Hjelp til å rydde opp i gjeld

Erik Nilsen
20.04.2021
857 Visninger

Gjeld er et hurtigvoksende problem innenfor Norges grenser. Noen har relativt lav gjeld, mens andre har veldig høy gjeld. Totalt er det snakk om mange milliarder norske kroner. Det kan være mange grunner til at folk har havnet i en slik situasjon.

Når det gjelder det å få hjelp til å rydde opp i gjeld, så spiller det liten rolle hvilken kategori du havner i. Enten gjelden din er lav eller høy, så er det lurt å få ryddet opp i det så fort som overhodet mulig.

Med denne artikkelen ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du skal gå frem i en slik prosess. Vi vil også gjøre deg oppmerksom på at prosessens vanskelighetsgrad kan variere til en viss grad med utgangspunkt i når du tar tak i det.

Få hjelp eller gjøre det selv?

For å bli gjeldfri, må du tørre å ta det første steget. Det er noe som veldig mange synes er litt vanskelig, men vi lover deg at du ikke kommer til å angre i det hele tatt. Med utgangspunkt i hvor høy gjelden din er, så vil det kanskje ta litt tid. Men det vil definitivt være verdt det.

Når du skal rydde opp i gjeld, så har du alltid to alternativer. Det ene er å få hjelp av noen som vet hva de driver med, eller så kan du prøve å få orden på det på egen hånd.

Dersom du velger det første alternativet – å få hjelp av noen som vet hva de driver med – så vil det å ta kontakt med kommunen du bor i være den enkleste måten å gjøre det på. Kommunen har nemlig plikt til å hjelpe alle som spør om det.

Hvis du derimot tenker at det andre alternativet er bedre – å prøve å få orden på det på egen hånd – så er det selvsagt ikke noe i veien for det. Det er mange fordeler med det også, deriblant at du kan bruke det som motivasjon for å ikke havne i en lignende situasjon senere.

hjelp til å betjene gjeld

Noen ganger trenger vi en hjelpende hånd.

Hjelp til å rydde opp i gjeld uten sikkerhet

Hjelp til å rydde opp i gjeld uten sikkerhet kan du få gjennom en lånemegler. Digifinans hjelper alle, uansett økonomisk utgangspunkt, med å sende ut en lånesøknad til flere banker. En refinansiering krever ikke du har en bolig å stille som sikkerhet. I mange tilfeller kan du få godkjent et refinansieringslån basert på inntekten din alene. Den beste hjelpen med å rydde opp i gjeld uten sikkerhet er å ta kontakt med banken, om du henger etter på betalinger, eller eventuelt få en dialog med inkassoselskapet. Er du ajour med månedlige avdrag osv., er det ofte gode muligheter for å få et samlelån eller refinansieringslån. Mange kan få refinansiering selv med løpende inkassokrav eller betalingsanmerkninger, men dette vil være noen hakk vanskeligere, men overhodet ikke umulig. Om du får lån, hvor mye du kan låne og hvilken rente du eventuelt får, er alt basert på en individuell vurdering. I vår mening er Digifinans en god start, fordi dette er en lånemegler som er eksperter på å parre potensielle låntakere med banker,

Skulle du få avslag kan du alltids prøve igjen, om du får en høyere inntekt eller klarer å kvitte deg med gjeld på egen hånd.

Søk igjen sammen med medsøker om du skulle få avslag første gangen du søker om refinansiering uten sikkerhet.

Skaff deg oversikt over gjelden din

Gjeld er et resultat av gjentatte tilfeller av feilprioritering. Det er brutalt, men sant. I slike tilfeller er det feilprioritering av typen ubetalte regninger som har hopet seg opp, eller at du har hatt litt lett for å dra kredittkortet.

Det å rydde opp i gjeld, innebærer altså å ta tak i det du kanskje har prøvd å unngå. Du må skaffe deg oversikt over gjelden din.

For å gjøre det må du sjekke alt som kan hjelpe deg å skaffe deg oversikt (f.eks fysiske regninger du har fått i posten, e-posten og nettbanken din). Dersom gjelden din er et resultat av bruk av kredittkort kan nettsider som Gjeldsregisteret være til god hjelp.

Denne fasen handler hovedsakelig om å finne ut hvem du skylder penger. Du skal gå deg selv i sømmene, med andre ord.

kalkulere gjeld

Bruk alle verktøy til å få oversikten.

Sett opp et realistisk budsjett

Etter at du har skaffet deg oversikt over gjelden din, så bør du sette opp et budsjett. Dette vil hjelpe deg å finne ut hvor mye penger som kommer inn, samt hva som går ut av bankkontoen din hver eneste måned.

For at budsjettet skal ha den ønskede effekten, så er det viktig at du er så realistisk som mulig når du setter det opp. Vi skjønner at sannheten kanskje er litt ubehagelig, men det er et viktig steg på veien ut av det.

Når du vet hvor mye penger du bruker i løpet av en måned, og eksakt hva det går til, så kan det være enklere å gjøre de nødvendige endringene. Det å ha det svart på hvitt kan hjelpe deg å se hva som er nødvendig og hva som ikke er det.

Et viktig steg på veien til å bli gjeldfri, er å være i stand til å kutte ned på unødvendige utgifter som du egentlig er veldig glad i.

Ta deretter kontakt med kreditorer og inkassobyråer

Kreditor er et begrep som brukes om en aktør som du skylder penger, og det er vanligvis snakk om en større pengesum. Det vil si at vi ofte hører dette begrepet i forbindelse med kredittkort-avtalene dine.

Men de er ikke de eneste du må ta kontakt med. Du må også sørge for å få kontakt med inkassobyråene du har mottatt brev fra. Det er hos inkassobyråene de ubetalte regningene dine havner når du ikke betaler dem. På dette nivået har de fått løpende gebyrer.

Hvor mange kreditorer og inkassobyråer en person har å forholde seg til, vil variere fra person til person. Men det viktigste i en slik situasjon er å få kontakt med dem og prøve å få til en nedbetalingsavtale. Du må få dem til å forstå at du virkelig ønsker å gjøre opp for deg.

Når du har kommet i gang med opprydningen, så er det ofte denne fasen som er den vanskeligste. Grunnen til det er at det aldri er noen selvfølge at kreditorene og inkassobyråene ønsker å samarbeide med deg. Det er opp til de forskjellige aktørene.

Ringe kreditor.

Ta den kjipe samtalen – eller send epost – heller før enn senere.

Undersøk andre muligheter

Det å forhandle med kreditorer og inkassobyrå på egen hånd, er ingen smal sak. Med hensyn til akkurat det, vil det kanskje være lurt å gå for det første alternativet. Dersom du får ekstern hjelp, så er det ofte de som står for forhandlingene med kreditorene.

Men om du har prøvde å få en avtale i havn på egen hånd, og det ikke gikk helt slik du ville, så betyr ikke det at alt håp er ute. Det finnes heldigvis andre muligheter, og det er viktig at du undersøke absolutt alle mulighetene du har tilgjengelig.

En av disse mulighetene er å søke gjeldsordning. Det er noe du gjør hos namsmannen i kommunen hvor du bor. Det innebærer at namsmannen lager et budsjett til deg som du skal følge til punkt og prikke i den aktuelle perioden.

Det å søke gjeldsordning hos namsmannen er noe du bare kan gjøre en gang. Det betyr at du får kun én sjanse til å rydde skikkelig opp i gjelden din en gang for alle. Det er altså ikke noe du får muligheten til å gjøre flere ganger.

Forfatter Erik Nilsen