Alt du behøver å vite om reiseforsikring

Ole Larsen
15.08.2021
672 Visninger
Maldivene

De fleste vet at det å ha en reiseforsikring er viktig når man skal dra på ferie. Skulle man utsettes for tyveri eller tap på ferie, kan en forsikring være redningen.

En reiseforsikring kan som alle andre forsikringer gi deg økt økonomisk trygghet, ved at eventuelle tyveri-, taps- og skadekostnader dekkes. Visste du imidlertid at en reiseforsikring ikke bare er nyttig når du er på ferie? De fleste dekker deg året rundt – så lenge du er utenfor hjemmet.

I denne guiden skal vi se nærmere på alt du trenger å vite om reiseforsikringer. Dette er en av de vanligste forsikringene, og det er derfor lurt å vite hva du bør se etter ved valg av forsikring.

Hva er en reiseforsikring?

En reiseforsikring er en type forsikring som dekker deg når du er utenfor hjemmet. Som mange andre former for forsikring, kan en reiseforsikring sikre deg økonomisk dersom du skulle miste eiendeler eller dersom eiendeler ødelegges.

Med en reiseforsikring kan både du og reisefølget forsikres på reiser i inn- eller utland. Noen reiseforsikringer gjelder kun for en kort periode (enkeltreiseforsikring), mens andre er såkalte helårsforsikringer som gjelder hele året.

De aller fleste reiseforsikringer dekker ting som reisegods og tyveri, men de kan også være gunstige å ha ved sykdom, kanselleringer og lignende. Kort fortalt vil en reiseforsikring gi deg økt sikkerhet så lenge du befinner deg utenfor hjemmet.

I noen tilfeller kan en reiseforsikring til og med dekke uhell og ulykker hjemme.

Dette dekker en reiseforsikring

Dekningsgraden til en reiseforsikring vil ofte variere litt, basert på forsikringstype og forsikringsselskap. De fleste forsikringsselskaper tilbyr ulike reiseforsikringer med ulik dekning. De dyreste forsikringene dekker som regel mest.

Noen ganger har man bare behov for en enkel reiseforsikring som dekker det mest grunnleggende – som for eksempel tap av bagasje på flyreisen.

Vi skal nå se nærmere på noen av de vanligste dekningsområdene til en reiseforsikring. Husk at ikke alt nødvendigvis dekkes av reiseforsikringen din. Dette kan du lese mer om i den enkelte forsikringens vilkår og betingelser!

Husk også at dekningen kan falle bort ved alder over 67 år, sjekk villkårene godt om du er i denne aldersgruppen.

Tyveri av reisegods

En reiseforsikring er god å ha dersom du skulle bli utsatt for ran eller tyveri av eiendeler mens du er utenfor hjemmet ditt. Det har ingenting å si om du er i Spania eller på vei til nærbutikken. En reiseforsikring kan dekke tap uansett hvor du befinner deg.

Dersom du blir utsatt for tyveri vil som regel forsikringen kunne dekke dette. Du må imidlertid anmelde hendelsen. Du som er forsikret må ha bevisbyrde for det eventuelle tapet.

Forsinkelser

Det er mange som opplever forsinkelser mens de er ute på reise. Det kan for eksempel hende at flyet utsettes, og at du må sove på flyplassen eller ta inn på et hotell i noen dager. Dette kan føre til ekstra utgifter, noe en reiseforsikring kan dekke.

En reiseforsikring kan blant annet dekke billetter du trenger å kjøpe for å komme deg videre på reisen (for eksempel dersom du må ta tog istedenfor fly). Det er lurt å kontakte reisebyrået før du eventuelt bruker penger på nye billetter.

Ødelagte eiendeler

Mens du er på reise kan ting fort bli ødelagt. Det kan for eksempel hende at kofferten din smadres av en automatisk dør i inngangspartiet på flyplassen, eller at mobilen din knuses.

En reiseforsikring kan dekke skader på eiendeler mens du er ute av hjemmet. Dette kan sees på som en innboforsikring utenfor hjemmet.

Ulykkesforsikringer: Forsikring ved død eller skader

Mange reiseforsikringer inneholder også såkalt ulykkesforsikring. En ulykkesforsikring kan også gjelde mens du er hjemme, noe som er en stor fordel.

En ulykkesforsikring kan dekke deg og familien i forbindelse med død eller invaliditet. Skulle du for eksempel skades i alpinbakken eller i en påkjørsel, kan forsikringen dekke dette.

Egenandelsforsikring ved leiebilskade

Det er veldig populært å benytte seg av leiebil når man er på ferie. Enkelte reiseforsikringer dekker egenandelen du får ved eventuell kaskoskade på leiebilen, eller dersom leiebilen skulle stjeles.

Husk at du med en god reiseforsikring kan få dekket slike tilfeller, slik at du slipper å kjøpe dyre tilleggsforsikringer hos leiebilselskapet i utlandet.

Leiebil

Viktig å ha en god reiseforsikring ved leie av bil

Kjøpsforsikringer

Dersom du skulle kjøpe varer og gjenstander på butikker hjemme eller i utlandet, og varene ødelegges før du kommer hjem, kan en reiseforsikring dekke det økonomiske tapet ditt.

Se for deg at du kjøper en dyr vase mens du er på ferie i Kina. Dersom vasen knuses før du har kommet deg hjem igjen, kan forsikringen dekke dette.

Trenger du reiseforsikring?

Det er helt frivillig å tegne en reiseforsikring, og du er på ingen måte pålagt å ha en forsikring som dette. Vi ønsker imidlertid å understreke at det er veldig lurt å ha denne type forsikring. De fleste vil før eller siden oppleve tyveri eller skader utenfor hjemmet, og da er det greit med forsikring.

Det er spesielt lurt å ha reiseforsikring mens du er på ferie. Det er slettes ikke uvanlig med kanselleringer, forsinkelser og tapt bagasje.

Dersom du synes det blir dyrt å betale for reiseforsikring hele året, kan du eventuelt velge en enkeltreiseforsikring. Da er du dekket mens du er på ferie, noe som tross alt er det viktigste.

Oppsummering: Alt om reiseforsikringer

En reiseforsikring er en forsikring som dekker tyveri, skader og andre uforutsette kostnader som kan forekomme mens du ikke er hjemme. Det finnes mange ulike typer reiseforsikringer, og disse kan ha ulik dekningsgrad.

De fleste reiseforsikringer dekker tyveri, kanselleringer, forsinkelser, ulykker, leiebilsskade og skader på varer du kjøper. Du kan som regel velge mellom enkeltreiseforsikringer og reiseforsikringer som gjelder hele året.

Det mange ikke vet, er at en reiseforsikring ikke bare gjelder mens du er på feriereiser. Forsikringen kan også dekke skader og økonomiske tap mens du er hjemme i Norge. De fleste forsikringene dekker deg fra det øyeblikket du går ut døren hjemme. Noen dekker deg til og med hjemme i boligen.

Reiseforsikringer er kjekke å ha, men også fullstendig frivillige. Vi anbefaler deg imidlertid å ha en reiseforsikring, siden dette kan dekke uforutsette kostnader grunnet tyveri og ulykker. Les forsikringsvilkårene nøye før du tegner forsikring, for å få best mulig dekning!

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her