Hvordan få bedre kontroll over økonomien

Erik Nilsen
27.09.2023
796 Visninger

Økonomi er en stor del av hverdagen, og noe som kan skape både utfordringer og konflikter dersom man ikke har kontroll. Etter hvert som man blir eldre dukker det stadig opp nye poster som skal betales, og det kan være for mye å holde oversikt over. Heldigvis trenger ikke det å få kontroll over økonomien være vanskelig, da det er mange ting man kan gjøre for å få bedre oversikt. Her gir vi våre beste tips for å hjelpe deg på vei.

Få oversikt over inntekter og utgifter

For å få kontroll over økonomien, er første steg å få en klar oversikt. Dette innebærer å være kjent med sine inntekter og utgifter, og se hvordan regnestykket går opp. Dersom man for eksempel ønsker å bruke penger på underholdning som shopping, restaurantbesøk, betting eller lignende, er det viktig å vite at man har råd til å gjøre dette. Slik kan man unngå å komme i en situasjon hvor man bruker mer penger enn det man har råd til.

For å få denne oversikten, vil første steg være å se på tidligere inntekter og utgifter. Dersom man har en fast jobb som gir en fast lønn hver måned, er det enkelt å starte med dette som inntekt. Dersom man er frilanser eller for en annen grunn har varierende inntekter fra ulike steder, kan det være litt mer utfordrende å vite hvor mye man får inn hver måned. Da kan det være lurt å starte med et gjennomsnitt og ha dette som minimumsmål.

Når det kommer til utgifter, er det enkleste å starte med hvilke faste utgifter man har. Dette kan være for eksempel betaling av huslån eller leie, forsikringer, abonnement osv. som må betales hver måned. Utenom dette gjelder det å se hva man i gjennomsnitt bruker på andre poster, som mat, drivstoff, underholdning og andre kategorier.

Lag et budsjett

Når man har fått oversikt over hvilke inntekter og utgifter man har som et gjennomsnitt i måneden, kan denne informasjonen brukes til å sette opp et budsjett. Dette vil enkelt være en oversikt over disse beløpene med ulike poster som alle har et visst beløp tildelt seg. Akkurat hvilke poster man ønsker å legge inn og hvor mye hver post skal få avhenger av ditt personlige forbruk, men det viktigste er å få med alt og være realistisk. Samtidig kan man her være ganske streng, dersom man ser at forbruket må gå ned på visse punkter. Det er nemlig når man først får oversikt over hvor mye man bruker at man gjerne får en liten vekker.

Spar faste beløp

Når man lager et budsjett er målet at man får oversikt og sikrer at de månedlige utgiftene ikke overstiger inntektene. Men det er viktig å merke at det ikke burde være slik at beløpene akkurat går opp i alt av forbruk. For å få bedre kontroll over økonomien, er det nemlig også viktig at man begynner å spare penger hver eneste måned. Grunnene til hvorfor man skal spare kan være forskjellige, men generelt er det viktig å ha ekstra penger å rutte med ved behov. I tillegg kan det være lurt å spare for eksempel for egen pensjonssparing, til egenkapital dersom man ønsker å kjøpe seg bolig, til barna sine, i en bufferkonto for uforutsette utgifter osv.

Uansett hva man ønsker å spare til, er den beste måten å gjøre det på gjennom faste beløp hver eneste måned. Sørg derfor for at budsjettet ditt har rom for noen poster for sparing, og at ikke alt blir brukt opp. Når du vet hvor mye du skal spare, er det viktig å sette av dette så fort som mulig. Gjerne sett på faste trekk til ulike sparekontoer eller fond, da dette gjør at sparingen skjer uten at man trenger å tenke over det. En feil mange gjør er å tenke at man skal spare det som blir igjen på slutten av måneden, men dersom man ikke allerede har satt av penger på starten, er det lite sannsynlig at det kommer til å være noe igjen.

Vurder refinansiering

Dersom det er slik at du har en del lån og kreditter å betjene, kan dette være med på å gjøre at du mister kontroll over økonomien. Mange ulike lån kan bety mange ulike betalingsdatoer, avgifter og lignende, og slik resultere i en del kaos og unødvendige gebyrer. Hvis dette er tilfelle, kan det å vurdere refinansiering være en god idé. Enkelt forklart innebærer dette at alle lån og kreditter samles i ett lån, for en gunstigere avtale og bedre oversikt.

Refinansiering kan definitivt gi deg bedre kontroll over økonomien, men kan også gi andre fordeler i lengden, da du kan ende opp med en bedre avtale og slik mindre gebyrer og lignende. Det finnes mange tilbydere av refinansiering og dersom du undersøker godt, kan du ende opp med et veldig bra tilbud som for eksempel kan gjøre at du kan begynne å spare mer hver måned.

Få profesjonell hjelp

Dersom du synes det er utfordrende å holde oversikt over økonomien eller føler at det er vanskelig å få budsjettet til å gå opp, er du ikke alene. Det er mange som synes personlig økonomi er både kjedelig og vanskelig, og det kan dermed bli utfordrende å komme fram til en god løsning. Heldigvis trenger du ikke å finne ut av alt alene, da det er mulig å få hjelp i prosessen og til å finne beste løsning for deg.

Ved å ta kontakt med banken din eller en form for økonomisk rådgiver, kan du få tips til hva du burde gjøre og hvordan dette kan gjennomføres på best mulig måte. Akkurat hvilke tiltak som må til vil avhenge av ditt personlige utgangspunkt, men det vil i hvert fall være hjelp å få. I tillegg kan du få råd om hvordan du kan spare penger og hvilke alternativ som passer best for ditt utgangspunkt og tidsperspektiv. Dersom du for eksempel synes aksjer og fond virker skummelt, kan du få hjelp til å komme i gang med dette.

Forfatter Erik Nilsen