DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Alt du behøver å vite om pant i bolig

Lurer du på hva pant i bolig egentlig innebærer? Dette uttrykket brukes ofte i forbindelse med lån, men mange er usikre på hva det faktisk betyr.

I denne guiden skal vi se nærmere på hva pant i bolig betyr, og hvilke fordeler og ulemper det eventuelt innebærer!

Hva er pant i bolig?

Dersom du tar opp et lån med pant i bolig, betyr det enkelt og greit at du stiller eiendommen som sikkerhet for lånet. Banken sitter med andre ord med pant i boligen din. Rent praktisk betyr dette at banken kan få pengene du skylder dem ved å selge boligen, dersom du ikke betjener lånet.

I første omgang vil boligen din tilfalle banken, og de har da råderetten over eiendommen din inntil du eventuelt betaler. Dersom du fortsatt ikke betaler for deg, kan banken selge boligen med tvang.

Lån med eller uten sikkerhet?

Det finnes mange ulike typer lån å velge mellom. Lån som er uten sikkerhet innebærer at banken ikke har pant i noen av eiendelene dine.

Dette medfører imidlertid en større risiko for banken, noe som fører til at renten skyter til værs. La oss se nærmere på noen av fordelene ved å ha et lån med pant i bolig:

Lavere rente

Som regel er det mest gunstig for deg som låntaker å ha et lån med sikkerhet. Lån med sikkerhet i bolig eller andre eiendeler innebærer som regel en lavere rente, noe som kort fortalt betyr at lånet er billigere å betjene.

De mest vanlige eksemplene på lån uten sikkerhet eller pant i bolig er forbrukslån og kredittlån. Disse låneformene er kjent for å ha langt høyere renter enn et lån med sikkerhet – som for eksempel et boliglån.

Lang nedbetalingstid

Et lån med sikkerhet i form av pant i bolig eller andre eiendeler, har også den fordelen at de har lengre nedbetalingstid enn lån uten sikkerhet.

Lengre nedbetalingstid kan være gunstig dersom du ønsker god kontroll på månedlige utgifter. Med lengre nedbetalingstid kan du betale ned et lavere beløp per måned eller termin, noe som gir mer penger til andre ting.

Et eksempel på lån med pant i bolig er boliglån. Denne type lån har ofte en nedbetalingstid på 20–30 år, noe som sprer lånekostnadene over en lang periode. Tar du opp lån uten sikkerhet, er det som regel en maksimal nedbetalingstid på fem år.

Større lånebeløp

Lån med pant i bolig eller andre eiendeler gir banken økt sikkerhet, noe som igjen fører til at du kan låne mer. Når det er snakk om lån uten sikkerhet – som for eksempel kredittkort og forbrukslån – er det som regel en øvre lånegrense på noen hundre tusen kroner.

Et lån med sikkerhet derimot, kan gjerne være på flere millioner kroner. Det passer for eksempel fint om du skal kjøpe en bolig eller hytte!

Økt sjanse for at lånet innvilges

Dersom du eier bolig og skal søke om et lån, er det større sjanse for at du får lånet innvilget. Se for deg at du sliter med kredittgjeld og mange dyre forbrukslån. Disse lånene kan med fordel refinansieres i ett samlet lån.

Mange velger å refinansiere dyre lån i boligen, rett og slett ved å øke boliglånet dersom boligens verdi har økt. Dette skal vi straks se nærmere på!

Det er uansett større sjanse for at banken innvilger et refinansieringslån til deg dersom du kan vise til at du eier din egen bolig. Pant i bolig øker kort fortalt sjansen for lån.

Mindre risiko for banken

Hvorfor finnes lån med pant i bolig? Generelt sett eksisterer denne type lån fordi de gir banken økt sikkerhet og lavere risiko. En bank står alltid overfor en viss risiko ved å låne ut penger. Ved å ta pant i noe du eier, har banken sikret at verdiene tilbakebetales – enten frivillig eller ved tvangsmessig salg.

De fleste norske banker tilbyr lån både med og uten sikkerhet. Dersom du ser nærmere på lånene, vil du se at lån med sikkerhet generelt sett har mye lavere rente grunnet den reduserte risikoen.

En viss risiko med pant i bolig

Det å ha lån med pant i bolig kan med andre ord være gunstig for de fleste. Samtidig er det greit å huske på at det er en viss risiko ved denne type lån, siden banken kan selge boligen din om du ikke betjener det.

Dersom du har dårlig evne til betjening av lån, er det ikke dermed sagt at du bør ta opp et forbrukslån uten sikkerhet istedenfor. Disse er på ingen måte lettere å betjene enn lån med pant i bolig, grunnet den høyere renten.

Kan du ikke betjene et lån, bør du enkelt og greit ikke ta opp lån i det hele tatt. Det finnes ofte andre løsninger som fungerer bedre – som for eksempel sparing.

Pant i bolig og andre eiendeler

Dersom et lån har sikkerhet eller pant betyr dette at du stiller med sikkerhet i en verdifull eiendel. Dette trenger imidlertid ikke å være en bolig. Foruten lån med pant i bolig, kan man få lån med pant i fritidseiendom, tomt eller bil.

Det er dog mest vanlig å stille med sikkerhet i bolig eller eiendom, siden biler har en tendens til å falle raskt i verdi.

Refinansieringslån med pant i bolig

Hvis du har mange dyre smålån i form av kredittkort og forbrukslån, lønner det seg å bake disse inn sammen med boliglånet. Boliglånsrenten er gjerne på 1–2 %, mens renten på et forbrukslån fort kan være på rundt 20 %. Det utgjør en stor forskjell i de månedlige lånekostnadene!

Når du baker smålån inn i et boliglån kalles dette gjerne for refinansiering med pant i bolig. Gjør du dette kan du potensielt sitte igjen med mange tusen kroner ekstra hver eneste måned.

Spar penger med lån med sikkerhet

Det å ta pant i bolig betyr at banken får ekstra sikkerhet når du tar opp lån. Långiver kan i ytterste konsekvens selge huset til låntaker dersom sistnevnte ikke gjør opp for seg.

Dette medfører lavere renter, lengre nedbetalingstid og mange andre fordeler. Skal du ta opp lån, bør det helst være med sikkerhet!

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!