DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Kredittscore

Kredittscore er et mål på hvor høy risiko banken har når de låner deg penger. Dette er selvfølgelig et statistisk tall, som ikke er noen garanti i det hele tatt, men siden kredittscore også baseres på personlige opplysninger, vil din kredittscore ofte være avgjørende for banken. Sånn i utgangspunktet ihvertfall.

Alle vurderinger vil tas på en individuell basis, men kredittscore er en god markør, både for deg og banken, på hvor gode muligheter du har til å få lavest mulig rente på lånet.

Kredittscore – bankenes verktøy til å vurdere søkere

Det viktigste verktøyet banken har til å vurdere nye kunder er en kredittvurdering. Dette er offentlig informasjon som hentes inn om deg, hvor inntekt, gjeld og eventuelle heftelser vil være opplyst sammen med aksjeposter betalt skatt og mer.

Denne informasjonen er verdifull for banken, fordi offentlig informasjon er som regel korrekt, og kan ikke manipuleres av deg eller andre. Noen forhold kan være endret eksempelvis, men om det har en betydning for deg og lånesøknaden din, er det lurt å ta kontakt med kredittopplysningsbyrået for å få dette endret. Da må du forberede deg på å dokumentere dette.

Din kredittscore

Du kan få innsyn i hva din kredittscore er (sjekk for eksempel MinExperian), for å forberede deg best mulig til lånesøknaden din. Noen steder er det gratis, og andre steder koster det en symbolsk sum, og da vil du se hvilke opplysninger banken eventuelt vil se. Slik sjekker du din kredittscore.

Dette kan være en god ide, om du vil forbedre kredittscoren over tid, men på den andre siden kan du søke om lån ved samme bank flere ganger, når din situasjon har endret seg, så det vil ikke ha så mye å si i praksis. Men av ren nysgjerrighet er det greit å vite du har muligheten til å kredittsjekke deg selv.

Hva kredittscore har å si for søknaden din

Kredittscore er viktig for søknaden din. Som nevnt, er dette opplysninger som er veldig viktig i vurderingen av din økonomi, som igjen vil vær en del av bankens egen kredittvurdering, En kredittscore er nemlig ikke avgjørende, men en del av det totale bildet banken lager av deg.

En del av vurderingen kan også være, at de opplysningene som er innhentet kan være feil, som eksempelvis i forhold til lønnen din. Derfor, er det viktig å supplere med eventuelt lønnsedler, skattemelding osv., for å gi banken et riktig og detaljert bilde av hvordan økonomien din faktisk er.

Gjenpartsbrev – vil alle få

Når du søker om lån, vil du alltid få et gjenpartsbrev. Dette kan du få i brevform eller digitalt (gjennom eksempelvis dinpost.no), hvor det står hvem som har bestilt disse opplysningene, og hvilke opplysninger som ble gitt.

Et gjenpartsbrev vil du få i mange tilfeller, som når du skal få deg kredittkort, søke om lån, har inkassosaker løpende osv.

Medsøker vil ofte gi bedre kredittscore og lavere rente

Har du medsøker kan dette bidra til en lavere rente, fordi da vil du få en helt annen kredittscore, enn om du skal vurderes alene, noe som gjør banken har en helt annen risiko. En lavere risiko vil i de fleste tilfeller gi deg en lavere rente, og dermed et billigere lån.

I forbindelse med å få smålån refinansiert, hvor det kan være snakk om store beløp, er en lavere rente gunstig fordi det kan spare deg for tusenvis av kroner bare i rentekostnader. Har du i tillegg flere lån, kredittkort og annet, som skal refinansieres, er det gjerne også mye penger å hente på sparte termingebyr.

Betalingsanmerkninger – betyr mye

Betalingsanmerkninger vil stå på en eventuell kredittvurdering, og vil trekke ned kredittscoren betydelig, Har du en anmerkning anført, er det tilrådelig å bli kvitt denne før du eventuelt søker om lån. Med en gang du har betalt ut det som er skyld i betalingsanmerkningen, vil denne fjernes fra kredittscoren din, og om den ikke er det kan du ta kontakt med kredittopplysningsbyrået for å få dette gjort.

Om dette ikke er aktuelt for deg, er det fremdeles mulig å få refinansieringslån. Du vil stå mye sterkere i en lånesøknad om du har mulighet for å stille en bolig som sikkerhet, eller om du har mulighet for å ha en medsøker med på laget.

 

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!