Hva er en høyrentekonto?

Ole Larsen
15.08.2021
983 Visninger
høyrentekonto

Det finnes mange måter å spare på, én av de smarteste alternativene er en høyrentekonto. Dette er en konto som har en ekstra god rente, og derfor lønner det seg for de som ønsker langsiktig sparing (sjekk 4 gode sparetips). En høyrentekonto gjør det godt forberedt, både på forutsette og uforutsette utgifter.

Betingelsene knyttet til en høyrentekonto vil avhenge av hvilken bank du velger å gå for. De fleste tradisjonelle banker tilbyr ordningen, og noen vilkår går igjen hos aktørene. Du kan blant annet få gebyrfri uttakk opptil et visst antall og de fleste krever ingen bindingstid.

Det er mulig å spare i en høyrentekonto. Du kan sette inn et stort engangsbeløp, eller opprette en fast spareavtale. Dette går ut på at et fast beløp automatisk blir trukket fra brukskontoen til høyrentekontoen hver måned. Denne ordningen er å anbefale, da det blir lettere å nå spare-målene du har satt deg.

Det er opptil deg hvilken dato beløpet skal trekkes, men det anbefales at datoen settes nært lønningsdag. Da merker du ikke at pengene går til sparing. Det anbefales også at høyrentekontoen består av mellom to til tre månedslønner, slik at du godt forbedret på uforutsette utgifter.

Fordeler og ulemper med høyrentekonto

En høyrentekonto er i teorien det samme som en sparekonto. Det er mange fordeler knyttet til slik sparing, særlig om du sparer til et spesifikt formål. Med en sparekonto kan du bruke pengene til akkurat hva du vil, og det foreligger svært få begrensninger

Pengene vil alltid være tilgjengelig når du trenger dem. Hvis en uforutsett utgift skulle dukke opp, kan du enkelt overføre pengene til brukskonto i nettbanken. Transaksjonen skjer umiddelbart, noe som gir en ekstra trygghet til mange.

Det foreligger heller ingen krav til fast sparing. Ulempen med en høyrentekonto, er at du kun kan ta ut penger et visst antall ganger, før det medfølger én gebyr. Hvis du vet at du kommer til å trenge penger spredt utover året, lønner det seg heller å flytte disse til en annen konto.

Når vi tar inflasjon med i betraktning, kan en høyrentekonto gi negativ avkastning. Renten kan også endre seg med tiden, og dette får du ikke alltid beskjed om. Du har heller ikke muligheten til å utføre meravkastning, slik som ved for eksempel investering.

Hvor god rente får du på en høyrentekonto?

Bankene reklamerer ofte for at en høyrentekonto gir deg den beste renten. Her får du nemlig en god rente fra den første kronen du setter inn. Dette er et godt alternativ for langsiktig sparing. En god rente gjør at pengene vokser seg større over tid, og du vil få rentene utbetalt mot slutten av året.

Det er viktig å merke seg at renten kan endres over tid, eller når kontoen når et visst beløp. Dette vil variere fra aktør til aktør, og du bør derfor sette deg godt inn i vilkårene og betingelsene til banken du ønsker å åpne en konto hos.

Selv om renten generelt er god, vil alle aktørene på markedet tilby forskjellige renter. Ta gjerne en titt på hva som er tilgjengelig og hvordan renten er nå, før du åpner en sparekonto. Men husk også å se på bankenes vilkår og betingelser.

Av og til er det mulig å få en bedre rente, dersom du sparer fast. Dette er noe banken kan gi deg mer informasjon om. Dersom du skal åpne en høyrentekonto, er det lurt å gå til en rådgivningstime hos banken, eller snakke med dem på nett for tips vedrørende den aktuelle spareavtalen du ser for deg.

Har høyrentekonto en bra innskuddsrente?

En høyrentekonto har som regel bedre innskuddsrenter enn andre kontoer. Men både lånerenter og innskuddsrenter påvirkes av hvor mye penger markedet har tilgjengelig akkurat nå. Dette gjelder særlig for lokale banker og mindre banker spredt rundt om i landet.

Dersom en bank har for lite penger til å låne ut, er det ofte villig til å betale mer for at andre kunder setter inn penger. Disse bankene tilbyr som regel en meget god innskuddsrente, slik at det skal være attraktivt for kundene å sette inn mer penger på sin høyrentekonto.

Alle banker har ulike behov for innskudd. Ofte øker dette behovet når banken får mange flere kunder, eller flere lånesøknader å behandle. En lokal bank kan få mer kapital fra andre banker i landet som har høye innskuddsrenter. Dette vil være banker som er del av en større kjede. Du kan gjerne undersøke hvor mange kontorer bankene har på nett.

Små banker har derimot ikke tilgang på mer penger, enn det de lokale bedriftene har i overskuddskapital. For at disse bankene skal kunne betjene de lokale lånekunder, må altså tiltrekke seg mer penger, gjerne i form av innskuddsrenter. Mindre, små og uavhengige banker, tilbyr ofte en bedre innskuddsrenter enn kjedene.

Høyrentekonto vs. Sparekonto

Det er mange ord og uttrykk i finansverdenen, og ofte blandes disse sammen. En høyrentekonto og en sparekonto er det samme. Selv om begrepene brukes om hverandre, ligger kontoens forklaring i begge navnene. Her kan du spare med høye renter. Som nevnt er det mange fordeler med en høyrentekonto, uansett hvilken bank du har.

Hvis du har penger liggende på brukskontoen, som du ikke kommer til å bruke med det første, kan du med fordel overføre dem til en sparekonto. Da får du mer renter og summen vil vokse seg større med tiden. Når en uforutsett utgift dukker opp og brukskontoen ikke strekker til, kan du overføre pengene fra sparekontoen igjen.

Formålet og bruken av konto, ligger som regel i navnet. Du finner sparekontoer og høyrentekontoer i alle landets banker, men husk at vilkårene og betingelsene varierer fra aktør til aktør – ikke minst renten. Mange velger å åpne en slik konto hos sin vanlige bank, men ikke vær redd for å utforske markedet.

Bruk gjerne sammenligningssider på nett, for å få en oversikt over hvilke renter de forskjellige bankene tilbyr. Her må du se på den effektive renten. Finner du et bedre tilbud hos en annen bank, kan du med fordel åpne kontoen der. Lykke til med sparingen!

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her