DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Unngå å miste kredittkortrettighetene dine!

Visste du at du har mange rettigheter når du bruker kredittkort? Du har faktisk mange flere rettigheter når du betaler med kredittkort, sammenlignet med debetkort (vanlig bankkort).

Du kan imidlertid tape de gode rettighetene dine dersom du opptrer uforsiktig. La oss se nærmere på hvilke kredittkortrettigheter du har, og hvordan du kan unngå å miste disse.

Hva er kredittkortrettigheter?

Når du bruker kredittkort får du mange rettigheter som kommer deg som forbruker til gode. Kredittkortrettigheter gir deg blant annet rett til erstatning hvis selgeren skulle bli slått konkurs, og du kan også ha rett på reiseforsikring dersom reisekostnadene betales med kredittkort.

Andre kredittkortrettigheter som kan nevnes, er retten til å klage til kredittyteren dersom det skulle være noen mangler eller feil på varene og tjenestene du kjøper.

Du har også rettigheter relatert til misbruk og kortsvindel når du bruker kredittkort. Vi skal nå se litt nærmere på de forskjellige rettighetene du har.

Klage til kortutsteder ved mangler og feil

Når du bruker kredittkort, har du rett til å klage til kortutstederen, altså kredittyteren, dersom det skulle være feil og mangler på varene eller tjenestene du kjøpte. Et eksempel på en kredittyter kan være re:member, Bank Norwegian eller Santander.

I første omgang er det naturlig å henvende klagen til den som solgte deg tjenestene eller varene. Dersom selgeren ikke vil hjelpe deg med refusjon, kan du kontakte kredittyteren. Kortutsteder er pålagt å yte hjelp, noe som er nedfelt i den såkalte finansavtaleloven.

Når det er snakk om en reklamasjonssak, kan du derfor klage direkte til kredittkortselskapet hvis du har handlet tjenester eller varer av en næringsdrivende. Merk deg at det må foreligge skader, feil eller andre mangler på det du har kjøpt. Du må ha et gyldig reklamasjonsgrunnlag.

Når du skal klage til kortutsteder må du først ha forsøkt å klage til selgeren. Du må også sørge for at du sender en skriftlig klage (inkludert kvittering på handelen) til kortutsteder.

Kredittkortrettigheter ved svindel

Du har også kredittkortrettigheter i forbindelse med svindel. Hvis du skulle bli utsatt for svindel og har betalt med kredittkort, har du også rett til å klage til kortutsteder

Det er for eksempel en viss fare for å bli svindlet når du handler på nett. Useriøse nettbutikker sender deg kanskje en notatblokk istedenfor iPad-en du egentlig bestilte.

Du finner som regel egne skjemaer for å klage på svindel til kredittkortselskapet. Du må legge ved en oversikt over den aktuelle transaksjonen i klagen din.

Minibank
Pass på skimming når du bruker kortet

Kortsvindel og misbruk av kredittkort

Kortsvindel er dessverre ikke uvanlig, og finansinstitusjonene mottar mange klager på akkurat dette. Mange som har kredittkort kan oppleve at noen får tak i kortinformasjonen sin og deretter misbruker denne. Det kan også hende at noen stjeler kredittkortet ditt.

Her er det viktig å være obs på at du ikke nødvendigvis får medhold, spesielt ikke om du har handlet uaktsomt. Mer om dette straks! Dersom du mister kortet ditt eller opplever kortsvindel, er det uansett viktig at du kontakter kortutstederen raskt og får sperret kortet.

Bedriften du handlet hos gikk konkurs

Kredittkortrettigheter kan også komme til nytte dersom du opplever at bedriften du handlet hos går konkurs. Enten du har kjøpt varer eller tjenester, kan det oppleves irriterende å ikke motta det du bestilte grunnet konkurs. Da kan du heldigvis klage til kredittkortutstederen.

Kredittkortyteren har samme ansvar som selger når det kommer til å hjelpe deg med reklamasjon på produkter som ikke leveres som avtalt.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er ikke noe du får ved bruk av alle kredittkort, og er ikke direkte en kredittkortrettighet. Det er likevel mange kredittkortselskaper som tilbyr dette som en rettighet, noe som kan komme deg til gode.

Vanligvis må minst halvparten av reisekostnadene (relatert til transport) betales med kredittkort for at reiseforsikringen skal gjelde.

Visste du at dekningen på reiseforsikringen forandres ved høy alder?

Når kan du miste kredittkortrettigheter?

Kredittkortrettighetene er rettigheter, og det skal derfor mye til for at de ikke gjelder som avtalt. Samtidig er det viktig å være obs på at det finnes situasjoner der rettighetene dine ikke lenger vil gjelde.

Dette gjelder blant annet rettighetene du vanligvis har ved kortmisbruk og kortsvindel. Vanligvis vil dette dekkes av kredittkortselskapet.

Dette er imidlertid ikke tilfelle dersom du har handlet uaktsomt, og for eksempel oppbevart koden på kredittkortet sammen med kredittkortet i lommeboken. Du skal aldri dele koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet.

Du vil heller ikke få penger tilbake av kredittkortyteren dersom du har vært klar over at kortmisbruket finner sted.

Lover og regler

Bør du ha kredittkort?

