DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Slik kvitter du deg med pant i bolig

Pant i bolig kan kanskje virke som noe skummelt, siden det betyr at banken har råderett over boligen din dersom du ikke betjener lånet. Selv om tanken på at banken kan selge boligen din er skummel, er det også greit å huske på at lån med pant i bolig som regel er mer gunstige!

Vi skal her forklare deg hva lån med sikkerhet eller boligpant egentlig betyr. Samtidig skal vi se nærmere på hvordan du blir kvitt pant i bolig!

Dette er pant i bolig

Det finnes to hovedkategorier med lån: Lån med sikkerhet, og lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet er lån som for eksempel kredittkortlån og forbrukslån. Når du tar opp et slikt lån har ikke banken sikkerhet i eiendelene dine, noe som også betyr at banken tar større risiko ved å låne ut pengene.

Siden banken ønsker å sikre seg best mulig, resulterer dette ofte i at lånet får høyere rente og dyre månedlige kostnader. Kort fortalt er lån uten sikkerhet ofte veldig dyre, og det er ikke uvanlig med renter på 12–20 %.

Det finnes også lån med sikkerhet. Vi tenker da som regel på lån der banken har sikkerhet i boligen din, altså pant i boligen. Dette betyr i ytterste konsekvens at banken kan selge boligen din dersom du ikke betaler ned på avdragene.

Siden banken har denne ekstra sikkerheten, vil du som låntaker få mange gode fordeler sammenlignet med lån uten sikkerhet. Her er noen av dem:

  • Lavere rente.
  • Lengre nedbetalingstid.
  • Du kan få høyere lån.
  • Sjansen er større for at lånet innvilges.
lån renter boliglån
Det koster å ha lån på grunn av rennter og gebyrer.

Hvordan bli kvitt pant i bolig?

Når banken først har tatt pant i boligen din, har de dette så lenge du betaler ned på lånet. For å bli kvitt pant i bolig, må du med andre ord betale ned lånet. Jo mer av lånet ditt du betaler ned, jo mindre del av boligen din har banken pant i.

Dette kan være en motivasjon i seg selv for å betale ned på lånet. Hver gang du betaler ned på lånet ditt, eier du boligen din litt mer.

Dersom du har tatt opp et lån med pant i bolig, kan du også bli kvitt panten ved å betale hele lånet tilbake før du bruker det. Du må med andre ord betale tilbake lånet på ett eller annet vis for at panten skal fjernes helt.

Slik betaler du ned lånet raskere

Dersom du ønsker å bli kvitt pant i bolig raskest mulig, er det lurt å legge en plan for hvordan du kan bli kvitt lånet ditt på mest mulig effektivt vis.

Vi skal nå se nærmere på noen tips for hvordan du kan betale ned lånet raskere enn først planlagt!

Steg 1: Lag et budsjett

Det er én ting som er spesielt viktig når du skal få bedre kontroll på økonomien: Å lage et budsjett. Et budsjett er enkelt og greit en plan for hvordan penger skal disponeres på ulike poster. Budsjettet viser inntekter og utgifter, og viser deg hvor mye du sitter igjen med hver måned.

Dersom du skal bli kvitt et lån med pant i bolig raskest mulig, er det lurt å vite hvor mye penger du kan bruke på nedbetaling av lån. Dette kan et budsjett hjelpe deg med å avgjøre.

Steg 2: Be om lavere rente

Det neste du bør gjøre, er å kontakte banken din og høre om det er mulig å få en lavere rente. Mange gruer seg for å ringe til banken, men bankansatte er som regel veldig behjelpelige med akkurat dette.

Hør om du kan få lavere rente, og fortell gjerne om en annen bank har tilbudt deg lavere rente. Du kan eventuelt overføre lånet til en mer gunstig bank om dette lar seg gjøre. Med lavere rente får du lavere lånekostnader, og mulighet til å betale mer ned på selve lånet.

Steg 3: Betal ned litt ekstra hver eneste måned

Det endelige steget som skal til for å bli kvitt et lån med pant i bolig raskere, er å betale ned mer på det enn du må. Som regel har banken gitt deg en nedbetalingsplan, og du har kanskje holdt deg til denne.

Hvis du har mulighet, vil det imidlertid lønne seg å betale ned raskere på lånet. Ikke bare blir du kvitt lånet fortere, men du får færre rentekostnader i det lange løp. Husk at du ofte betaler renters rente på lån. Jo fortere lånet nedbetales, jo billigere blir det!

For hver gang du betaler ned på lånet ditt, vil banken ha pant i en stadig mindre andel av boligen din. Til slutt blir du kvitt panten, og du slipper å bekymre deg for at banken skal tvangsselge boligen din.

Snøballmetoden er den beste metoden sier eksperter, her er en video fra DinKreditt:

Hva er alternativet til pant i bolig?

Det finnes alternativer til lån med pant i bolig. Dette er lån uten sikkerhet, som altså er langt dyrere enn lån med sikkerhet. Dersom det er snakk om lån, finnes det med andre ord ikke et bedre alternativ.

Husk imidlertid at du kan spare penger eller øke inntekten din, fremfor å ta opp lån med pant i bolig. Dette er kanskje ikke alltid et reelt alternativ, spesielt ikke om du har plutselige uforutsette utgifter.

Oppsummering: Bli kvitt boligpant

Dersom du ønsker å bli kvitt pant i bolig, er det én ting å gjøre: Du må betale ned lånet (hvordan bli. Så snart lånet er nedbetalt, vil ikke banken lenger ha pant i boligen. Du kan bli kvitt pant i boligen raskere ved å betale ned mer enn du må hver måned.

Sett opp et budsjett, sjekk om du kan få lavere rente og betal ned så mye du kan på lånet. Det at banken har pant i boligen din utgjør ingen fare så lenge du betaler som du skal på lånet. Det er først når du ikke betjener lånet at banken kan selge boligen for å få pengene sine tilbake.

Et annet alternativ er å ikke ta opp lån med sikkerhet i det hele tatt. Finn en løsning som passer for deg!

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!