Slik benytter du deg av mobilbetaling

Ole Larsen
15.08.2021
573 Visninger
Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din.

Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer!

Nettbank på mobilen

Før i tiden måtte man logge seg inn på desktop eller laptop med en kodebrikke når man skulle inn i nettbanken for å overføre penger. I dag er det også mulig å logge seg inn i nettbanken på mobiltelefonen, for eksempel ved hjelp av BankID på mobil.

Med BankID på mobil kan du oppgi telefonnummer og fødselsnummer når du skal inn i nettbanken. Det vil deretter sendes en kode til mobilen som må godkjennes, slik at du på en trygg måte kan logge deg inn i nettbanken.

Du kan også logge deg på nettbanken ved hjelp av andre innloggingsmetoder, inkludert fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning og lignende. Når du er innlogget i nettbanken, kan du betale regninger eller overføre penger til folk.

Vipps

Vipps har de siste årene blitt en populær form for mobilbetaling som benyttes av rundt 3 millioner nordmenn. Dette er en stor andel av befolkningen, og sier litt om appens popularitet! Med Vipps kan man overføre eller «vippse» penger til bedrifter og venner med noen få tastetrykk.

Fordelen med Vipps er at pengene overføres direkte, helt uten ventetid. Hittil har det blitt overført mer enn 400 millioner kroner ved hjelp av den populære appen. Dersom du ikke har Vipps allerede, er det på tide å laste ned den brukervennlige appen.

Det var i utgangspunktet DNB som lanserte Vipps i 2015. Appen ble i 2018 fusjonert med både BankAxept A og BankID AS med godkjenning fra Finansdepartementet. I dag har appen flere eiere, inkludert DNB, SpareBank1, Balder, Nordea, Eika og andre aksjonærer.

Appen er tilgjengelig for nedlastning både i Google Play og App Store, og kan brukes av alle personer som har norsk fødselsnummer og som er 15 år eller eldre. Du må også ha norsk kontonummer og et norsk betalingskort. Du kan vippse til mottakers mobiltelefonnummer, enkelt og greit.

mCash, Apple Pay og MobilePay

Det finnes en rekke former for mobilbetaling foruten Vipps. Apple har lansert sin egen betalingsmetode kalt Apple Pay, som i likhet med Vipps kan benyttes både i betalingsterminaler og andre steder.

Også MobilePay fungerer på tilsvarende måte som Vipps, men er lansert av Danske Bank. Med MobilePay kan brukere både overføre og sende penger via mobilen. Nordea droppet MobilePay til fordel for Vipps, slik at deres kunder nå kan vippse.

mCash var også en mobil betalingstjeneste som ble benyttet av nordmenn. Dette var faktisk den første mobile betalingsløsningen for smarttelefoner da den ble lansert i 2014. Den norske andelen ble kjøpt opp av Sparebank1, men banken har siden gått over til Vipps.

Også mCash hadde samme funksjon som Vipps, og gjorde det mulig å overføre penger til mobilnummeret til mottakeren, fremfor til et kontonummer.

Betal med mobilen

Bilde av Jack Sparrow fra Pexels

Google Pay

Google Pay er også en form for mobilbetaling. DNB åpnet opp for at kunder med Android som operativsystem på mobilen kunne bruke Google Pay i 2019.

Med Google Pay kan du betale for varer og tjenester i butikker som godtar denne formen for kontaktløs betaling.

SMS-betaling: Banktjenester over SMS

Mobilbetaling begrenser seg ikke til mobil nettbank og app-løsninger som Vipps og Google Pay. Du kan også betale via SMS. SMS-betaling er en form for mobilbetaling der du kan betale for tjenester og varer ved hjelp av SMS.

Kostnadene føres på brukerens mobilregning, eventuelt på et kredittkort. Fordelen med å bruke SMS-betaling er at du ikke trenger å oppgi BankID, kredittkortnummer eller lignende. Du sender enkelt og greit et kodeord til et spesifikt nummer, og mottar deretter en bekreftelse.

Sikkerhet ved bruk av mobilbetaling

Mobilbetaling er generelt sett veldig trygt. Dersom du skal logge deg inn i nettbanken på mobilen kan du for eksempel bruke BankID på mobil eller lignende, og det samme gjelder ved innlogging på Vipps.

Med dagens smarttelefoner er det også stadig flere som har tilgang på ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykkavleser. Dette betyr at mobilen kjenner igjen eieren sin, og dermed tillater enkel og sikker innlogging.

Det finnes alltid en viss fare for misbruk og svindel. Dersom du sover kan en person ta mobiltelefonen din og skanne ansiktet eller fingeravtrykket ditt, og dermed komme seg inn i nettbanken. Faren for at dette skal skje er imidlertid nokså liten for de fleste av oss.

Det viktigste er at du aldri deler innloggingsinformasjon med andre. Det beste er å huske passordene dine i hodet, fremfor å skrive de ned. Pass også på at du har trygge passord som ikke er lette å gjette seg frem til.

Sikkerhet

Bilde av Jack Sparrow fra Pexels

Er mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?

Mobilbetaling er smart og fleksibelt, og ikke minst – enkelt. Mye tyder på at mobilbetaling bare blir mer og mer populært, noe vi blant annet ser fra den økte bruken av Vipps og mobilbank. Både gamle og unge benytter Vipps, enten det er for å overføre en bursdagsgave eller å delta i et spleiselag.

Spesielt under koronapandemien har mobilbetaling blitt populært. Ved å betale for varer og tjenester via mobil, og med kontaktløs betaling, kan penger overføres på en trygg og smittevernsvennlig metode.

Det er grunn til å tro at mobilbetaling bare vil bli mer og mer populært de kommende årene. Stadig flere bruker mobiltelefon til daglig, og det er nærmest blitt «unormalt» å ikke ha mobiltelefon og/eller Vipps.

Oppsummering

Mobilbetaling inkluderer en rekke ulike betalingstjenester som kan benyttes på mobil. Dette kan inkludere alt fra mobil nettbank (mobilbank) og SMS-betalinger, til Vipps, Google Pay og lignende.

Med mobilbetaling kan du overføre penger til butikker eller privatpersoner på en rask og sikker måte, og det er enklere enn noensinne å utføre betalinger. Vi tror at betaling via mobil blir enda mer populært i fremtiden. Hva tror du?

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her