DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet?

De fleste banker i Norge tilbyr to ulike låneformer, nemlig lån med eller uten sikkerhet. Mange er usikre på hva som egentlig er forskjellen på de to.

Hva slags lån er mest gunstig for deg som låntaker? Vi skal her forklare deg forskjellen på lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet!

Hva er lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån banken har gitt til deg uten å stille med sikkerhet i bolig eller andre verdifulle eiendeler. Banken tar med andre ord en høyere risiko ved å gi låntaker et slikt lån, noe som også gjør lånet litt dyrere å betjene.

Banken tar igjen for den manglende sikkerheten ved å øke rentene på lånet. Et lån uten sikkerhet har typisk en rente på rundt 12–20 %, men det finnes også eksempler på dyre lån som har skyhøy rente. I noen tilfeller er det snakk om renter på flere hundre prosent!

For deg som låntaker kan et lån uten sikkerhet kanskje virke som en grei løsning, spesielt om du ikke eier bolig. Dersom du ikke har verdifulle eiendeler, har du kanskje ikke noe annet valg enn å ta opp lån uten sikkerhet om du trenger penger.

Skal du ta opp lån uten sikkerhet – som for eksempel et forbrukslån eller et kredittkort (slik blir du kvitt kredittkortene) – er det imidlertid viktig å få en best mulig rente. Dessverre er det som regel slik at jo dårligere betjeningsevne du har, jo høyere blir renten. Lån uten sikkerhet er ofte veldig dyre.

Hva er lån med sikkerhet?

Et lån med sikkerhet er et lån som banken gir låntaker mens de tar pant i en eiendel. Banken får med andre ord sikkerhet i bolig, tomt eller annen eiendom, og kan selge eiendommen dersom du ikke betjener lånet. Så lenge du betaler som du skal, merker du ingenting til at banken har pant i bolig.

Et lån med sikkerhet er mindre risikabelt for banken, noe som også medfører at lånet blir mer gunstig for deg som er låntaker. Når du har et lån med sikkerhet kan du for eksempel se frem til bedre lånevilkår i form av lavere renter. Her er noen av fordelene lån med sikkerhet gir deg:

  1. Mulighet for lang nedbetalingstid.
  2. Lavere renter.
  3. Lettere å få innvilget søknad om lån.
  4. Mulighet for større lånebeløp.

Hva passer best for deg?

Dersom du har valget mellom et lån med sikkerhet og et lån uten sikkerhet, bør du alltid velge førstnevnte. Dette er av den enkle grunn at lån med sikkerhet er mye billigere i lengden. Det er ikke alle som har mulighet til å stille med sikkerhet i bolig, og da er gjerne forbrukslån løsningen.

Det er ikke nødvendigvis dyrt eller risikabelt å ta opp et forbrukslån eller kredittlån dersom du betaler lånet ned fort. Det finnes for eksempel mange kredittkort med rentefri nedbetaling innen 1 eller 2 måneder. Betaler du lånet ned raskt, kan du altså slippe de dyre rentene.

Det finnes også andre fordeler med kredittkortlån. Når du betaler med kredittkort får du ofte fordeler i form av rabatter og forsikringer. Dette kan for eksempel være gunstig når du skal betale for en feriereise eller bensin til bilen.

Lån uten sikkerhet kan til og med være lønnsomt dersom du vet hva du holder på med. Usikrede lån blir først ugunstige når du må betale på dyre renter.

Når lån uten sikkerhet blir for dyre

Noen ganger blir rentene så dyre at låntaker ikke greier å betale lånet, og derfor tar opp et annet dyrt lån for å betale det ned. Dette kan bli en ond sirkel!

Dersom du har fulgt med på TV-programmer som omhandler økonomi, har du kanskje sett fortvilte mennesker som ikke greier å betjene lånene sine. Disse har ofte mange kredittkortlån og forbrukslån på en og samme tid, noe som kan medføre at de mister kontroll over økonomien.

Hvis du har lån uten sikkerhet som du ikke greier å betjene, finnes det ofte en løsning ut av de økonomiske problemene. Det kan ofte hjelpe å snakke med banken eller NAV, og komme til en felles løsning som fungerer for alle.

Mange får da en nedbetalingsplan som de greier å følge. Man kan også få en gjeldsordning, men dette er ofte siste utvei siden du da må leve på et minimum i lang tid.

Lån uten sikkerhet kan bli til lån med sikkerhet

Dersom du har mange dyre lån uten sikkerhet, kan du i mange tilfeller spare mye penger dersom du refinansierer lånet. Det er mulig å refinansiere dyre smålån til ett forbrukslån. Det som er enda mer gunstig, er imidlertid å bake lån uten sikkerhet inn i et eventuelt boliglån.

Hvis du eier en bolig kan du i mange tilfeller øke boliglånet og bake lånene inn i dette lånet. Et boliglån har en relativt gunstig rente sammenlignet med de fleste andre lån, og du kan derfor spare mye penger ved å gjøre dette.

Når du refinansierer et lån uten sikkerhet kan du slippe å måtte forholde deg til mange ulike renter og kostnader. Med ett enkelt lån å fokusere på, får du bedre økonomisk kontroll og lavere kostnader. Du kan altså gjøre et lån uten sikkerhet om til et lån med sikkerhet, dersom du eier bolig.

Oppsummering: Hva er best – lån med eller uten sikkerhet?

Et lån med sikkerhet er et lån banken har gitt låntaker mens de har pant i en eiendel – som for eksempel bolig. Lån uten sikkerhet innebærer at banken ikke har en slik sikkerhet, noe som gjør lånet mer risikofylt for banken.

