Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Ole Larsen
13.03.2021
471 Visninger
Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning er perfekt til å bli kvitt gjeld og inkassokrav. Det kan være en utfordring for noen, som eksempelvis ikke har sikkerhet for å låne, men så absolutt ikke umulig.  Hvis du samler smålån, kredittkort og annen usikret gjeld, i ett og samme lån, er det mange penger å spare på termingebyrer, lavere rente og enda mer penger å spare om du kan bli kvitt eventuelle inkassokrav og purringer.

For å komme i gang med en refinansiering når du har betalingsanmerkning, er det viktig å ta tak i problemet så raskt som mulig. Har du betalingsanmerkning, er det ofte en utfordring å få med en bank på å låne deg penger. Det er overhodet ikke umulig, men uten bolig eller medsøker skal du ha en relativt høy inntekt, i forhold til gjelden du har, for å ha none mulighet. Men dette er opp til banken og vil være basert på en individuell vurdering. I alle tilfeller skader det ikke søke om tilbud og eventuelt se hvilken rente og betingelser du får tilbud om.

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning om du har bolig

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning vil være mer attraktivt for en bank om du har en bolig. Det er fordi da kan du stille boligen som sikkerhet for lånet, og det innebærer du vil ha større insentiv til å overholde forpliktelsene dine, samt banken vil også kunne ta pant i boligen ved eventuelt mislighold.

Når du har betalingsanmerkning, vil boligen uansett kunne bli krevet satt til tvangssalg. Dette er ikke noe som skjer med det første, og det er heldigvis sterkt rettsvern i Norge, men i ytterste konsekvens kan boligen selges med tvang, for å betale kreditor. Da er det mye bedre for deg å ta tak i problemet tidligst mulig, refinansiere alle lån og få kontroll igjen på gjelden.

Refinansiering med medsøker

En medsøker til refinansiering kan være en løsning. Om du har betalingsanmerkning, er det ofte en utfordring å finne en bank som er villig til å refinansiere dine lån, og det er her en medsøker kommer inn i bildet. En medsøker, er en person som du kan stole på  (og som kan stole på deg), hvor denne vil være medansvarlig for lånet. Medsøker vil ha samme forpliktelser som deg, og som i prinsippet vil overta dine betalingsforpliktelser, om du misligholder lånet.

Har du medsøker vil du ofte få en bedre kredittscore, noe som igjen kan gi deg lavere rente på lånet. Siden du har betalingsanmerkning i utgangspunktet, kan en medsøker være en løsning som banken går med på. Har du i tillegg en bolig å stille som sikkerhet, vil du mest sannsynlig stille sterkt ved en eventuell lånesøknad.

Noen utfordringer når du har betalingsanmerkning

Når du har betalingsanmerkning vil dette si at en kreditor har en rettslig avgjørelse, på at du har misligholdt et lån, og det vil vanligvis være i veien for et nytt lån. Bankene har ofte ikke så mye annet å vurdere deg på enn offentlige opplysninger de opplysningene du sender inn. Derfor, er det mye som skal til for å overbevise banken om at du vil være en god betaler i fremtiden, om du ikke har noe annet å vise til. ‘

Heldigvis, er bankene noen hakk mer medgjørlig når det kommer til refinansiering, fordi du vil tross alt ikke få mer gjeld, men heller færre utgifter og mer romslig økonomi når du eventuelt får kontroll på alle utestående krav.

Send ut søknad til flere banker

Send ut søknaden din til flere banker for å få beste tilbud på renten. Har du en lånemegler med på laget, er det gode muligheter for å få flere tilbud på lån. Denne vil sende ut en søknad til flere banker (det kan være eksempelvis 20 banker) som så vil vurdere din søknad. Etter hvert som tilbud kommer vil du få tilbudene sendt direkte til deg, og du kan vurdere hvilken bank som gir deg best rente.

Avhengig av din situasjon, om du har bolig, medsøker og annet, kan dette være en god løsning for å kjenne på temperaturen i markedet for refinansiering for deg. Du er ikke forpliktet til å godta et lån og tjenesten er, som regel, helt gratis å benytte seg av. Hvis du slår til på et tilbud vil du også ha en angrefrist på 14 dager, noe som gjør refinansiering via nett en forholdsvis enkel, ukomplisert affære.

Hvis banken sier nei

Hvis du har prøvd alle muligheter på egen hånd og sliter med betalingsanmerkning, da kan du fremdeles prøve å løse problemet alene. Få betalt ut eventuelle anmerkninger først, fordi det kan godt være det er på grunn av eventuelle anmerkninger du får avslag. Få betalt ut så mye gjeld du kan ved å øke inntekten din og senke forbruket i en periode.

Ta kontakt med gjeldsrådgiver i kommunen der du bor. Gjeldsrådgiver får du gjennom NAV, og denne kan hjelpe deg med å få oversikt og ta kontakt med kreditorer. Gjeldsrådgiveren vil også veilede deg i forhold til en eventuell gjeldsordning om dette er eneste alternativ for deg.

Uansett hvilken situasjon du står i, er det viktig å ta tak i problemet og sette i gang prosessen allerede i dag.
Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her