Spar penger som student!

Ole Larsen
15.08.2021
509 Visninger
spare penger student

Studenter er den delen av befolkningen som har minst å rutte, men som tjener mest på å spare. Dette kan føles urettferdig og frustrerende, men det finnes metoder som gjør det lettere å sette av penger hver måned.

Bruk studentrabatter for alt det er verdt – både på forbruksvarer og transport. De fleste steder tilbyr studentrabatt og dette kommer godt med. Dersom du bor i et kollektiv, er det lurt å samkjøre middagene. Lag felles middag, slik at dere sparer penger på matvarer.

Mange studenter spiser mye mat ute. Dette er naturlig, lett og veldig fristende. Men selv om du aldri har tatt i en stekepannen før, er det fort gjort å lære seg noen smakfulle og sunne retter. Bruk internett til inspirasjon og se på matlagingsvideoer. Dette sparer deg penger samtidig som du bygger opp ferdighetene.

Sørg for at du har et bevisst forhold til økonomien din og studielånet. Sett gjerne opp et budsjett slik at du ikke går i minus mot slutten av måneden. Vi gir deg noen tips til hva du bør unngå og hvordan du bør forholde deg til egen økonomi gjennom studietiden.

Noen tips og triks til hvordan spare som student:

En sunn økonomi gir gode forutsetninger

Mange studenter tenker kortsiktig, særlig når det kommer til økonomi. Dette skyldes at de som regel ikke har mye å rutte med i utgangspunktet, og derfor føles det nytteløst å sette av penger til sparing. Når det er sagt, er det også studenter som er flinkest til å benytte seg av tilbud.

Husk at studietiden tar slutt én eller annen gang. Du skal flytte ut fra studenthybelen, jobbe fulltid og får gjerne andre behov enn du har akkurat nå. Som student kan du være heldig å finne billige hybler, men om du ønsker å kjøpe ditt eget må du tenke langsiktig.

Med sunne økonomiske rutiner, skaper du bedre forutsetninger for deg selv. Det er ingen som forventer at studenter skal ha fulle BSU-kontoer så snart den siste eksamenen er tatt, men jo mer du sparer som student, desto lettere blir det å komme inn på boligmarkedet etterpå.

Mange får en mer romslig økonomi og mister en del av disiplinen når studietiden er ferdig. Etter flere år med stramme budsjett, føles det befriende når en fulltids-lønning tikker inn på konto. Men dersom du har skapte gode rutiner fra før av, blir det lettere å vedlikeholde disse i fremtiden.

Unngå kredittkort feller

Som ung er det fristende å gå i økonomiske feller – her er kredittkort en stor synder. Mange er ikke klar over hva et kredittkort faktisk innebærer, og hvilke betingelser og vilkår disse fører med seg. Selv om du kan utsette betaling på et kort, betyr ikke det at et kredittkort gir en romsligere økonomi.

Kredittkort har mange fordeler, særlig om du er på reise, handler på nett og kjøper drivstoff. Men mange er ikke klar over at dersom du ikke betaler ned fakturaen fullstendig, vil rentene begynne å løpe. Dette fører til at du betaler mer enn hva du egentlig har brukt, da rentene legges på den egentlige regning.

Hvis du er disiplinert med forbruket og ikke bruker mer enn du klarer å betale tilbake samme måned, er det ikke noe gale i å bruke et kredittkort. Men som student gjelder det å være ekstra forsiktig. Andre har gjerne en bufferkonto liggende som kan brukes dersom regningen blir høyere enn antatt, dette har ikke alltid studenter muligheten til.

Dersom du ønsker å bruke et kredittkort grunnet de mange fordelene, lønner det seg å sette opp en oversikt. Ta vare på kvitteringer og skriv ned hva du bruker, slik at du ikke overskrider grensen for hva du kan betale tilbake. Legg gjerne kredittgrensen lavere enn hva banken gir deg muligheten til.

Har du høyt studielån?

De fleste studenter tenker lite over størrelsen på studielånet. Dette er tross alt ett av de beste lånene vi kan få, og de aller fleste i Norge har pådratt seg et slikt lån. Men husk at studielånet også skal betales tilbake. Mange får ofte sjokk når den første regningen fra Lånekassen kommer i mobilbanken.

Lånekassen gir oss muligheten til å utsette betalinger på studielånet. Dette kan være fordelaktig om du går en lengre periode uten å få deg fast jobb eller en heltidsstilling. Du kan utsette lånet flere ganger, og du behøver ikke å oppgi en grunn til hvorfor du ønsker å utsette innbetalingene.

Hvis du enda ikke har begynt å studere, kan det være lurt å tenke gjennom studielånet og størrelsen. Dette skal naturligvis ikke sette en stopper for om du ønsker å studere på private universiteter eller ta et år i utlandet. Men studielånet kan gjøre det vanskelig å få boliglån senere.

Når du skal søke om boliglån, vil banken se på inntektene dine og gjelden din. Her tar de også med studielånet i betraktning. Du kan maksimalt låne fem ganger inntekt minus gjeld, og derfor er det lurt å tenke gjennom lånet før du begynner å studere.

Har du mange lån? Da kan det lønne seg med refinansiering.

Bruk et budsjett til å betale ned studielånet

Vi starter ikke å betale studielånet før noen måneder etter endt studietid. Men du kan holde en oversikt over hvor mye du skylder, ved å logge deg inn på Lånekassen sine nettsider. Det er flere faktorer som avgjør hvor mye studiegjeld du kommer til å sitte igjen med.

Studerer du på private skoler, må du betale skolepenger. Da får du et høyere lån og dermed en høyere gjeld. Det samme gjelder de som studerer i utlandet eller ikke fullfører graden sin. Hvis du bor hjemme reduseres lånet. Lånekassen skaper en nedbetalingsplan for deg, men det er mulig å gjøre større innbetalinger om du ønsker.

Et studielån har gode renter og det anbefales at du følger den nedbetalingsplanen du har fått. Men det er viktig å ta denne regningen med i ditt vanlige budsjett, selv om dette er noe mange glemmer. Studielån står på like linje med andre typer lån, men er ikke like dyre å ha som for eksempel usikrede forbrukslån.

Det er lurt å sette av penger underveis i studietiden, dersom du har anledning til dette. Disse kan du bruke på uforutsette utgifter, BSU eller til å «kickstarte» nedbetalingen av studiegjelden. Det viktigste er å fullføre graden, slik at deler av lånet blir omgjort til stipend.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her