DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Alt du behøver å vite om pant i bolig

Lurer du på hva pant i bolig egentlig innebærer? Dette uttrykket brukes ofte i forbindelse med lån, men mange er usikre på hva det faktisk betyr. I denne guiden skal vi se nærmere på hva pant i bolig betyr, og hvilke fordeler og ulemper det eventuelt innebærer!

Hva er pant i bolig?

Dersom du tar opp et lån med pant i bolig, betyr det enkelt og greit at du stiller eiendommen som sikkerhet for lånet. Banken sitter med andre ord med pant i boligen din. Rent praktisk betyr dette at banken kan få pengene du skylder dem ved å selge boligen, dersom du ikke betjener lånet.

I første omgang vil boligen din tilfalle banken, og de har da råderetten over eiendommen din inntil du eventuelt betaler. Dersom du fortsatt ikke betaler for deg, kan banken selge boligen med tvang.

Det er også mulig å få boliglån uten egenkapital – i noen tilfeller:

Lån med eller uten sikkerhet?

Det finnes mange ulike typer lån å velge mellom. Lån som er uten sikkerhet innebærer at banken ikke har pant i noen av eiendelene dine.

Dette medfører imidlertid en større risiko for banken, noe som fører til at renten skyter til værs. La oss se nærmere på noen av fordelene ved å ha et lån med pant i bolig:

Lavere rente

Som regel er det mest gunstig for deg som låntaker å ha et lån med sikkerhet. Lån med sikkerhet i bolig eller andre eiendeler innebærer som regel en lavere rente, noe som kort fortalt betyr at lånet er billigere å betjene.

De mest vanlige eksemplene på lån uten sikkerhet eller pant i bolig er forbrukslån og kredittlån. Disse låneformene er kjent for å ha langt høyere renter enn et lån med sikkerhet – som for eksempel et boliglån.

Lang nedbetalingstid

Et lån med sikkerhet i form av pant i bolig eller andre eiendeler, har også den fordelen at de har lengre nedbetalingstid enn lån uten sikkerhet.

Lengre nedbetalingstid kan være gunstig dersom du ønsker god kontroll på månedlige utgifter. Med lengre nedbetalingstid kan du betale ned et lavere beløp per måned eller termin, noe som gir mer penger til andre ting.

Et eksempel på lån med pant i bolig er boliglån. Denne type lån har ofte en nedbetalingstid på 20–30 år, noe som sprer lånekostnadene over en lang periode. Tar du opp lån uten sikkerhet, er det som regel en maksimal nedbetalingstid på fem år.

Større lånebeløp

Lån med pant i bolig eller andre eiendeler gir banken økt sikkerhet, noe som igjen fører til at du kan låne mer. Når det er snakk om lån uten sikkerhet – som for eksempel kredittkort og forbrukslån – er det som regel en øvre lånegrense på noen hundre tusen kroner.

Et lån med sikkerhet derimot, kan gjerne være på flere millioner kroner. Det passer for eksempel fint om du skal kjøpe en bolig eller hytte!

Økt sjanse for at lånet innvilges

Dersom du eier bolig og skal søke om et lån, er det større sjanse for at du får lånet innvilget. Se for deg at du sliter med kredittgjeld og mange dyre forbrukslån. Disse lånene kan med fordel refinansieres i ett samlet lån.

Mange velger å refinansiere dyre lån i boligen, rett og slett ved å øke boliglånet dersom boligens verdi har økt. Dette skal vi straks se nærmere på!

Det er uansett større sjanse for at banken innvilger et refinansieringslån til deg dersom du kan vise til at du eier din egen bolig. Pant i bolig øker kort fortalt sjansen for lån.

Mindre risiko for banken

Hvorfor finnes lån med pant i bolig? Generelt sett eksisterer denne type lån fordi de gir banken økt sikkerhet og lavere risiko. En bank står alltid overfor en viss risiko ved å låne ut penger. Ved å ta pant i noe du eier, har banken sikret at verdiene tilbakebetales – enten frivillig eller ved tvangsmessig salg.

De fleste norske banker tilbyr lån både med og uten sikkerhet. Dersom du ser nærmere på lånene, vil du se at lån med sikkerhet generelt sett har mye lavere rente grunnet den reduserte risikoen.

Slik fungerer et lån med pant i boligen:

En viss risiko med pant i bolig

Det å ha lån med pant i bolig kan med andre ord være gunstig for de fleste. Samtidig er det greit å huske på at det er en viss risiko ved denne type lån, siden banken kan selge boligen din om du ikke betjener det.

Dersom du har dårlig evne til betjening av lån, er det ikke dermed sagt at du bør ta opp et forbrukslån uten sikkerhet istedenfor. Disse er på ingen måte lettere å betjene enn lån med pant i bolig, grunnet den høyere renten.

Kan du ikke betjene et lån, bør du enkelt og greit ikke ta opp lån i det hele tatt. Det finnes ofte andre løsninger som fungerer bedre – som for eksempel sparing.

