DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Bør du flette inn billånet i boliglånet?

Du har flere alternativer når du ønsker å gå til innkjøp av en ny bil. Uansett om du skal kjøpe en stor folkevogn til familien, eller kjøpe din aller første bil, vil du mest sannsynlig ha hjelp til å finansiere kjøpet. De siste årene har det blitt mer populært å flette billånet i boliglånet.

Dette er en ordning hvor du utvider eget boliglån, og bruker boligen som sikkerhet for bilen. Fordelen med dette er at boliglån har en lavere rente enn billån, og du betaler dermed mindre utgiver hver måned. Men her er det flere ting som er viktig å ta i betraktning.

Hvis du velger å flette billånet inn i boliglånet, er det viktig at du øker innbetalingene. Ellers risikerer du å betale ned på et lån for en bil du ikke lenger har. Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene, og vi skal ta en nærmere titt på dette.

Hvorfor er billån dyrere enn boliglån?

Mange stusser over at billån har høyere renter enn boliglån, og at nedbetalingstiden er kortere på lån til bil. Men det finnes en naturlig forklaring på dette. En bolig er en investering som øker i verdi for hvert år.

En bil er derimot ikke en økonomisk investering og verdien vil synke med årene. Biler har en begrenset levetid i motsetning til boliger. Som regel blir de også solgt til en langt lavere pris enn hva du kjøpte den for. Mange banker tar derfor pant i bilen og gir en kortere nedbetalingstid, slik at de er sikre på at lånet betales tilbake før bilen synker for mye i verdi.

Vanligvis vil et billån ha en maksimal nedbetalingstid på ti år, mens et boliglån gjerne går fra 20 år og oppover. Hvis du velger å ta opp et billån, lønner det seg derfor å ha en god egenkapital for hånd. Det er ikke krav om at du må ha egenkapital, men dette vil gjøre renten billigere.

Fordeler med å billån i boliglån

Fordelen med å bake billån inn i et boliglån, er generelt at du får en lavere rente og dermed betaler mindre. Du vil også få en lengre nedbetalingstid, noe som er en fordel for enkelte forbrukere. Det er likevel ting du må huske på.

Hvis du skal bruke den ledige panten, låser du denne. Du kan ikke ombestemme deg på et senere tidspunkt og heller gå over til et billån. Derfor bør du være helt sikker på at dette er ordningen du ønsker å gå for.

Videre er det viktig at du øker de månedlige innbetalingene av boliglånet. Her må du tenke på at andelen du brukte til å kjøpe bil, skal minske raskere enn bilens verditap. Da kan du ikke forholde deg til boliglånets generelle nedbetalingstid.

For å kunne øke boliglånet, må du oppfylle visse krav i boliglånsforskriften. Du må blant annet ha en lav nok gjeldsgrad. Dette betyr at boliglånet må kunne deles på boligverdien, og at en økning av lånet ikke overskrider prosentgrensen på 85 %. Ta kontakt med banken din om du er usikker på hva boligen er verdt i dag.

Lavere rente på billån

Det er som regel den lave renten som frister folk til å utvide boliglånet. Men ettersom det er stor konkurranse om kundene, kan du være heldig og komme over gode kampanjer for både billån og leasing.

Disse kampanjene går som regel ut på at du får billigere renter i en begrenset periode, gjerne over de to første årene. Her er det viktig å være klar over hva renten blir nå tilbudsperioden er over, slik at du ikke ender opp med å betale mer enn på et vanlig billån.

Ulemper med å flette billånet i boliglånet

Det er ikke bare fordeler med å bake billånet i boliglånet. Selv om rentene blir lavere, vil du også bruke opp den ledige panten i boligen som ellers kan brukes til andre formål. Det er fornuftig å holde boligens lån til utgifter som har direkte påvirkning på boligen.

Hvis du for eksempel ønsker å pusse opp eller må fikse bad, elektrisk anlegg, kledning og tak, kan dette bli vanskelig om du har makset ut boliglånet for å kjøpe bil. Velger du sistnevnte, er det en fordel om du har en bufferkonto eller andre midler tilgjengelig til reparasjoner og lignende.

I tillegg er det mange som bruker ledig pant til å hjelpe barn inn på boligmarkedet. Det er vanskelig å få innvilget boliglån uten egenkapital, men dersom du som foreldre kan stille med sikkerhet i egen bolig, kan barnet få oppfylt boligdrømmen selv om egenkapitalen ikke strekker til.

Hvis du har et høyt boliglån, kan det bli dyrt når du velger å bake billånet inn i dette. Mange synes det er vanskelig å holde oversikten over når lånet er nedbetalt, og du må passe på at innbetalingene skjer i takt med bilens verditap. Ellers risikerer du at lånet blir dyrere, enn hvis du hadde hatt et eget billån ved siden av boliglånet.

Sammenlign lån og snakke med banken

Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene – både med egne billån og når du fletter det inn med boliglån. Før du bestemmer deg er det viktig at du tenker nøye gjennom den ledige panten du har. Er dette noe du kan få bruk for i fremtiden?

I tillegg må du se på nedbetalingstiden. Selv om det kan virke fristende å forlenge nedbetalingstiden på bilen, ved å samkjøre det med boliglånet, kan den endelige prisen bli langt dyrere i lengden. Selv med en betalingstid på 25 år, vil du mest sannsynlig betale mer enn ved et eget billån.

Det er også viktig å vite at ingen økonomisk situasjon er lik. Det som er rett for naboen, er ikke nødvendigvis det rette for deg. Det kan være praktisk å flette lånene sammen, men det kan også fort bli en dyr løsning.

Ta kontakt med rådgiveren i banken din og forhør deg om hvilke muligheter du har. Hvis du velger å ta et eget billån, lønner det seg alltid å søke hos flere banker. Bruk en låneagent eller send ut individuelle søknader, slik at du kan sammenligne tilbud og ta en smart beslutning for egen økonomi.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!