DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Hvor mye egenkapital må du ha for å få innvilget et boliglån?

Drømmer du om å endelig kjøpe din egen bolig? Mange opplever det som vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, særlig i de største byene i landet. Det er mange regler og vilkår knyttet til et boliglån, men det finnes også unntak.

Kravet til egenkapital ligger vanligvis på 15 %. Dette skyldes at banken som hovedregel ikke skal kunne låne ut beløp som overskrider 85 % av kjøpesummen. Det foreligger også krav om omkostninger, betalingsevne og banken vurderer hver lånesøknad individuelt.

Har du lån fra før og eier bolig? Sjekk om du kan refinansiere med bolig!

Men selv om du ikke har klart å spare opp 15 % til egenkapital enda, finnes det fortsatt muligheter for å komme seg inn på markedet. Ingen regel uten unntak, og mange bruker kausjonist for å endelig få oppfylt boligdrømmen. Vi ser nærmere på egenkapital til boliglån, og hvordan du går frem for å få innvilget søknaden.

Hvordan skaffe egenkapital?

Egenkapital er penger du har spart selv, som skal brukes til å kjøpe bolig. Om du får boliglån, og hvor mye du får, vil blant annet avhenge av hvor stor egenkapital du har. Den beste måten å spare til egenkapital på, er å benytte seg av en BSU konto.

BSU står for boligsparing for unge og er en konto som kun brukes til å kjøpe din første bolig. Det er en fast grense på hvor mye du kan spare hvert år i kontoen, så mange velger å sparer i BSU kombinert med en annen sparekonto. Hvert år låses BSU beløpet, og kan deretter kun tas ut når du skal kjøpe bolig.

Som hovedregel må du altså ha spart opp 15 % av kjøpesummen på egenhånd. Hvis du kjøper en bolig til 2 500 000 kroner, utgjør dette en egenkapital på 375 000 kroner. Men det finnes også regler knyttet til hvor mye du tjener og hvor mye du har i eksisterende lån.

Regler for boliglån

I Norge har vi en boliglånsforskrift som forteller oss hvilke regler og vilkår bankene må forholde seg til. Forskriften sikrer at bankene ikke gir ut penger til mennesker som ikke klarer å betale lånesummen tilbake. En viktig regel handler om inntekt og eksisterende gjeld.

Du kan ikke låne mer enn brutto inntekten din ganger fem. Dette vil si at hvis du for eksempel tjener 500 000 kroner i året, kan du maksimalt låne 5 x 500 000 kroner = 2 500 000 kroner. Men her vil eksisterende lån og gjeld trekkes fra den maksimale lånesummen.

Det er langdryg lesning, men du finner boliglånforskriften her.

Hvis du tjener 500 000 kroner i året, og har en samlet gjeld på 500 000 kroner, synker lånesummen fra eksemplet over til 2 000 000. Eksisterende gjeld tar for seg alt fra studielån, kredittkort, forbrukslån og billån. Disse lånene begrenser altså hvor mye du får i boliglån.

Videre er det også et krav om at du må tåle en renteoppgang på 5 %. Banken må derfor så på din nåværende økonomi, faste utgiftsposter og lønn for å avgjøre hvorvidt du kan tåle en slik potensiell renteøkning.

 

Bolig uten egenkapital

Hvis du ikke har spart opp nok penger på egen hånd, er det mulig å få noen i familien til å stille som kausjonist. Vanligvis er dette et ansvar foreldre tar på seg. Som kausjonist vil foreldrene gi banken en garanti på at de kan betale lånet for deg, dersom du ikke skulle klare det.

Det finnes ulike former for kausjonist, avhengig av hvilken bank du søker hos. Noen krever at kausjonisten har en konto med et beløp som blir låst, helt til boliglånet er nedbetalt. Den mest vanlige formen er derimot realkausjon. Dette vil si at banken får sikkerhet i boligen til kausjonisten.

Denne ordningen er en god løsning, og ofte avgjørende for at unge får det lånet de trenger. Som foreldre er det likevel viktig å tenke godt gjennom hvilket ansvar de har, før de sier ja til en kausjonsavtale.

Som allerede nevnt finnes det unntak når det gjelder egenkapital. Hvis du ikke har foreldre som kan inngå en kausjonsavtale, men har en god og ryddig økonomi med høy inntekt, kan bankene gjøre et unntak.

ingen penger
Det er faktisk mulig å gå boliglån uten egenkapital.

Bankene gjør unntak

Boliglånsforskriften gir bankene lov til å gjøre unntak, dersom søkeren har en manglende egenkapital, men kan vise til stor betalingsevne og en høy inntekt. Hvert år får bankene en kvote hvor du kan se bort i fra reglene.

Kvoten ligger på 10 % av alle utlånene, men i hovedstaden Oslo er grensen satt til 8 %. En stor betalingsevne høres generaliserende ut, men den handler om hvorvidt du kan vise til en god betalingshistorikk. Har du betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker, anser banken dette som en dårlig betalingsevne.

Betalingsanmerkninger og inkasso er heldigvis ikke noe som varer for alltid. Hvis du gjør opp for deg i forkant av boliglån søknaden, skal ikke dette påvirke lånet. Det skader dermed aldri å søke, selv om egenkapitalen ikke er stor nok. Kanskje blir du en del av bankens kvote det året.

Slik får du det beste boliglånet

Mange opplever avslag på søknad om boliglån og dette kan virke demotiverende. Men husk at banken ser på hver individuelle sak, og det lønner seg derfor å søke hos forskjellige banker. Det er ikke uvanlig å få avslag hos én bank, men godkjennelse fra en annen.

Ved å søke hos flere banker, vil du også eventuelt få flere tilbud å sammenligne. Dette gir deg muligheten til å velge det tilbudet med de beste rentene og betingelsene. Du øker sjansen for å få innvilget søknaden, samtidig som du gjør deg kjent med markedet og hva du som regnes som en god rente for deg.

Selv om boligdrømmen kanskje virker uendelig langt unna, finnes det alltid håp og unntak. Med en høy inntekt kan du få boliglån uten egenkapital, og det er mulig å få hjelp av foreldre som stiller sikkerhet i egen bolig.

Du kan også kjøpe sammen med en venn i første omgang, slik at dere får en fot innenfor markedet. Uansett skader det aldri å søke, det verste som kan skje er at banken sier nei. Ta gjerne kontakt med din rådgiver for veiledning om hvordan du bør gå frem med sparingen fremover.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!