Pant i bolig og andre eiendeler

Dersom et lån har sikkerhet eller pant betyr dette at du stiller med sikkerhet i en verdifull eiendel. Dette trenger imidlertid ikke å være en bolig. Foruten lån med pant i bolig, kan man få lån med pant i fritidseiendom, tomt eller bil.

Det er dog mest vanlig å stille med sikkerhet i bolig eller eiendom, siden biler har en tendens til å falle raskt i verdi.

Refinansieringslån med pant i bolig

Hvis du har mange dyre smålån i form av kredittkort og forbrukslån, lønner det seg å bake disse inn sammen med boliglånet. Boliglånsrenten er gjerne på 1–2 %, mens renten på et forbrukslån fort kan være på rundt 20 %. Det utgjør en stor forskjell i de månedlige lånekostnadene!

Når du baker smålån inn i et boliglån kalles dette gjerne for refinansiering med pant i bolig. Gjør du dette kan du potensielt sitte igjen med mange tusen kroner ekstra hver eneste måned.

Spar penger med lån med sikkerhet

Det å ta pant i bolig betyr at banken får ekstra sikkerhet når du tar opp lån. Långiver kan i ytterste konsekvens selge huset til låntaker dersom sistnevnte ikke gjør opp for seg.

Dette medfører lavere renter, lengre nedbetalingstid og mange andre fordeler. Skal du ta opp lån, bør det helst være med sikkerhet!

Bankoverføringer har blitt bedre

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvordan har teknologi påvirket overføringer? Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen … Les mer

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt! Oppstartsgebyr Innholdsfortegnelse OppstartsgebyrRenteGebyrerStraffegebyrerSpar penger på lånet dittIkke vær … Les mer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Det er ingen hemmelighet at en privatøkonomi med mange smålån fort kan bli kostbart. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å øke avkastningen på kapitalen din mest mulig. Årsaken til at dette fort kan være kostbart er ikke nødvendigvis fordi beløpene du har utestående er høye, men heller at den aktive renten på slike lån gjerne er svært høy. Derfor kan det være lurt å samle slike rån i et nytt refinansieringslån, for deretter å kunne bruke den frigitte kapitalen som tidligere har gått til rentekostnader, på nye inntektsbringende investeringer. Et godt eksempel på muligheter man kan benytte disse … Les mer

Finans for nybegynnere

Det føles alltid veldig trygt og greit å ha pengene i banken. Da er de alltid tilgjengelige dersom man har behov for dem, og man vet at de er trygge. Man tenker også at dersom man bare lar dem bli stående på en bankkonto vil man kunne få renter som gjør at verdien stiger over tid. Det mange derimot ikke er like klar over er at rentene man får på en sparekonto ofte er lavere enn selve verdiøkningen på varer og tjenester i markedet. Når dette er tilfelle vil faktisk verdien på produkter stige mer enn du får igjen på … Les mer

Oppstartslån – et nyttig verktøy

Oppstartslån

Går du med en liten drøm om å kunne være din egen sjef og ta alle bestemmelser selv? Da skal du vite at dette er en drøm som er fullt mulig å oppnå, bare du vil det sterkt nok selv. Du må også være forberedt på at det å drive en virksomhet er ikke bare dans på roser. Erfaring fra andre som har gått med samme drøm og som endelig har turt å ta steget til å realisere det, viser at det fort tar 2 år før man faktisk begynner å tjene på virksomheten sin. I løpet av disse to … Les mer

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Bekymringer

Norge er et fint land med flott natur, hyggelige mennesker og sånn høvelig godt vær, av og til. Rundt om i verden anses Norge som et rikt land der dets innbyggere lever et godt og bekymringsfritt liv. Vel, dette stemmer nok delvis. Det er helt sant at Norge er et rikt land med utrolig flott natur og hyggelige mennesker. Vi har mange goder som tildeles landets innbyggere stadig vekk. Men bekymringsfritt, det kan nok diskuteres. Vi behøver ikke å frykte for eksempel krig og sult siden Norge er et trygt land, men lik alle andre, så har vi bekymringer vi … Les mer

Nye betalingsmetoder du kan bruke på nettet

betalingsmetoder du kan bruke på nettet

Har du lurt på hvorfor betalingstjenester som Skrill, Neteller og Paysafecard ikke lenger finnes i Norge? Det er et resultat av at norske myndigheter har kjørt en offensiv for å begrense trafikken til utenlandske spillselskaper, også kjent som nettcasino. Det som egentlig var ment å kun ramme casino-bransjen, har dessverre rammet en hel næring og gjort at flere metoder har valgt å trekke seg ut av Norge. Også norske banker er berørt, hvor spillerne ikke lenger kan verken bruke VISA eller MasterCard til å betale, ei heller utføre direkte bankoverføringer. Selv om det på kort sikt har betydd kroken på … Les mer

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!