Siden eksempelvis forbrukslån er mer risikable, er de også dyrere. Renten er høyere og nedbetalingstiden er som regel kortere. Lån uten sikkerhet kan imidlertid være gunstige også. Vi tenker da spesielt på kredittkort med fordeler i form av rabatter og forsikringer. Samme med forbrukslån, hvor svartiden er forholdsvis kort og du kan få tilgang til penger, men det koster i form av gbyerer og renter selvfølgelig.

Betaler du tilbake et lån uten sikkerhet før rentene begynner å løpe, trenger ikke lånet å være ugunstig. Ellers vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å ta opp lån med sikkerhet. Da er rentene lavere og vilkårene bedre.

Bankoverføringer har blitt bedre

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvordan har teknologi påvirket overføringer? Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen … Les mer

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Hvilke kostnader er forbundet med et lån?

Når du er på utkikk etter et lån, er det viktig å forstå kostnadene forbundet med det lånet. Det er mange ulike kostnader som kan følge med å ta opp lån, og det er viktig å være klar over alle før du skriver under på eventuelle papirer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere de ulike kostnadene knyttet til lån og hva du kan forvente å betale. Det er faktisk ganske store forskjeller fra bank til bank her. Vi vil også gi noen tips til hvordan du kan spare penger på lånet ditt! Oppstartsgebyr Innholdsfortegnelse OppstartsgebyrRenteGebyrerStraffegebyrerSpar penger på lånet dittIkke vær … Les mer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Refinansiering gir mulighet for nye investeringer

Det er ingen hemmelighet at en privatøkonomi med mange smålån fort kan bli kostbart. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å øke avkastningen på kapitalen din mest mulig. Årsaken til at dette fort kan være kostbart er ikke nødvendigvis fordi beløpene du har utestående er høye, men heller at den aktive renten på slike lån gjerne er svært høy. Derfor kan det være lurt å samle slike rån i et nytt refinansieringslån, for deretter å kunne bruke den frigitte kapitalen som tidligere har gått til rentekostnader, på nye inntektsbringende investeringer. Et godt eksempel på muligheter man kan benytte disse … Les mer

Finans for nybegynnere

Det føles alltid veldig trygt og greit å ha pengene i banken. Da er de alltid tilgjengelige dersom man har behov for dem, og man vet at de er trygge. Man tenker også at dersom man bare lar dem bli stående på en bankkonto vil man kunne få renter som gjør at verdien stiger over tid. Det mange derimot ikke er like klar over er at rentene man får på en sparekonto ofte er lavere enn selve verdiøkningen på varer og tjenester i markedet. Når dette er tilfelle vil faktisk verdien på produkter stige mer enn du får igjen på … Les mer

Oppstartslån – et nyttig verktøy

Oppstartslån

Går du med en liten drøm om å kunne være din egen sjef og ta alle bestemmelser selv? Da skal du vite at dette er en drøm som er fullt mulig å oppnå, bare du vil det sterkt nok selv. Du må også være forberedt på at det å drive en virksomhet er ikke bare dans på roser. Erfaring fra andre som har gått med samme drøm og som endelig har turt å ta steget til å realisere det, viser at det fort tar 2 år før man faktisk begynner å tjene på virksomheten sin. I løpet av disse to … Les mer

Refinansiering av dyr gjeld – Få kontroll igjen

Bekymringer

Norge er et fint land med flott natur, hyggelige mennesker og sånn høvelig godt vær, av og til. Rundt om i verden anses Norge som et rikt land der dets innbyggere lever et godt og bekymringsfritt liv. Vel, dette stemmer nok delvis. Det er helt sant at Norge er et rikt land med utrolig flott natur og hyggelige mennesker. Vi har mange goder som tildeles landets innbyggere stadig vekk. Men bekymringsfritt, det kan nok diskuteres. Vi behøver ikke å frykte for eksempel krig og sult siden Norge er et trygt land, men lik alle andre, så har vi bekymringer vi … Les mer

Nye betalingsmetoder du kan bruke på nettet

betalingsmetoder du kan bruke på nettet

Har du lurt på hvorfor betalingstjenester som Skrill, Neteller og Paysafecard ikke lenger finnes i Norge? Det er et resultat av at norske myndigheter har kjørt en offensiv for å begrense trafikken til utenlandske spillselskaper, også kjent som nettcasino. Det som egentlig var ment å kun ramme casino-bransjen, har dessverre rammet en hel næring og gjort at flere metoder har valgt å trekke seg ut av Norge. Også norske banker er berørt, hvor spillerne ikke lenger kan verken bruke VISA eller MasterCard til å betale, ei heller utføre direkte bankoverføringer. Selv om det på kort sikt har betydd kroken på … Les mer

Situasjoner hvor refinansiering kan være aktuelt

årsaker til gjeldsproblemer

Penger og økonomi er noe folk flest har et variende forhold til. Enkelte har ikke noen problemer med det i det hele tatt, mens dette er noe som er veldig vanskelig for andre. For de som befinner seg i situasjoner hvor problemene føles høye som fjell, finnes det heldigvis noe som kalles refinansiering. I praksis gir det folk en gylden mulighet til å rydde opp i det økonomiske uføre på en ordentlig og god måte. Refinansiering kan være aktuelt i en rekke situasjoner. Kanskje har du tatt opp forbrukslån for å spille på norske casinoer, eller så dukket det kanskje … Les mer

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!