Lønner det seg med kontantuttak?

Ole Larsen
15.08.2021
541 Visninger
kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene.

Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel.

Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant?
Begge deler kan ha sine fordeler og ulemper, noe vi nå skal se nærmere på.

Fordeler med kontantuttak i utlandet

Mange har en tendens til å kjappe seg bort til første minibank så snart de setter sine bein i utlandet. Det å ha kontanter som kan brukes til kjøp av varer og tjenester i utlandet kan virke som en god idé, noe det i mange tilfeller også er.

Det er blant annet mulig å spare mange kostnader ved å bruke kontanter fremfor kort mens du er i utlandet. Det kan også oppleves tryggere å ha kontanter enn kort, dersom du er redd for kortsvindel eller lignende.

Spar gebyrer

Dersom du kun bruker kort mens du er i utlandet, risikerer du at banken tar gebyrer hver gang du trekker kortet i en bankterminal. Dette er spesielt vanlig om du bruker debetkort. De færreste kredittkort har transaksjonsgebyrer i utlandet.

Ofte tas det også et gebyr på mellom 0,5 og 1 % hver gang kortet trekkes i minibank. Det kan derfor lønne seg å ta ut rikelig med penger per uttak, slik at du slipper å besøke minibanken hver eneste dag. Noen kortutstedere krever et fast gebyr fremfor et prosentvist gebyr.

Slipp valutapåslag hver gang du bruker penger

Banken din vil også ta noe som kalles valutapåslag hver gang du bruker kortet ditt i en betalingsterminal i utlandet. Dette vil skje hver gang du kjøper varer eller tjenester i en annen valuta enn din egen.

Valutapåslaget beregnes av alle kjøp du gjennomfører i utenlandsk valuta, både i bankterminal og minibank. Hvis du har mulighet til å gjennomføre kjøpet i norske kroner, kan dette lønne seg. Ved å ta ut kontanter istedenfor å betale med kort, kan du spare utgifter til valutapåslag.

Få bedre kontroll på pengebruken

En annen grunn til at mange velger å ta ut kontanter når de er på ferie i utlandet, er at de føler kontanter gir bedre økonomisk kontroll. En fuktig kveld på byen kan kanskje innebære at bankkortet trekkes litt for ofte.

Dersom du lar kortet ligge igjen på hotellrommet og kun har med deg en forhåndsbestemt sum med kontanter, er det lettere å unngå overforbruk. Du slipper også å ta med deg kortet ditt overalt, noe som også kan være gunstig med tanke på tyveri, tap av kort eller kortsvindel.

Du kan handle i flere butikker

Når du er i utlandet er det slettes ingen selvfølge at alle butikker, restauranter og taxier har kortterminal. Mange opplever derfor at det er mer fleksibelt med kontanter fremfor kort. Når du har kontanter kan du handle hos alle de lokale forhandlerne uten problemer.

Det er for eksempel mange markeder og små sjapper som ikke har egen bankterminal tilgjengelig. Dette er spesielt vanlig i Asia, Afrika og Sør-Europa.

Ulemper med kontaktuttak i utlandet

Det er mange gode grunner til å ta ut kontanter når du er i utlandet. Du kan spare både gebyrer og valutapåslag, samtidig som du kan få bedre kontroll over pengebruken.

Det kan imidlertid også være en rekke ulemper ved å gjøre kontantuttak. Vi skal nå se på de største grunnene til å ikke gjøre kontantuttak når du er på ferie!

Du risikerer å sitte igjen med ubrukte penger

Dersom du noensinne har vært på ferie i utlandet og gjort kontantuttak, har du sikkert opplevd å sitte igjen med mange mynter og sedler kort tid før hjemreise. Det er gjerne for mye penger til at du vil ta dem med tilbake til Norge, og for lite penger til at du kan kjøpe noe du har lyst på.

Fordelen ved å bruke kort til betalinger er at du slipper vekslepenger og småmynter. Mynter har en tendens til å samle seg opp i både lommer og lommebok, og kan medføre et like stort «tap» som eventuelle gebyrer som tas ved bruk av kort.

Hvis du sitter igjen med mynter finnes det imidlertid noen tips! Du kan sette dem inn igjen på kortet ved å gå til en bank. Du kan også gi dem til gatemusikanter eller andre, som ganske sikkert vil bli glad for å motta vekslepengene dine.

unngå svindel

Alltid lurt å være på vakt – hjemme og i utlandet.

Kontanter er et lett bytte for svindlere

En annen ulempe ved å ha kontanter med seg når du er i utlandet, er at pengene utgjør et lett bytte for svindlere og tyver. Det er dessverre ikke uvanlig at turister opplever tyveri på åpen gate i enkelte land.

Sørg for at du har kontantene liggende i en lukket lomme du har kontroll over. Unngå å legge pengene i baklommen på buksene dine eller at de ligger synlig i vesken.

Et kort er ikke like enkelt for tyvene å dra nytte av, siden de også må ha PIN-koden din for å kunne bruke pengene. Vær likevel obs på at det finnes utspekulerte tyver som kan stjele PIN-koden din om du ikke passer godt nok på.

Gjør kontantuttak i utlandet – ikke i Norge

Dersom du ønsker å bruke kontanter i utlandet kan det kanskje friste å ta ut penger allerede når du ankommer den lokale flyplassen din. Husk imidlertid på at minibankene på flyplassen hjemme ofte har veldig høye uttaksgebyrer når du tar ut utenlandsk valuta.

I de fleste tilfeller vil det lønne seg å vente med å ta ut penger til du ankommer destinasjonen. Her er gebyrene stort sett lavere.

Oppsummering: Kontantuttak eller kort i utlandet?

Hvis du skal på ferie til utlandet er du kanskje usikker på hva som lønner seg av å ta ut penger kontant, eller å bruke kortet hver gang du skal kjøpe noe.

Begge deler har sine fordeler og ulemper. Finn ut hva som passer best for deg, siden alle har et unikt bruksmønster og forskjellige vaner. For noen passer kontantuttak best, mens andre kan tjene på å bruke kort.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her