Slik kan du spare penger på «Black Friday»

Ole Larsen
15.08.2021
407 Visninger
Black Friday

Nordmenn er et folkeslag med et stort forbruk. Men vi er også ekstra glad i gode tilbud, avslag og kampanjer. Den amerikanske tradisjonen Black Friday, har sakte, men sikkert blitt et populært fenomen her til lands. Denne dagen gir oss noe av det vi liker best: Gode tilbud.

På Black Friday kan du spare stort, dersom du handler med fornuft. Dagen faller alltid på den siste fredagen i november, og derfor er det lurt å få unnagjort julegavehandelen mens tilbudene er gode.

Vi gir deg noen tips og råd til neste Black Friday.

Hva er Black Friday?

Konseptet Black Friday kommer opprinnelig fra USA. Der har dette vært en stor tradisjon siden 1932. Dagen faller alltid etter Thanksgiving, altså den siste torsdagen i november. I USA er det vanlig at offentlige ansatte og skolebarn får fri dagen etter Thanksgiving, så Black Friday er en del av amerikanernes fire-dagers ferie.

Butikken nyter godt av at mange har fri, og slår derfor til med ekstra gode tilbud og avslag. I tillegg nærmer julaften seg med stormskritt, og mange benytter derfor dagen til å få unnagjort julegavehandelen.

I Norge har ikke Black Friday vært en like lang tradisjon som i USA. Dette er et konsept som har kommet de siste årene, på lik linje med Halloween. Tilbudene i Norge er langt fra like elleville som i USA, men det er fortsatt mulig å gjøre et kupp før julaften.

Hva tilbud legges ut på Black Friday?

På Black Friday vil du finne tilbud i nærmest alle butikker. Men hvor mye rabatt du egentlig får, varierer stort. Ofte er det elektronikkbutikker, skobutikker, sportsbutikker og helsekost det er mulig å spare mest penger på. Selv om en rabatt bare er på 30 %, utgjør dette store summer på dyre varer.

Flere og flere butikker har hengt seg på trenden, selv om noen forretninger tar avstand fra den store handledagen. Det skal dog ikke være vanskelig å finne gode tilbud på Black Friday, særlig ikke om du går på store kjøpesentre.

På nett er det også mulig å finne ekstra gode tilbud. Som regel vil butikkene kjøre de samme kampanjene i fysiske butikker som de gjør på nett. Hvis du vil holde deg unna de store folkemengdene, er det netthandel du bør gå for.

Når bør du handle?

I motsetning til USA, pleier Black Friday og strekke seg over en lengre periode i Norge. Det startes og avsluttes gjerne med en Black Weekend, mens du får en hel uke med tilbud i mellom – ofte kalt Black Week. Det er derimot ikke slik at tilbudene blir bedre mot slutten av salget.

Hvis du har spesifikke ting du planlegger å kjøpe, lønner det seg å vente til den første helgen er overstått. I starten handler mange mer enn det de kanskje tenker, og butikken er stappet full med forventningsfulle kunder som jakter på de beste tilbudene.

Legg gjerne handleturen til et roligere tidspunkt, gjerne i midten av uken. Da slipper du å måtte stå i lange køer, og du trenger heller ikke å bekymre deg for at varer ikke har blitt fylt på. Men her er det viktig å legge merke til spesielle tilbud.

Noen butikker har tilbud som kun varer så lenge lageret rekker. Hvis du ønsker å benytte deg av dette tilbudet, gjelder det å være tidlig ute. Dette er som oftest knyttet til elektronikk og hvitevarer. Hold øyne og øre åpne i tiden før Black Friday og legg en effektiv handelsplan.

Dette må du kjøpe på Black Friday

Gjennom året bruker vi mye penger på gaver. Når et familiemedlem har bursdag, blir vi ofte litt blind på pris, og kjøper for mer enn hva vi egentlig har råd til. Kanskje har du en søster du ønsker å unne noe ekstra fint, eller en nevø som ønsker seg det dyre spillet. I tillegg er det ikke kun bursdager som krever gaver.

Julegaver, innflytningsgaver, morsdag, farsdag og bryllupsgaver. Kanskje ferier du også andre høytider hvor det er vanlig å gi hverandre gaver. Selv om begivenhetene er spredt rundt gjennom året, blir det fort dyre summer.

Derfor er Black Friday den perfekte dagen å gjøre disse innkjøpene på. Vet du at du skal i mange bryllup neste sommer? Kjøp bryllupsgavene til reduserte priser. Dette sparer deg både penger og stress. Det samme gjelder julegaver.

Dagene før julen er koselig, men som oftest preget av stress. Hvis du er smart å kjøper inn gaver på Black Friday, har du allerede fått unnagjort en oppgave som ofte fører til en stressende førjulstid. I tillegg har du spart penger på ekstra gode tilbud.

Få gode rabatt på Black Friday

Tenk på dette før du handler på Black Friday

Når alle butikkene har fristende tilbud, er det lett å la seg rive med. Selv om det er mulig å spare mye penger på julegaver, bursdagsgaver og bryllupsgaver, er det viktig at du ikke handler for mer enn hva du faktisk har råd til, og hva du trenger.

Virker et tilbud for godt til å være sant? Et lurt triks å er sjekke hva prisen på varen egentlig er, utenom tilbuds-tiden. Av og til er butikkene frekke og lokker med gode slagord, selv om varene egentlig ikke er satt ned for mye. Bruk tid på å finne de aller beste tilbudene, hvor du faktisk får god valuta for pengene.

Lag deg gjerne et budsjett i forkant og hold deg til dette. Sett deg ned og lag en liste over gaver du ønsker å kjøpe, og hvor mye du ønsker å bruke på hver person. Her kan det også være lurt å gjøre seg opp en plan om hva du skal kjøpe. For eksempel leker, velværeartikler eller sko.

Med en god plan, slipper du å bruker mer enn du planlagte og du slipper å sitte igjen med masse varer du egentlig ikke har bruk for. Selv om en vare er på tilbud, er det ikke nødvendig å bruke penger på den om den ikke blir brukt. Slik gjør du gode kupp på Black Friday, som faktisk kommer til nytte og sparer deg penger.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her