DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Lønner det seg med kontantuttak?

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene.

Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel.

Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant?
Begge deler kan ha sine fordeler og ulemper, noe vi nå skal se nærmere på.

Fordeler med kontantuttak i utlandet

Mange har en tendens til å kjappe seg bort til første minibank så snart de setter sine bein i utlandet. Det å ha kontanter som kan brukes til kjøp av varer og tjenester i utlandet kan virke som en god idé, noe det i mange tilfeller også er.

Det er blant annet mulig å spare mange kostnader ved å bruke kontanter fremfor kort mens du er i utlandet. Det kan også oppleves tryggere å ha kontanter enn kort, dersom du er redd for kortsvindel eller lignende.

Spar gebyrer

Dersom du kun bruker kort mens du er i utlandet, risikerer du at banken tar gebyrer hver gang du trekker kortet i en bankterminal. Dette er spesielt vanlig om du bruker debetkort. De færreste kredittkort har transaksjonsgebyrer i utlandet.

Ofte tas det også et gebyr på mellom 0,5 og 1 % hver gang kortet trekkes i minibank. Det kan derfor lønne seg å ta ut rikelig med penger per uttak, slik at du slipper å besøke minibanken hver eneste dag. Noen kortutstedere krever et fast gebyr fremfor et prosentvist gebyr.

Slipp valutapåslag hver gang du bruker penger

Banken din vil også ta noe som kalles valutapåslag hver gang du bruker kortet ditt i en betalingsterminal i utlandet. Dette vil skje hver gang du kjøper varer eller tjenester i en annen valuta enn din egen.

Valutapåslaget beregnes av alle kjøp du gjennomfører i utenlandsk valuta, både i bankterminal og minibank. Hvis du har mulighet til å gjennomføre kjøpet i norske kroner, kan dette lønne seg. Ved å ta ut kontanter istedenfor å betale med kort, kan du spare utgifter til valutapåslag.

Få bedre kontroll på pengebruken

En annen grunn til at mange velger å ta ut kontanter når de er på ferie i utlandet, er at de føler kontanter gir bedre økonomisk kontroll. En fuktig kveld på byen kan kanskje innebære at bankkortet trekkes litt for ofte.

Dersom du lar kortet ligge igjen på hotellrommet og kun har med deg en forhåndsbestemt sum med kontanter, er det lettere å unngå overforbruk. Du slipper også å ta med deg kortet ditt overalt, noe som også kan være gunstig med tanke på tyveri, tap av kort eller kortsvindel.

Du kan handle i flere butikker

Når du er i utlandet er det slettes ingen selvfølge at alle butikker, restauranter og taxier har kortterminal. Mange opplever derfor at det er mer fleksibelt med kontanter fremfor kort. Når du har kontanter kan du handle hos alle de lokale forhandlerne uten problemer.

Det er for eksempel mange markeder og små sjapper som ikke har egen bankterminal tilgjengelig. Dette er spesielt vanlig i Asia, Afrika og Sør-Europa.

Ulemper med kontaktuttak i utlandet

Det er mange gode grunner til å ta ut kontanter når du er i utlandet. Du kan spare både gebyrer og valutapåslag, samtidig som du kan få bedre kontroll over pengebruken.

Det kan imidlertid også være en rekke ulemper ved å gjøre kontantuttak. Vi skal nå se på de største grunnene til å ikke gjøre kontantuttak når du er på ferie!

Du risikerer å sitte igjen med ubrukte penger

Dersom du noensinne har vært på ferie i utlandet og gjort kontantuttak, har du sikkert opplevd å sitte igjen med mange mynter og sedler kort tid før hjemreise. Det er gjerne for mye penger til at du vil ta dem med tilbake til Norge, og for lite penger til at du kan kjøpe noe du har lyst på.

Fordelen ved å bruke kort til betalinger er at du slipper vekslepenger og småmynter. Mynter har en tendens til å samle seg opp i både lommer og lommebok, og kan medføre et like stort «tap» som eventuelle gebyrer som tas ved bruk av kort.

Hvis du sitter igjen med mynter finnes det imidlertid noen tips! Du kan sette dem inn igjen på kortet ved å gå til en bank. Du kan også gi dem til gatemusikanter eller andre, som ganske sikkert vil bli glad for å motta vekslepengene dine.

unngå svindel
Alltid lurt å være på vakt – hjemme og i utlandet.

Kontanter er et lett bytte for svindlere

En annen ulempe ved å ha kontanter med seg når du er i utlandet, er at pengene utgjør et lett bytte for svindlere og tyver. Det er dessverre ikke uvanlig at turister opplever tyveri på åpen gate i enkelte land.

Sørg for at du har kontantene liggende i en lukket lomme du har kontroll over. Unngå å legge pengene i baklommen på buksene dine eller at de ligger synlig i vesken.

Et kort er ikke like enkelt for tyvene å dra nytte av, siden de også må ha PIN-koden din for å kunne bruke pengene. Vær likevel obs på at det finnes utspekulerte tyver som kan stjele PIN-koden din om du ikke passer godt nok på.

Gjør kontantuttak i utlandet – ikke i Norge

Dersom du ønsker å bruke kontanter i utlandet kan det kanskje friste å ta ut penger allerede når du ankommer den lokale flyplassen din. Husk imidlertid på at minibankene på flyplassen hjemme ofte har veldig høye uttaksgebyrer når du tar ut utenlandsk valuta.

I de fleste tilfeller vil det lønne seg å vente med å ta ut penger til du ankommer destinasjonen. Her er gebyrene stort sett lavere.

Oppsummering: Kontantuttak eller kort i utlandet?

Hvis du skal på ferie til utlandet er du kanskje usikker på hva som lønner seg av å ta ut penger kontant, eller å bruke kortet hver gang du skal kjøpe noe.

Begge deler har sine fordeler og ulemper. Finn ut hva som passer best for deg, siden alle har et unikt bruksmønster og forskjellige vaner. For noen passer kontantuttak best, mens andre kan tjene på å bruke kort.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Unngå å miste kredittkortrettighetene dine!

Kredittkort

Visste du at du har mange rettigheter når du bruker kredittkort? Du har faktisk mange flere rettigheter når du betaler med kredittkort, sammenlignet med debetkort (vanlig bankkort). Du kan imidlertid tape de gode rettighetene dine dersom du opptrer uforsiktig. La oss se nærmere på hvilke kredittkortrettigheter du har, og hvordan du kan unngå å miste disse. Hva er kredittkortrettigheter? Innholdsfortegnelse Hva er kredittkortrettigheter?Klage til kortutsteder ved mangler og feilKredittkortrettigheter ved svindelKortsvindel og misbruk av kredittkortBedriften du handlet hos gikk konkursReiseforsikringNår kan du miste kredittkortrettigheter?Bør du ha kredittkort?Oppsummering: Slik beholder du dine kredittkortrettigheter Når du bruker kredittkort får du mange rettigheter … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!