Kredittscore

Ole Larsen
13.03.2021
1381 Visninger
Kredittscore

Kredittscore er et mål på hvor høy risiko banken har når de låner deg penger. Dette er selvfølgelig et statistisk tall, som ikke er noen garanti i det hele tatt, men siden kredittscore også baseres på personlige opplysninger, vil din kredittscore ofte være avgjørende for banken. Sånn i utgangspunktet ihvertfall.

Alle vurderinger vil tas på en individuell basis, men kredittscore er en god markør, både for deg og banken, på hvor gode muligheter du har til å få lavest mulig rente på lånet.

Kredittscore – bankenes verktøy til å vurdere søkere

Det viktigste verktøyet banken har til å vurdere nye kunder er en kredittvurdering. Dette er offentlig informasjon som hentes inn om deg, hvor inntekt, gjeld og eventuelle heftelser vil være opplyst sammen med aksjeposter betalt skatt og mer.

Denne informasjonen er verdifull for banken, fordi offentlig informasjon er som regel korrekt, og kan ikke manipuleres av deg eller andre. Noen forhold kan være endret eksempelvis, men om det har en betydning for deg og lånesøknaden din, er det lurt å ta kontakt med kredittopplysningsbyrået for å få dette endret. Da må du forberede deg på å dokumentere dette.

Din kredittscore

Du kan få innsyn i hva din kredittscore er (sjekk for eksempel MinExperian), for å forberede deg best mulig til lånesøknaden din. Noen steder er det gratis, og andre steder koster det en symbolsk sum, og da vil du se hvilke opplysninger banken eventuelt vil se. Slik sjekker du din kredittscore.

Dette kan være en god ide, om du vil forbedre kredittscoren over tid, men på den andre siden kan du søke om lån ved samme bank flere ganger, når din situasjon har endret seg, så det vil ikke ha så mye å si i praksis. Men av ren nysgjerrighet er det greit å vite du har muligheten til å kredittsjekke deg selv.

Hva kredittscore har å si for søknaden din

Kredittscore er viktig for søknaden din. Som nevnt, er dette opplysninger som er veldig viktig i vurderingen av din økonomi, som igjen vil vær en del av bankens egen kredittvurdering, En kredittscore er nemlig ikke avgjørende, men en del av det totale bildet banken lager av deg.

En del av vurderingen kan også være, at de opplysningene som er innhentet kan være feil, som eksempelvis i forhold til lønnen din. Derfor, er det viktig å supplere med eventuelt lønnsedler, skattemelding osv., for å gi banken et riktig og detaljert bilde av hvordan økonomien din faktisk er.

Gjenpartsbrev – vil alle få

Når du søker om lån, vil du alltid få et gjenpartsbrev. Dette kan du få i brevform eller digitalt (gjennom eksempelvis dinpost.no), hvor det står hvem som har bestilt disse opplysningene, og hvilke opplysninger som ble gitt.

Et gjenpartsbrev vil du få i mange tilfeller, som når du skal få deg kredittkort, søke om lån, har inkassosaker løpende osv.

Medsøker vil ofte gi bedre kredittscore og lavere rente

Har du medsøker kan dette bidra til en lavere rente, fordi da vil du få en helt annen kredittscore, enn om du skal vurderes alene, noe som gjør banken har en helt annen risiko. En lavere risiko vil i de fleste tilfeller gi deg en lavere rente, og dermed et billigere lån.

I forbindelse med å få smålån refinansiert, hvor det kan være snakk om store beløp, er en lavere rente gunstig fordi det kan spare deg for tusenvis av kroner bare i rentekostnader. Har du i tillegg flere lån, kredittkort og annet, som skal refinansieres, er det gjerne også mye penger å hente på sparte termingebyr.

Betalingsanmerkninger – betyr mye

Betalingsanmerkninger vil stå på en eventuell kredittvurdering, og vil trekke ned kredittscoren betydelig, Har du en anmerkning anført, er det tilrådelig å bli kvitt denne før du eventuelt søker om lån. Med en gang du har betalt ut det som er skyld i betalingsanmerkningen, vil denne fjernes fra kredittscoren din, og om den ikke er det kan du ta kontakt med kredittopplysningsbyrået for å få dette gjort.

Om dette ikke er aktuelt for deg, er det fremdeles mulig å få refinansieringslån. Du vil stå mye sterkere i en lånesøknad om du har mulighet for å stille en bolig som sikkerhet, eller om du har mulighet for å ha en medsøker med på laget.

 

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her