Vanlige spørsmål om lån

Erik Nilsen
27.09.2022
513 Visninger

Når du skal søke om et lån, så dukker det ofte mange spørsmål. Det er en stor beslutning å ta opp et lån og derfor er det viktig å være sikker på at du har funnet svar på de mest vanlige spørsmålene som dukker opp. Vi har samlet noen av de mest vanlige spørsmålene her sammen med svarene på dem.

Hvor finner du det beste lån?

Det kommer selvsagt litt an på hvilket lån du ser etter. Når det gjelder boliglån, og for så vidt også andre låntyper som forbrukslån og billån, så finnes det veldig mange sammenligningssider på nettet, og besteforbrukslån.no er et godt alternativ. Om du søker etter boliglån eller forbrukslån, så vil du gjerne få opp et stort utvalg av banker som tilbyr slike lån, men også nettsider hvor de sammenligner vilkår på lån fra de ulike bankene. Her kan du sjekke hva lånet vil koste og finne frem til det billigste. Det er også viktig å huske på at sluttprisen du må betale for et lån, kommer an på resultatet av den kredittvurderingen som alltid blir gjort når du sender inn en søknad.

Hva avgjør om jeg får godkjent min søknad?

Uansett hvilken type lån du søker, så vil banken alltid se på økonomien din og om du virkelig har mulighet for å betjene et lån. Dette gjør de ved hjelp av en kredittvurdering hvor de går gjennom økonomien din. De innhenter tall som er offentlig tilgjengelig om inntekten din de siste årene, gjeld og om du har noen betalingsanmerkninger eller igangværende inkassosaker.

Utover dette vil de også se på hvordan din betalingshistorikk er, om du har flyttet mye og ut fra alle disse tall og statistikker vil de tildele deg en kredittscore. Det er denne som avgjør om du får godkjent din søknad eller ikke.

Har du en bra inntekt, ikke for mye gjeld og har betalt dine regninger til tiden, så vil du også få godkjent søknaden. Men har du slurvet litt med betalingen og kanskje fått en betalingsanmerkning, så vil du formentlig få et negativt svar.

Hva er en låneformidler?

Det er mulig å søke om lån hos direkte hos banker som https://www.santanderconsumer.no/ og finansieringsselskaper. Men du kan også søke hos en låneformidler. Dette er selskaper som jobber sammen med flere ulike banker og kort fortalt så søker de om lån hos sine samarbeidspartnere på vegne av deg. Du vil så få tilsendt disse tilbudene og kan velge mellom 5-10 lånetilbud. Det gir deg den fordel at du kan sammenligne priser og vilkår, og du trenger ikke selv sende søknader til mange forskjellige banker.

Hvilken rente er en bra rente?

Når du skal finne det beste tilbudet på et lån, så har renten mye å si. Det er her den store kostnaden ligger og spesielt når vi ser på forbrukslån så kan det være stor forskjell. Den effektive renten er den riktige renten å bruke når du skal sammenligne. Dette skyldes at her er det tatt høyde for eventuelle gebyrer, nedbetalingstid og andre forhold som spiller inn.

Når vi ser på forbrukslån, så vil du fort se reklamer for lån med en effektiv rente på mindre enn 10 %.

Dette krever dog at du har en meget solid inntekt og lite gjeld fra før av. Du bør derfor ikke bli skuffet om du mottar et tilbud med på mellom 12-15 % i effektiv rente. En rente på rundt 12-13 %, når vi snakker om forbrukslån, er en bra rente. Mottar du derimot et tilbud med en effektive rente på 16-17 %, så bør du finne deg et annet og bedre tilbud.

Hva kan et forbrukslån brukes til?

Det sier seg selv litt av seg selv at et boliglån brukes til kjøp av bolig og et billån til kjøp av bil. Men et forbrukslån bør ikke brukes til forbruk på den måten. Det kan brukes til hva du måtte ønske og det er ingen som spør deg om hva du skal bruke lånet til. Siden det skal betales tilbake med en rente på opp mot 15 %, så bør du tenke seg om før du bruker løs av de lånte pengene.

Det kan brukes til finansiering av forbedringer av boligen din og her vil du få noe igjen for pengene. Har møblene blitt slitt, så kan det også lønne seg å bytte dem ut. Det samme gjelder med nye hvitevarer eller oppussing generelt. Men å bruke et slikt lån for å fornye garderoben, dra på en lang ferie eller kjøpe en båt, det er kanskje ikke det lureste.

Hvor mye kan jeg låne?

Dette kommer helt an på hvilke lån du ser etter og selvsagt inntekten din. Når det gjelder boliglån så har reglene nå blitt endret slik at du ikke får godkjent lån som er større enn fem ganger din bruttoårsinntekt. Dette betyr at med en årslønn på kr 500 000, så kan du søke om et boliglån på 2,5 millioner.

Når det gjelder forbrukslån, så kan du i prinsippet låne inntil kr. 600 000, som er det maksimale beløpet for denne type lån. Men her vil banken se på sammenhengen mellom inntekten din og hvor mye du tåler å betale ned på et lån hver måned. Ofte er det også slik at ved forbrukslån som er større enn kr 250 000, så krever de fleste bankene at dere er to som søker sammen.

Hvilke krav stilles det?

Du må ha fylt 18 år og i mange tilfeller gjerne 20 eller 23 år for å få et lån godkjent. Utover dette må du være bosatt i Norge, du må ha en fast inntekt som samsvarer med det beløp du ønsker å låne samt ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Hva er en medlåner?

En medlåner er en person som er medansvarlig for lånet sammen med deg. Dette er normalt en samboer eller en ektefelle, men kan også være foreldre i noen tilfeller. Uansett er det slik at om lånet ikke blir betalt tilbake som avtalt, så er dere begge to ansvarlige for lånet og banken kan kreve innfrielse av lånet fra begge parter.

Forfatter Erik Nilsen