Det å ha et kredittkort kan være nyttig i mange tilfeller. Det byr også på mange fordeler, noe vi har sett på når vi har gått gjennom ulike kredittkortrettigheter du har.

Samtidig er det viktig å huske på at et kredittkort kan ha veldig høye renter, og du bør derfor bruke det med forsiktighet. Det finnes mange eksempler på mennesker som har fått økonomiske problemer fordi de handler mye med kredittkort.

Så lenge du er flink til å betale tilbake pengene du bruker som avtalt, er bruk av kredittkort både trygt og gunstig. Husk at du også kan få mange gode bonuser når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og lignende.

Oppsummering: Slik beholder du dine kredittkortrettigheter

Kredittkortrettigheter inkluderer en rekke rettigheter du som forbruker har. Du har blant annet rettigheter i forbindelse med klager, svindel, konkurs hos bedriften du handlet hos og ved kortsvindel. I mange tilfeller kan kredittyteren dekke kostnadene relatert til slike hendelser.

For å beholde rettighetene du har i forbindelse med bruk av kredittkort, er det imidlertid viktig at du ikke handler uforsettlig. Du skal blant annet aldri dele PIN-koden på kredittkortet med andre, og ikke oppbevare koden sammen med kortet i lommeboken.

Du kan lese en interessant forumtråd om å dele PIN-koden på Kvinneguiden 😀

Det er også viktig å merke seg at kredittyteren ikke hjelper deg dersom du har latt kredittkortsvindel skje med viten eller vilje. Så lenge du har hatt genuint uflaks og ikke handlet uforsettlig, vil dine kredittkortrettigheter fortsatt gjelde.

Sjekk gjerne finansavtaleloven dersom du vil lære mer om de ulike rettighetene du har når du bruker kredittkort til kjøp i butikker og på nett.

Bankoverføringer har blitt bedre

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvordan har teknologi påvirket overføringer? Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen … Les mer

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt! Oppstartsgebyr Innholdsfortegnelse OppstartsgebyrRenteGebyrerStraffegebyrerSpar penger på lånet dittIkke vær … Les mer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Det er ingen hemmelighet at en privatøkonomi med mange smålån fort kan bli kostbart. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å øke avkastningen på kapitalen din mest mulig. Årsaken til at dette fort kan være kostbart er ikke nødvendigvis fordi beløpene du har utestående er høye, men heller at den aktive renten på slike lån gjerne er svært høy. Derfor kan det være lurt å samle slike rån i et nytt refinansieringslån, for deretter å kunne bruke den frigitte kapitalen som tidligere har gått til rentekostnader, på nye inntektsbringende investeringer. Et godt eksempel på muligheter man kan benytte disse … Les mer

Finans for nybegynnere

Det føles alltid veldig trygt og greit å ha pengene i banken. Da er de alltid tilgjengelige dersom man har behov for dem, og man vet at de er trygge. Man tenker også at dersom man bare lar dem bli stående på en bankkonto vil man kunne få renter som gjør at verdien stiger over tid. Det mange derimot ikke er like klar over er at rentene man får på en sparekonto ofte er lavere enn selve verdiøkningen på varer og tjenester i markedet. Når dette er tilfelle vil faktisk verdien på produkter stige mer enn du får igjen på … Les mer

Oppstartslån – et nyttig verktøy

Oppstartslån

Går du med en liten drøm om å kunne være din egen sjef og ta alle bestemmelser selv? Da skal du vite at dette er en drøm som er fullt mulig å oppnå, bare du vil det sterkt nok selv. Du må også være forberedt på at det å drive en virksomhet er ikke bare dans på roser. Erfaring fra andre som har gått med samme drøm og som endelig har turt å ta steget til å realisere det, viser at det fort tar 2 år før man faktisk begynner å tjene på virksomheten sin. I løpet av disse to … Les mer

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Bekymringer

Norge er et fint land med flott natur, hyggelige mennesker og sånn høvelig godt vær, av og til. Rundt om i verden anses Norge som et rikt land der dets innbyggere lever et godt og bekymringsfritt liv. Vel, dette stemmer nok delvis. Det er helt sant at Norge er et rikt land med utrolig flott natur og hyggelige mennesker. Vi har mange goder som tildeles landets innbyggere stadig vekk. Men bekymringsfritt, det kan nok diskuteres. Vi behøver ikke å frykte for eksempel krig og sult siden Norge er et trygt land, men lik alle andre, så har vi bekymringer vi … Les mer

Nye betalingsmetoder du kan bruke på nettet

betalingsmetoder du kan bruke på nettet

Har du lurt på hvorfor betalingstjenester som Skrill, Neteller og Paysafecard ikke lenger finnes i Norge? Det er et resultat av at norske myndigheter har kjørt en offensiv for å begrense trafikken til utenlandske spillselskaper, også kjent som nettcasino. Det som egentlig var ment å kun ramme casino-bransjen, har dessverre rammet en hel næring og gjort at flere metoder har valgt å trekke seg ut av Norge. Også norske banker er berørt, hvor spillerne ikke lenger kan verken bruke VISA eller MasterCard til å betale, ei heller utføre direkte bankoverføringer. Selv om det på kort sikt har betydd kroken på … Les mer

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!