Derfor tilbyr bankene forbrukslån

Ole Larsen
15.08.2021
1745 Visninger
Shopping

Noen ganger trenger vi ekstra penger til et formål, som det ikke finnes en fast låneform for. Et boliglån kan kun brukes til bolig, et billån brukes kun til bil. Men hvis det plutselig dukker opp en uforutsett utgift, trenger vi gjerne et lån som ikke kredittkortet eller andre låneformer kan dekke.

I slike situasjoner kan et forbrukslån være et godt alternativ. Vi skal ta en nærmere titt på hva et forbrukslån egentlig er, fordelen og ulempene med lånet og hvorfor bankene tilbyr forbrukslån

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån. Vanligvis må du stille med sikkerhet i bil, båt, leilighet, hus eller annen fast eiendom når du tar opp et lån i banken. Større lån krever vanligvis at du gir pant i noe, slik at lånet ikke er en for stor risiko for banken. Dette må du ikke med et forbrukslån og derfor regnes låneformen for usikret.

Du trenger ikke stille med sikkerhet for lånet, og du er heller ikke begrenset når det gjelder bruksområder. De fleste lån er knyttet til et spesifikt formål, som for eksempel et studielån eller boliglån. Et forbrukslån gir deg muligheten til å bruke pengene på hva du vil.

Men ettersom lånet er usikret, utgjør det også en større risiko for banken. Derfor har denne låneformen generelt høye renter. Til gjengjeld har du en større økonomisk fleksibilitet i hverdagen, så lenge du er bevisst på at pengene skal betales tilbake.

Du får en nedbetalingsplan som med andre lån, men du har også muligheten til å gjøre større innbetalinger ved behov. Det koster vanligvis ikke noe å gjøre en ekstra nedbetaling, noe som gjør det lettere for deg å holde oversikt over den månedlige økonomien.

Seilbåt

Du kan realisere drømmene med et forbrukslån, men det kan også være dyrt….

Hvorfor tilbyr bankene forbrukslån?

Bankene trenger kunder for å overleve, derfor tilbyr de forskjellige typer lån. Det er rentene bankene tjener på, og nettopp derfor er mange opptatt av hva som er gode og dårlige renter. Hvor gode renter du får, avhenger av hvilket lån du søker om og din egen økonomiske situasjon.

Et forbrukslån regnes som et usikret lån, da bankene ikke tar sikkerhet i kjøpsobjektet eller fast eiendom. Dette medfører naturligvis en større risiko for banken, og derfor blir disse lånene gitt med høyere renter og kortere nedbetalingstid.

Bankene er klar over at vi av og til har behov for penger som ikke kan knyttes direkte opp mot en fast låneform. Kanskje trenger du en nytt kjøleskap, penger til oppussing, en ferie, et bryllup eller andre utgifter som kredittkortgrensen ikke dekker. Da vil alternativet være et forbrukslån.

Fordeler med forbrukslån

Forbrukslån er relativt lette å få innvilget, da du ikke trenger å stille med sikkerhet i fast eiendom. I tillegg er ikke lånesummen knyttet opp mot et spesifikt kjøp, og du står dermed fritt til å disponere beløpet som det passer deg selv.

Mange har ikke egen eiendom som de kan stille sikkerhet i, og derfor er dette en praktisk låneform for de som leier. I tillegg risikerer du ikke at banken overtar bilen, boligen, hytten eller andre objekter hvis du ikke kan betale for deg.

Ulemper med forbrukslån

Forbrukslån er generelt dyre, selv om de kan være praktisk i nødstilfeller. Dette er noen av de dyreste lånene du kan ta opp, og du dermed beregne å betale tilbake mer enn hva du opprinnelig tok opp. Selv om pengene er lett tilgjengelig, er det fort gjort å glemme at dette penger som faktisk må betales tilbake.

Når det er sagt, kan et forbrukslån komme godt med så lenge du klarer å betale det raskt tilbake. En kort nedbetalingstid og en god plan for fremtidige innbetalinger, er nøkkelen for å ikke havne i luksusfellen. Jo lengre tid du bruker på å betale beløpet tilbake, desto dyrere blir det i lengden.

Se video hos NRK hvor de forklarer hvor dyrt usikrede kreditter er;

https://www.nrk.no/video/forbrukslaan-og-kredittkort—hvor-dyrt-blir-det_310768

Hva kan et forbrukslån brukes til?

Det finnes ingen begrensninger til hva et forbrukslån kan brukes til. Noen banker gir låneformen unike navn, som for eksempel oppussingslån, ferielån eller fritidslån. Dette er for at det skal bli lettere for forbrukeren å finne frem til låneformen.

Mange bruker forbrukslån på nettopp disse tingene. Hvis du for eksempel har et boliglån, men ikke muligheten til å utvide dette, kan et forbrukslån hjelpe deg med å realisere oppussingen. Noen bruker lånet for å finansiere ferier før feriepengene kommer, og andre bruker det til uforutsette utgifter.

Krav til forbrukslån

Enhver bank har unike krav og vilkår du må oppfylle, for å få lånesøknaden godkjent. Det er generelt sett mye lettere å få innvilget et forbrukslån enn andre låneformer, men det er likevel noen grunnleggende krav som må innfris.

Banken tar som regel en kredittvurdering av søkeren, for å se at kunden faktisk kan betale tilbake beløpet. I tillegg kan alderen din påvirke søknaden. Som regel må du være minst 23 år for å få innvilget et forbrukslån, mens noen banker tilbyr søkere ned mot 18 år.

Videre er det vanligvis et krav om at søkeren må ha en fast inntekt. Uten en fast inntekt, er det vanskelig for banken å forutsi om du tjener nok til å betjene lånet og de månedlige utgiftene. I tillegg må søkeren som regel være norsk statsborger, men det finnes unntak dersom søkeren har skattet til Norge over et visst antall år.

Det som ofte setter en stopper for forbrukslån, er betalingsanmerkninger og inkassokrav. Noen banker kan se bort fra dette, men de seriøse aktørene tar dette med i betraktning. Med inkassokrav og betalingsanmerkninger, blir det betraktelige vanskeligere å få søknaden godkjent.

Forbrukslån – dette må du tenke på

Et forbrukslån kan være praktisk i nødstilfeller og er ikke farlig så lenge du betaler lånet tilbake i tide. Men husk å sjekke nøye gjennom betingelsene til lånet og sørg for at du klarer å betjene det i månedene som kommer.

Hvis du får avslag på søknaden grunnet betalingsanmerkninger og inkassokrav, kan det lønne seg å heller se på et refinansieringslån. Dette vil samle alle lånene dine i ett og kutte ned på utgifter knyttet til renter. Et forbrukslån er aldri en enkel løsning, og skal helst kun vurderes av kunder med en generell god økonomi.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her