DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Derfor bør du ha boligforsikring

Dersom du eier din egen bolig har du ganske sikkert mottatt mange forsikringstilbud. Banken har gjerne alt fra innboforsikring og boligkjøperforsikring, til husforsikring. Mange er usikre på hvilke forsikringer de egentlig trenger.

Vi skal her se nærmere på ulike former for boligforsikring, og forklare deg hva som er nødvendig – og hva som kan droppes.

Hva er en boligforsikring?

En boligforsikring er enkelt forklart en forsikring som sikrer boligen din, eller innboet (altså inventar og møbler). Det finnes en rekke ulike former for boligforsikring, og de fleste fungerer slik at du betaler en spesifikk sum hver måned.

Dersom uhellet skulle være ute, vil forsikringen ofte gi deg et økonomisk sikkerhetsnett. Forsikringen kan dekke deler av eller alle utgiftene ved hendelser som brann, tyveri eller naturkatastrofer. I noen tilfeller har du da kun en egenandel du må betale selv, mens forsikringsselskapet dekker resten.

Vi skal nå se nærmere på ulike typer boligforsikring. Vi ser på obligatoriske forsikringer alle bør ha, og forsikringer som kan være nyttige å ha.

Boligforsikring

Husforsikring eller villaforsikring

En husforsikring er en forsikring som dekker bygningen du bor i. Bor du for eksempel i en enebolig eller villa, vil forsikringen kunne dekke skader på boligen. Hvis et tre skulle velte og knuse vinduet ditt, kan en forsikring som dette være kjekk å ha.

Dekningsgraden på en husforsikring kan variere mye. Noen dekker mer enn andre. Boligen din er noe du bør forsikre, og det er naturligvis en krise dersom hjemmet ditt skades.

En husforsikring dekker en rekke ulike ting. Her er noen av de vanligste dekningsområdene for denne type boligforsikring:

  • Vannlekkasjer
  • Brann
  • Naturkatastrofer

Husk at dersom du bor i et borettslag, vil borettslaget ofte ha forsikringer for bygningsmassen allerede. I så fall trenger du ikke å tegne en egen husforsikring.

Huseierforsikring

Huseierforsikring er en forsikring for huseiere, og det er ofte mulig å tegne en forsikring som dekker flere boenheter, enten det er private boliger eller næringsbygg.

Hvis du har bolig i et borettslag, er som regel boligen allerede dekket av en felles huseierforsikring. Huseierforsikringer gjelder for deg som bor i et privat borettslag eller i et sameie.

Forsikringen dekker alt fra vannskade og brann, til skader som forårsakes av naturkatastrofer. En forsikring som dekke kan også gjelde for eventuell garasje.

Innboforsikring

Innboforsikring er ikke obligatorisk, men absolutt kjekt å ha! Innboforsikringer er en type husforsikring som dekker innbo – altså møbler, inventar og andre eiendeler du har hjemme.

En innboforsikring er lurt å ha enten du bor i borettslag, sameie eller selveierbolig. Du bør også ha innboforsikring dersom du har hytte eller annen fritidsbolig. Her er noe av det en innboforsikring kan dekke:

  • Uflaksskader utenfor og i hjemmet
  • Sykkeltyveri utenfor eiendommen
  • Uforutsette skader på innbo

Skadedyr- og råteforsikring

Noen banker tilbyr råte- eller skadedyrforsikring. Disse forsikringene vil kunne dekke skader gjort av skadeinsekter, gnagere, mugg og råtesopp.

Dette kan være gunstige boligforsikringer å ha, spesielt om du bor i et eldre hus der det er stor risiko for mugg eller skadedyr. Husk at råte og hussopp er såpass vanlige skader at det ikke dekkes av ordinære husforsikringer.

Utleieforsikring

En utleieforsikring er fin å ha dersom man driver med utleie av egen bolig. En utleieforsikring kan nemlig dekke skader som forårsakes av hærverk.

Utleieforsikringer kan også dekke ubetalt husleie og utgifter som kan forekomme ved en eventuell utkastelse av leietaker.

Hva dekker forsikringen ved utleie?

Boligkjøperforsikring

Når du kjøper en bolig vil du ofte få tilbud om en såkalt boligkjøperforsikring. En boligkjøperforsikring kan betraktes som en rettshjelpsforsikring, og er altså en advokatforsikring. Forsikringen dekker altså ikke skader på boligen du har kjøpt, men eventuelle advokatutgifter.

En boligkjøperforsikring dekker som regel rettshjelp til rundt 100 000 kroner eller mer. Husk at denne forsikringen kun dekker kostnader fra en sak som allerede er opprettet. En advokat må derfor kontaktes først, for å avgjøre om du i det hele tatt har en sak.

Trenger du boligforsikring?

Det korte svaret på dette er: Ja. Det er imidlertid ikke alle boligforsikringer som er like nødvendige. Som et minimum bør du ha husforsikring og innboforsikring. Disse forsikringene vil dekke eventuelle kostnader ved skade på hus og inventar.

Husk å lese nøye gjennom forsikringsvilkårene før du tegner en forsikring. Ikke alle har like god dekningsgrad. En skadedyrforsikring vil for eksempel ofte ikke dekke skjeggkre i boligen, siden dette har blitt veldig vanlig i norske hjem de siste årene.

Boligforsikring for deg som leier

Det er ikke bare huseiere som har behov for forsikringer. Når du leier bolig er det som regel huseier som har forsikring for selve boligen. Du bør imidlertid ha innboforsikring dersom du eier inventar og møbler i boligen.

Skulle for eksempel leiligheten din begynne å brenne, kan du stå overfor et stort økonomisk tap dersom du ikke hadde innboforsikring.

Hvordan finne beste boligforsikring?

Det finnes utallige forsikringsselskaper der ute, og veldig mange ulike forsikringer å velge mellom. Det kan derfor være vanskelig å finne den forsikringen som passer deg best.

Dersom du har behov for boligforsikring, anbefaler vi deg å kontakte mange forsikringsselskaper. Forhør deg litt rundt og finn forsikringsselskapet som har de beste forsikringsvilkårene. Du kan også bruke ulike sammenligningstjenester som et hjelpemiddel.

En god boligforsikring har stor dekningsgrad og en overkommelig månedspris. Slike forsikringer finnes absolutt, selv om du kanskje må lete litt for å finne dem.

Oppsummering: Derfor trenger man boligforsikring

Brann, naturkatastrofer og tyveri kan plutselig ramme. Da er det greit å ha forsikringer som dekker eventuelle kostnader og tap, eller i hvert fall deler av det. Med boligforsikring kan du sikre økonomiske utgifter i forbindelse med brann, skred, mugg og lignende kostnader.

Det finnes en rekke ulike boligforsikringer å velge mellom. Alle bør ha husforsikring og innboforsikring dersom de eier egen bolig. Det finnes også andre praktiske forsikringer. Driver du med utleie kan du for eksempel ha en utleieforsikring.

Til og med leietakere bør ha boligforsikring. Som leietaker bør du for eksempel ha innboforsikring, slik at tap og skader på eiendeler kan dekkes ved brann eller lignende. Finn ut hvilke forsikringer du har behov for, og få en litt tryggere økonomisk hverdag!

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!