Bør du refinansiere dine lån med sikkerhet i bolig?
Stiller man boligen sin som sikkerhet for et lån, kan man få innvilget ganske mye…
Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal.
Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet.
Det er ikke mulig å gi et fasitsvar på hvilke gebyrer som gjelder ved kontantuttak fra minibank i utlandet. Dette kan nemlig variere en hel del avhengig av hvilken bank du har, men også hva slags kort du har.
Dersom du har debetkort som Visa-kort, vil du ofte måtte betale et visst beløp per uttak. Det er også enkelte banker som opererer med prosentvise gebyrer på kontantuttak i minibank. Prosentvise gebyrer er stort sett på rundt 0,5 til 1 % av uttaksbeløpet.
Husk at det ofte er en nedre grense for hvilket beløp som belastes – også når det er snakk om prosentvise uttaksgebyrer. Denne grensen ligger som regel på rundt 40 kroner. I noen banker vil det kreves både fast og prosentvis gebyr. Sjekk hvilke regler banken din opererer med!
Ofte kan det faktisk lønne seg å heller bruke debetkort direkte i betalingsterminaler i butikker, da dette sjeldent innebærer transaksjonsgebyrer.
Merk også at du i utlandet bør være obs på valutapåslag. Debetkort har som regel et valutapåslag på alt fra 1,75 til 2,5 % dersom du utfører kjøp i utenlandsk valuta.
Også med kredittkort som MasterCard vil det kunne forekomme gebyrer ved uttak fra minibank i utlandet. I likhet med uttak som utføres med debetkort, vil det også kunne være enten prosentvise eller faste gebyrer i utenlandske minibanker.
Som regel er det snakk om et uttaksgebyr på ca. 1 %, mens et minste gebyr på ca. 40 kroner gjelder. I likhet med debetkort, vil du heller ikke måtte betale for å bruke kortet direkte i betalingsterminaler, noe som betyr at dette kan lønne seg mer enn uttak i minibank.
Husk at kredittkort også har renter. Rentene beregnes fra det tidspunktet du utfører uttaket i minibanken. Dersom du skal bruke pengene langt frem i tid, kan også dette indikere at det er mer lønnsomt å heller trekke kortet direkte i betalingsterminalene.
Mange er usikre på hva som er best av kredittkort og debetkort når det kommer til kontantuttak i utlandet. Rentene som gjelder ved bruk av kredittkort kan nok virke avskrekkende på mange, men du har som regel en rentefri periode.
Betaler du tilbake pengene innen en viss tid, vil du altså ikke tape noe på å bruke kredittkort. Samtidig er det verdt å merke seg at det å bruke kredittkort i utlandet kan ha mange andre fordeler.
Kredittkort kan blant annet gi deg kredittkortrettigheter. Skulle du bli utsatt for svindel eller useriøse selgere som selger defekte varer, kan kredittkortselskapet ta ansvar for dette og gi deg pengene tilbake. Denne «forsikringen» får du ikke med debetkort.
Dersom du planlegger å gjøre et kontantuttak i forbindelse med en feriereise, er det lurt å ta pengene ut i ferielandet fremfor i Norge. Dette skyldes at kontorene som tilbyr valutaveksling i Norge stort sett har høyere valutavekslingspris enn i utlandet.
Jo mer «eksotisk» valuta du har behov for, jo dyrere vil det være å fikse vekslingen i Norge. Det kan ofte være noen hundre kroner billigere å veksle i utlandet sammenlignet med her hjemme.
Mange minibanker i utlandet gir deg mulighet til å ta ut penger enten i lokal valuta eller i norske kroner (NOK). Sistnevnte er kanskje ikke særlig relevant når du er i utlandet, men det er verdt å vite at dette alternativet ofte er dyrt.
Det lønner seg i de aller fleste tilfeller å gjøre kontantuttak i den lokale valutaen. Her er noen av gebyrene som kan inkluderes når det er snakk om kontantuttak i norsk valuta i utlandet:
Hvis du skal gjøre et kontantuttak fra minibank i utlandet, er det greit å merke seg at de utenlandske bankene og minibankene kan ha egne regler og gebyrer for uttak. Noen krever faste gebyrer, mens andre tar prosentvise gebyrer.
Er du for eksempel i Thailand, er det ikke uvanlig at minibankene tar et gebyr på omkring 50 kroner per minibankuttak.
Dersom du vil unngå denne typen gebyrer på kontantuttak i utlandet, anbefaler vi deg å følge nøye med på skjermen i minibanken idet du utfører uttaket. Det vil komme opp informasjon om eventuelle gebyrer, slik at du kan avbryte uttaket dersom du synes det er urimelige gebyrer.
I noen tilfeller kan det faktisk lønne seg å ta ut pengene i Norge før du reiser – spesielt om du skal til et land der bankene er kjent for å ta høye gebyrer fra turister.
Når du skal på ferie til utlandet kan både debetkort og kredittkort være kjekt å ha. Merk deg også at det kan være smart å betale minst halvparten av reisekostnadene med et kredittkort, da dette gir deg fordeler i form av inkludert reiseforsikring.
Reiseforsikringen vil som regel gjelde for både deg og familien din, noe som er veldig praktisk. Siden du med et kredittkort også får mulighet til å betale for varer og tjenester på etterskudd, får du et ekstra vern mot svindel mens du er på ferie.
Skal du reise til utlandet? Da kan du velge mellom å bruke kredittkort eller debetkort direkte i betalingsterminalene mens du handler, eller du kan gjøre uttak av kontanter i minibank.
Husk at det ofte tas gebyrer for uttak i minibank, noe som inkluderer både uttaksgebyr og valutapåslag.