Slik kvitter du deg med pant i bolig

Ole Larsen
15.08.2021
643 Visninger

Pant i bolig kan kanskje virke som noe skummelt, siden det betyr at banken har råderett over boligen din dersom du ikke betjener lånet. Selv om tanken på at banken kan selge boligen din er skummel, er det også greit å huske på at lån med pant i bolig som regel er mer gunstige!

Vi skal her forklare deg hva lån med sikkerhet eller boligpant egentlig betyr. Samtidig skal vi se nærmere på hvordan du blir kvitt pant i bolig!

Dette er pant i bolig

Det finnes to hovedkategorier med lån: Lån med sikkerhet, og lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet er lån som for eksempel kredittkortlån og forbrukslån. Når du tar opp et slikt lån har ikke banken sikkerhet i eiendelene dine, noe som også betyr at banken tar større risiko ved å låne ut pengene.

Siden banken ønsker å sikre seg best mulig, resulterer dette ofte i at lånet får høyere rente og dyre månedlige kostnader. Kort fortalt er lån uten sikkerhet ofte veldig dyre, og det er ikke uvanlig med renter på 12–20 %.

Det finnes også lån med sikkerhet. Vi tenker da som regel på lån der banken har sikkerhet i boligen din, altså pant i boligen. Dette betyr i ytterste konsekvens at banken kan selge boligen din dersom du ikke betaler ned på avdragene.

Siden banken har denne ekstra sikkerheten, vil du som låntaker få mange gode fordeler sammenlignet med lån uten sikkerhet. Her er noen av dem:

  • Lavere rente.
  • Lengre nedbetalingstid.
  • Du kan få høyere lån.
  • Sjansen er større for at lånet innvilges.
lån renter boliglån

Det koster å ha lån på grunn av rennter og gebyrer.

Hvordan bli kvitt pant i bolig?

Når banken først har tatt pant i boligen din, har de dette så lenge du betaler ned på lånet. For å bli kvitt pant i bolig, må du med andre ord betale ned lånet. Jo mer av lånet ditt du betaler ned, jo mindre del av boligen din har banken pant i.

Dette kan være en motivasjon i seg selv for å betale ned på lånet. Hver gang du betaler ned på lånet ditt, eier du boligen din litt mer.

Dersom du har tatt opp et lån med pant i bolig, kan du også bli kvitt panten ved å betale hele lånet tilbake før du bruker det. Du må med andre ord betale tilbake lånet på ett eller annet vis for at panten skal fjernes helt.

Slik betaler du ned lånet raskere

Dersom du ønsker å bli kvitt pant i bolig raskest mulig, er det lurt å legge en plan for hvordan du kan bli kvitt lånet ditt på mest mulig effektivt vis.

Vi skal nå se nærmere på noen tips for hvordan du kan betale ned lånet raskere enn først planlagt!

Steg 1: Lag et budsjett

Det er én ting som er spesielt viktig når du skal få bedre kontroll på økonomien: Å lage et budsjett. Et budsjett er enkelt og greit en plan for hvordan penger skal disponeres på ulike poster. Budsjettet viser inntekter og utgifter, og viser deg hvor mye du sitter igjen med hver måned.

Dersom du skal bli kvitt et lån med pant i bolig raskest mulig, er det lurt å vite hvor mye penger du kan bruke på nedbetaling av lån. Dette kan et budsjett hjelpe deg med å avgjøre.

Steg 2: Be om lavere rente

Det neste du bør gjøre, er å kontakte banken din og høre om det er mulig å få en lavere rente. Mange gruer seg for å ringe til banken, men bankansatte er som regel veldig behjelpelige med akkurat dette.

Hør om du kan få lavere rente, og fortell gjerne om en annen bank har tilbudt deg lavere rente. Du kan eventuelt overføre lånet til en mer gunstig bank om dette lar seg gjøre. Med lavere rente får du lavere lånekostnader, og mulighet til å betale mer ned på selve lånet.

Steg 3: Betal ned litt ekstra hver eneste måned

Det endelige steget som skal til for å bli kvitt et lån med pant i bolig raskere, er å betale ned mer på det enn du må. Som regel har banken gitt deg en nedbetalingsplan, og du har kanskje holdt deg til denne.

Hvis du har mulighet, vil det imidlertid lønne seg å betale ned raskere på lånet. Ikke bare blir du kvitt lånet fortere, men du får færre rentekostnader i det lange løp. Husk at du ofte betaler renters rente på lån. Jo fortere lånet nedbetales, jo billigere blir det!

For hver gang du betaler ned på lånet ditt, vil banken ha pant i en stadig mindre andel av boligen din. Til slutt blir du kvitt panten, og du slipper å bekymre deg for at banken skal tvangsselge boligen din.

Snøballmetoden er den beste metoden sier eksperter, her er en video fra DinKreditt:

Hva er alternativet til pant i bolig?

Det finnes alternativer til lån med pant i bolig. Dette er lån uten sikkerhet, som altså er langt dyrere enn lån med sikkerhet. Dersom det er snakk om lån, finnes det med andre ord ikke et bedre alternativ.

Husk imidlertid at du kan spare penger eller øke inntekten din, fremfor å ta opp lån med pant i bolig. Dette er kanskje ikke alltid et reelt alternativ, spesielt ikke om du har plutselige uforutsette utgifter.

Oppsummering: Bli kvitt boligpant

Dersom du ønsker å bli kvitt pant i bolig, er det én ting å gjøre: Du må betale ned lånet (hvordan bli. Så snart lånet er nedbetalt, vil ikke banken lenger ha pant i boligen. Du kan bli kvitt pant i boligen raskere ved å betale ned mer enn du må hver måned.

Sett opp et budsjett, sjekk om du kan få lavere rente og betal ned så mye du kan på lånet. Det at banken har pant i boligen din utgjør ingen fare så lenge du betaler som du skal på lånet. Det er først når du ikke betjener lånet at banken kan selge boligen for å få pengene sine tilbake.

Et annet alternativ er å ikke ta opp lån med sikkerhet i det hele tatt. Finn en løsning som passer for deg!

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her