DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet?

De fleste banker i Norge tilbyr to ulike låneformer, nemlig lån med eller uten sikkerhet. Mange er usikre på hva som egentlig er forskjellen på de to.

Hva slags lån er mest gunstig for deg som låntaker? Vi skal her forklare deg forskjellen på lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet!

Hva er lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån banken har gitt til deg uten å stille med sikkerhet i bolig eller andre verdifulle eiendeler. Banken tar med andre ord en høyere risiko ved å gi låntaker et slikt lån, noe som også gjør lånet litt dyrere å betjene.

Banken tar igjen for den manglende sikkerheten ved å øke rentene på lånet. Et lån uten sikkerhet har typisk en rente på rundt 12–20 %, men det finnes også eksempler på dyre lån som har skyhøy rente. I noen tilfeller er det snakk om renter på flere hundre prosent!

For deg som låntaker kan et lån uten sikkerhet kanskje virke som en grei løsning, spesielt om du ikke eier bolig. Dersom du ikke har verdifulle eiendeler, har du kanskje ikke noe annet valg enn å ta opp lån uten sikkerhet om du trenger penger.

Skal du ta opp lån uten sikkerhet – som for eksempel et forbrukslån eller et kredittkort (slik blir du kvitt kredittkortene) – er det imidlertid viktig å få en best mulig rente. Dessverre er det som regel slik at jo dårligere betjeningsevne du har, jo høyere blir renten. Lån uten sikkerhet er ofte veldig dyre.

Hva er lån med sikkerhet?

Et lån med sikkerhet er et lån som banken gir låntaker mens de tar pant i en eiendel. Banken får med andre ord sikkerhet i bolig, tomt eller annen eiendom, og kan selge eiendommen dersom du ikke betjener lånet. Så lenge du betaler som du skal, merker du ingenting til at banken har pant i bolig.

Et lån med sikkerhet er mindre risikabelt for banken, noe som også medfører at lånet blir mer gunstig for deg som er låntaker. Når du har et lån med sikkerhet kan du for eksempel se frem til bedre lånevilkår i form av lavere renter. Her er noen av fordelene lån med sikkerhet gir deg:

  1. Mulighet for lang nedbetalingstid.
  2. Lavere renter.
  3. Lettere å få innvilget søknad om lån.
  4. Mulighet for større lånebeløp.

Hva passer best for deg?

Dersom du har valget mellom et lån med sikkerhet og et lån uten sikkerhet, bør du alltid velge førstnevnte. Dette er av den enkle grunn at lån med sikkerhet er mye billigere i lengden. Det er ikke alle som har mulighet til å stille med sikkerhet i bolig, og da er gjerne forbrukslån løsningen.

Det er ikke nødvendigvis dyrt eller risikabelt å ta opp et forbrukslån eller kredittlån dersom du betaler lånet ned fort. Det finnes for eksempel mange kredittkort med rentefri nedbetaling innen 1 eller 2 måneder. Betaler du lånet ned raskt, kan du altså slippe de dyre rentene.

Det finnes også andre fordeler med kredittkortlån. Når du betaler med kredittkort får du ofte fordeler i form av rabatter og forsikringer. Dette kan for eksempel være gunstig når du skal betale for en feriereise eller bensin til bilen.

Lån uten sikkerhet kan til og med være lønnsomt dersom du vet hva du holder på med. Usikrede lån blir først ugunstige når du må betale på dyre renter.

Når lån uten sikkerhet blir for dyre

Noen ganger blir rentene så dyre at låntaker ikke greier å betale lånet, og derfor tar opp et annet dyrt lån for å betale det ned. Dette kan bli en ond sirkel!

Dersom du har fulgt med på TV-programmer som omhandler økonomi, har du kanskje sett fortvilte mennesker som ikke greier å betjene lånene sine. Disse har ofte mange kredittkortlån og forbrukslån på en og samme tid, noe som kan medføre at de mister kontroll over økonomien.

Hvis du har lån uten sikkerhet som du ikke greier å betjene, finnes det ofte en løsning ut av de økonomiske problemene. Det kan ofte hjelpe å snakke med banken eller NAV, og komme til en felles løsning som fungerer for alle.

Mange får da en nedbetalingsplan som de greier å følge. Man kan også få en gjeldsordning, men dette er ofte siste utvei siden du da må leve på et minimum i lang tid.

Lån uten sikkerhet kan bli til lån med sikkerhet

Dersom du har mange dyre lån uten sikkerhet, kan du i mange tilfeller spare mye penger dersom du refinansierer lånet. Det er mulig å refinansiere dyre smålån til ett forbrukslån. Det som er enda mer gunstig, er imidlertid å bake lån uten sikkerhet inn i et eventuelt boliglån.

Hvis du eier en bolig kan du i mange tilfeller øke boliglånet og bake lånene inn i dette lånet. Et boliglån har en relativt gunstig rente sammenlignet med de fleste andre lån, og du kan derfor spare mye penger ved å gjøre dette.

Når du refinansierer et lån uten sikkerhet kan du slippe å måtte forholde deg til mange ulike renter og kostnader. Med ett enkelt lån å fokusere på, får du bedre økonomisk kontroll og lavere kostnader. Du kan altså gjøre et lån uten sikkerhet om til et lån med sikkerhet, dersom du eier bolig.

Oppsummering: Hva er best – lån med eller uten sikkerhet?

Et lån med sikkerhet er et lån banken har gitt låntaker mens de har pant i en eiendel – som for eksempel bolig. Lån uten sikkerhet innebærer at banken ikke har en slik sikkerhet, noe som gjør lånet mer risikofylt for banken.

Siden eksempelvis forbrukslån er mer risikable, er de også dyrere. Renten er høyere og nedbetalingstiden er som regel kortere. Lån uten sikkerhet kan imidlertid være gunstige også. Vi tenker da spesielt på kredittkort med fordeler i form av rabatter og forsikringer. Samme med forbrukslån, hvor svartiden er forholdsvis kort og du kan få tilgang til penger, men det koster i form av gbyerer og renter selvfølgelig.

Betaler du tilbake et lån uten sikkerhet før rentene begynner å løpe, trenger ikke lånet å være ugunstig. Ellers vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å ta opp lån med sikkerhet. Da er rentene lavere og vilkårene bedre.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!