kan unngå å miste disse.

Hva er kredittkortrettigheter?

Når du bruker kredittkort får du mange rettigheter som kommer deg som forbruker til gode. Kredittkortrettigheter gir deg blant annet rett til erstatning hvis selgeren skulle bli slått konkurs, og du kan også ha rett på reiseforsikring dersom reisekostnadene betales med kredittkort.

Andre kredittkortrettigheter som kan nevnes, er retten til å klage til kredittyteren dersom det skulle være noen mangler eller feil på varene og tjenestene du kjøper.

Du har også rettigheter relatert til misbruk og kortsvindel når du bruker kredittkort. Vi skal nå se litt nærmere på de forskjellige rettighetene du har.

Klage til kortutsteder ved mangler og feil

Når du bruker kredittkort, har du rett til å klage til kortutstederen, altså kredittyteren, dersom det skulle være feil og mangler på varene eller tjenestene du kjøpte. Et eksempel på en kredittyter kan være re:member, Bank Norwegian eller Santander.

I første omgang er det naturlig å henvende klagen til den som solgte deg tjenestene eller varene. Dersom selgeren ikke vil hjelpe deg med refusjon, kan du kontakte kredittyteren. Kortutsteder er pålagt å yte hjelp, noe som er nedfelt i den såkalte finansavtaleloven.

Når det er snakk om en reklamasjonssak, kan du derfor klage direkte til kredittkortselskapet hvis du har handlet tjenester eller varer av en næringsdrivende. Merk deg at det må foreligge skader, feil eller andre mangler på det du har kjøpt. Du må ha et gyldig reklamasjonsgrunnlag.

Når du skal klage til kortutsteder må du først ha forsøkt å klage til selgeren. Du må også sørge for at du sender en skriftlig klage (inkludert kvittering på handelen) til kortutsteder.

Kredittkortrettigheter ved svindel

Du har også kredittkortrettigheter i forbindelse med svindel. Hvis du skulle bli utsatt for svindel og har betalt med kredittkort, har du også rett til å klage til kortutsteder

Det er for eksempel en viss fare for å bli svindlet når du handler på nett. Useriøse nettbutikker sender deg kanskje en notatblokk istedenfor iPad-en du egentlig bestilte.

Du finner som regel egne skjemaer for å klage på svindel til kredittkortselskapet. Du må legge ved en oversikt over den aktuelle transaksjonen i klagen din.

Minibank

Pass på skimming når du bruker kortet

Kortsvindel og misbruk av kredittkort

Kortsvindel er dessverre ikke uvanlig, og finansinstitusjonene mottar mange klager på akkurat dette. Mange som har kredittkort kan oppleve at noen får tak i kortinformasjonen sin og deretter misbruker denne. Det kan også hende at noen stjeler kredittkortet ditt.

Her er det viktig å være obs på at du ikke nødvendigvis får medhold, spesielt ikke om du har handlet uaktsomt. Mer om dette straks! Dersom du mister kortet ditt eller opplever kortsvindel, er det uansett viktig at du kontakter kortutstederen raskt og får sperret kortet.

Bedriften du handlet hos gikk konkurs

Kredittkortrettigheter kan også komme til nytte dersom du opplever at bedriften du handlet hos går konkurs. Enten du har kjøpt varer eller tjenester, kan det oppleves irriterende å ikke motta det du bestilte grunnet konkurs. Da kan du heldigvis klage til kredittkortutstederen.

Kredittkortyteren har samme ansvar som selger når det kommer til å hjelpe deg med reklamasjon på produkter som ikke leveres som avtalt.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er ikke noe du får ved bruk av alle kredittkort, og er ikke direkte en kredittkortrettighet. Det er likevel mange kredittkortselskaper som tilbyr dette som en rettighet, noe som kan komme deg til gode.

Vanligvis må minst halvparten av reisekostnadene (relatert til transport) betales med kredittkort for at reiseforsikringen skal gjelde.

Visste du at dekningen på reiseforsikringen forandres ved høy alder?

Når kan du miste kredittkortrettigheter?

Kredittkortrettighetene er rettigheter, og det skal derfor mye til for at de ikke gjelder som avtalt. Samtidig er det viktig å være obs på at det finnes situasjoner der rettighetene dine ikke lenger vil gjelde.

Dette gjelder blant annet rettighetene du vanligvis har ved kortmisbruk og kortsvindel. Vanligvis vil dette dekkes av kredittkortselskapet.

Dette er imidlertid ikke tilfelle dersom du har handlet uaktsomt, og for eksempel oppbevart koden på kredittkortet sammen med kredittkortet i lommeboken. Du skal aldri dele koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet.

Du vil heller ikke få penger tilbake av kredittkortyteren dersom du har vært klar over at kortmisbruket finner sted.

Lover og regler

Bør du ha kredittkort?

Det å ha et kredittkort kan være nyttig i mange tilfeller. Det byr også på mange fordeler, noe vi har sett på når vi har gått gjennom ulike kredittkortrettigheter du har.

Samtidig er det viktig å huske på at et kredittkort kan ha veldig høye renter, og du bør derfor bruke det med forsiktighet. Det finnes mange eksempler på mennesker som har fått økonomiske problemer fordi de handler mye med kredittkort.

Så lenge du er flink til å betale tilbake pengene du bruker som avtalt, er bruk av kredittkort både trygt og gunstig. Husk at du også kan få mange gode bonuser når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og lignende.

Oppsummering: Slik beholder du dine kredittkortrettigheter

Kredittkortrettigheter inkluderer en rekke rettigheter du som forbruker har. Du har blant annet rettigheter i forbindelse med klager, svindel, konkurs hos bedriften du handlet hos og ved kortsvindel. I mange tilfeller kan kredittyteren dekke kostnadene relatert til slike hendelser.

For å beholde rettighetene du har i forbindelse med bruk av kredittkort, er det imidlertid viktig at du ikke handler uforsettlig. Du skal blant annet aldri dele PIN-koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet i lommeboken.

Du kan lese en interessant forumtråd om å dele PIN-koden på Kvinneguiden 😀

Det er også viktig å merke seg at kredittyteren ikke hjelper deg dersom du har latt kredittkortsvindel skje med viten eller vilje. Så lenge du har hatt genuint uflaks og ikke handlet uforsettlig, vil dine kredittkortrettigheter fortsatt gjelde.

Sjekk gjerne finansavtaleloven dersom du vil lære mer om de ulike rettighetene du har når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og på nett.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her