DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Hjelp til å rydde opp i gjeld

Gjeld er et hurtigvoksende problem innenfor Norges grenser. Noen har relativt lav gjeld, mens andre har veldig høy gjeld. Totalt er det snakk om mange milliarder norske kroner. Det kan være mange grunner til at folk har havnet i en slik situasjon.

Når det gjelder det å få hjelp til å rydde opp i gjeld, så spiller det liten rolle hvilken kategori du havner i. Enten gjelden din er lav eller høy, så er det lurt å få ryddet opp i det så fort som overhodet mulig.

Med denne artikkelen ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du skal gå frem i en slik prosess. Vi vil også gjøre deg oppmerksom på at prosessens vanskelighetsgrad kan variere til en viss grad med utgangspunkt i når du tar tak i det.

Få hjelp eller gjøre det selv?

For å bli gjeldfri, må du tørre å ta det første steget. Det er noe som veldig mange synes er litt vanskelig, men vi lover deg at du ikke kommer til å angre i det hele tatt. Med utgangspunkt i hvor høy gjelden din er, så vil det kanskje ta litt tid. Men det vil definitivt være verdt det.

Når du skal rydde opp i gjeld, så har du alltid to alternativer. Det ene er å få hjelp av noen som vet hva de driver med, eller så kan du prøve å få orden på det på egen hånd.

Dersom du velger det første alternativet – å få hjelp av noen som vet hva de driver med – så vil det å ta kontakt med kommunen du bor i være den enkleste måten å gjøre det på. Kommunen har nemlig plikt til å hjelpe alle som spør om det.

Hvis du derimot tenker at det andre alternativet er bedre – å prøve å få orden på det på egen hånd – så er det selvsagt ikke noe i veien for det. Det er mange fordeler med det også, deriblant at du kan bruke det som motivasjon for å ikke havne i en lignende situasjon senere.

hjelp til å betjene gjeld
Noen ganger trenger vi en hjelpende hånd.

Hjelp til å rydde opp i gjeld uten sikkerhet

Hjelp til å rydde opp i gjeld uten sikkerhet kan du få gjennom en lånemegler. Digifinans hjelper alle, uansett økonomisk utgangspunkt, med å sende ut en lånesøknad til flere banker. En refinansiering krever ikke du har en bolig å stille som sikkerhet. I mange tilfeller kan du få godkjent et refinansieringslån basert på inntekten din alene. Den beste hjelpen med å rydde opp i gjeld uten sikkerhet er å ta kontakt med banken, om du henger etter på betalinger, eller eventuelt få en dialog med inkassoselskapet. Er du ajour med månedlige avdrag osv., er det ofte gode muligheter for å få et samlelån eller refinansieringslån. Mange kan få refinansiering selv med løpende inkassokrav eller betalingsanmerkninger, men dette vil være noen hakk vanskeligere, men overhodet ikke umulig. Om du får lån, hvor mye du kan låne og hvilken rente du eventuelt får, er alt basert på en individuell vurdering. I vår mening er Digifinans en god start, fordi dette er en lånemegler som er eksperter på å parre potensielle låntakere med banker,

Skulle du få avslag kan du alltids prøve igjen, om du får en høyere inntekt eller klarer å kvitte deg med gjeld på egen hånd.

Søk igjen sammen med medsøker om du skulle få avslag første gangen du søker om refinansiering uten sikkerhet.

Skaff deg oversikt over gjelden din

Gjeld er et resultat av gjentatte tilfeller av feilprioritering. Det er brutalt, men sant. I slike tilfeller er det feilprioritering av typen ubetalte regninger som har hopet seg opp, eller at du har hatt litt lett for å dra kredittkortet.

Det å rydde opp i gjeld, innebærer altså å ta tak i det du kanskje har prøvd å unngå. Du må skaffe deg oversikt over gjelden din.

For å gjøre det må du sjekke alt som kan hjelpe deg å skaffe deg oversikt (f.eks fysiske regninger du har fått i posten, e-posten og nettbanken din). Dersom gjelden din er et resultat av bruk av kredittkort kan nettsider som Gjeldsregisteret være til god hjelp.

Denne fasen handler hovedsakelig om å finne ut hvem du skylder penger. Du skal gå deg selv i sømmene, med andre ord.

kalkulere gjeld
Bruk alle verktøy til å få oversikten.

Sett opp et realistisk budsjett

Etter at du har skaffet deg oversikt over gjelden din, så bør du sette opp et budsjett. Dette vil hjelpe deg å finne ut hvor mye penger som kommer inn, samt hva som går ut av bankkontoen din hver eneste måned.

For at budsjettet skal ha den ønskede effekten, så er det viktig at du er så realistisk som mulig når du setter det opp. Vi skjønner at sannheten kanskje er litt ubehagelig, men det er et viktig steg på veien ut av det.

Når du vet hvor mye penger du bruker i løpet av en måned, og eksakt hva det går til, så kan det være enklere å gjøre de nødvendige endringene. Det å ha det svart på hvitt kan hjelpe deg å se hva som er nødvendig og hva som ikke er det.

Et viktig steg på veien til å bli gjeldfri, er å være i stand til å kutte ned på unødvendige utgifter som du egentlig er veldig glad i.

Ta deretter kontakt med kreditorer og inkassobyråer

Kreditor er et begrep som brukes om en aktør som du skylder penger, og det er vanligvis snakk om en større pengesum. Det vil si at vi ofte hører dette begrepet i forbindelse med kredittkort-avtalene dine.

Men de er ikke de eneste du må ta kontakt med. Du må også sørge for å få kontakt med inkassobyråene du har mottatt brev fra. Det er hos inkassobyråene de ubetalte regningene dine havner når du ikke betaler dem. På dette nivået har de fått løpende gebyrer.

Hvor mange kreditorer og inkassobyråer en person har å forholde seg til, vil variere fra person til person. Men det viktigste i en slik situasjon er å få kontakt med dem og prøve å få til en nedbetalingsavtale. Du må få dem til å forstå at du virkelig ønsker å gjøre opp for deg.

Når du har kommet i gang med opprydningen, så er det ofte denne fasen som er den vanskeligste. Grunnen til det er at det aldri er noen selvfølge at kreditorene og inkassobyråene ønsker å samarbeide med deg. Det er opp til de forskjellige aktørene.

Ringe kreditor.
Ta den kjipe samtalen – eller send epost – heller før enn senere.

Undersøk andre muligheter

Det å forhandle med kreditorer og inkassobyrå på egen hånd, er ingen smal sak. Med hensyn til akkurat det, vil det kanskje være lurt å gå for det første alternativet. Dersom du får ekstern hjelp, så er det ofte de som står for forhandlingene med kreditorene.

Men om du har prøvde å få en avtale i havn på egen hånd, og det ikke gikk helt slik du ville, så betyr ikke det at alt håp er ute. Det finnes heldigvis andre muligheter, og det er viktig at du undersøke absolutt alle mulighetene du har tilgjengelig.

En av disse mulighetene er å søke gjeldsordning. Det er noe du gjør hos namsmannen i kommunen hvor du bor. Det innebærer at namsmannen lager et budsjett til deg som du skal følge til punkt og prikke i den aktuelle perioden.

Det å søke gjeldsordning hos namsmannen er noe du bare kan gjøre en gang. Det betyr at du får kun én sjanse til å rydde skikkelig opp i gjelden din en gang for alle. Det er altså ikke noe du får muligheten til å gjøre flere ganger.

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!