Hva er et omstartslån og hvordan du skal søke

11.01.2023
456 Visninger

I dag er det ikke mulig å få et forbrukslån for å refinansiere eventuelt kredittkortgjeld eller store uforutsette utgifter dersom disse allerede har fått betalingsanmerkninger. I slike tilfeller kan et omstartslån være aktuelt. Men hvilke kriterier er det for å få et omstartslån, og hvor mye koster det? Vi skal se nærmere på kriteriene for å få et slikt lån og hvilke fordeler dette gir deg. 

Hvem er omstartslån beregnet for?

Et omstartslån passer for dem som har en rekke betalingsanmerkninger men fortsatt mulighet til å ta sikkerhet i egen bolig. dette betyr at banken ser helhetlig på din økonomi og hva du har av likviditet i din egen bolig for å finansiere eventuelle utestående kreditter og regninger. 

Her er forutsetningene for at du kan vurdere et omstartslån: 

  • Har ny takst på boligen og muligheter for opplåning
  • Er over 18 år og har fast inntekt
  • Årsaken til å søke omstartslån må anses som uforskyldt
  • Du kan ikke ha mer gjeld enn det som er forsvarlig å låne opp på boligen

Banker som tilbyr omstartslån kan opererer med forskjellige marginer på hvor mye sikkerhet de må ha i boligen. for eksempel om du har gjeld som tilsvarer 100 % av boligens verdi, vil du mest sannsynligvis ikke få et omstartslån. Du bør minst ha 20 til 40 % sikkerhet i boligen før en bank kan være villig til å fjerne alle dine betalingsanmerkninger. 

I tillegg går søknaden noe på skjønn, da ikke alle er kvalifisert til slike lån. Om du har sløset mye penger og har lite oversikt over gjelden du har pådratt deg av en rekke forskjellige kreditorer, er det ikke sikkert at bankene villig til å godta din søknad. 

Typiske årsaker til at folk søker et omstartslån: 

  • Spillavhengighet. Har du brukt for mye penger på casinospill, odds, daytrading eller andre aktiviteter som har tømt kredittkortene dine, er det muligheter for å få hjelp til å refinansiere dette. I slike tilfeller bør du kunne dokumentere at du får behandling for spilleavhengighet og er på bedringens vei. 
  • Uforutsette utgifter. Dette kan være for eksempel høye kredittkortregninger i forbindelse med sykdom på reise og du har ikke hatt en gyldig reiseforsikring som dekker disse kostnadene. Dette er en typisk uforskyldt hendelse hvor du har vært i god tro på at du hadde dekning for dette. 
  • Skilsmisseoppgjør. Slike omstendigheter er vanlige i Norge og føre med seg store juridiske kostnader og tap av eiendeler og verdier under et skilsmisseoppgjør. 

Det finnes selvfølgelig andre årsaker til at du kan søke om et omstartslån, men i all hovedsak bør det være uforutsette forhold som har hatt en stor innvirkning på din økonomi. 

Hva koster et omstartslån i rente?

I og med at banker som tilbyr omstartslån tar på seg uvanlig høy risiko med dårligere betalere, må du belage deg på en mye høyere rente på boliglånet dersom du velger å samle dine kreditter på boligen. Men til gjengjeld vil dette være mye rimeligere enn tradisjonelle forbrukslån- og kredittkort renter som du eventuelt betaler på i dag. 

Har du også mange ubetalte regninger, er rentene også høye hos inkassoselskapene dersom du må nedbetale gjelden din over tid. Så for å få best mulig oversikt oversikt over din økonomi og en gunstig rente du kan leve med på dine kreditter, er et omstartslån definitivt verdt pengene du betaler ekstra. 

Fordelen med dette lånet er at det gir deg en ny start uten betalingsanmerkninger, noe som betyr at du i ettertid kan redusere utgiftene dine ved å skifte bank igjen med normale rentebetingelser.

Må jeg samle alle mine lån hos kreditor for å få omstartslån?

I all hovedsak skal du samle alle kreditter og lån i ett for at bankene skal være interessert i å gi deg et omstartslån. Et unntak kan kanskje være studiegjeld hvor du har muligheten til å utsette betalinger. Men hovedregelen er at du må samle alle kreditter og lån som står ubetalte i dag, slik at du får fjernet alle dine betalingsanmerkninger og inkassosaker. 

Til gjengjeld får du plettfri vandel over tid, og kan deretter søke på andre lån som har en bedre rente og betingelser enn et omstartslån. 

 

Forfatter