Bankoverføringer har blitt bedre

Erik Nilsen
04.04.2022
537 Visninger

Det er ingen tvil om at teknologi har hatt en stor innvirking på nettbetalinger og banknæringen i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan teknologien har bidratt til å hjelpe bankoverføringer å bli bedre, hva bankene gjør for å holde følge med teknologien og sist men ikke minst hvordan de kan være konkurransedyktig i fremtiden.

Hvordan har teknologi påvirket overføringer?

Det vi kan se den dag i dag er at teknologi har påvirket hvilke betalingsløsninger vi har og hvordan vi overfører penger på. For det første er alt mer tilgjengelig enn før og det er sikrere enn noen gang å gjøre en overføring – alt takket være teknologi. Sikkerhet har alltid vært en av de viktigste faktorer for bankene, og teknologi har vært en avgjørende faktor for at de er sikret mot både hacking og svindelforsøk. Det hevdes av mange at hvis ikke bankene bruker teknologien riktig så vil dem mislykkes, og det gir mening når vi snakker om både sikkerhet og tilgjengelighet. Tenk hvis sikkerhetstiltakene ble borte? Da har ingen av bankene muligheter til å skjerme kundene sine for hverken uautorisert tilgang eller svindel. Dette hadde igjen bidratt til at kundene hadde mistet tillit til å gjøre transaksjoner på nett, som igjen bidrar til mindre fortjeneste til bankene.

Samtidig har teknologi bidratt til at man kan gjøre mer praktiske overføringer. Ikke nok med at bankoverføringer har høy sikkerhet og går raskt, man kan nå gjøre det overalt i verden og sende til hvem man vil med bare noen få klikk, enten via datamaskinen eller en app på telefon. Mange bedrifter i forskjellige bransjer har dratt nytte av utviklingen av bankoverføringer, og har implementert det i deres daglige aktiviteter, alt fra eiendomsselskaper som EIE, over til online pokerrom som PokerStars, til nettbaserte turoperatører som Ticket. Det er mange eksempler, og at bedrifter nå kan tilby fremtidsrettet, gode og sikre betalingsløsninger som bankoverføring er en milepæle. Man skal heller ikke glemme at dette en en trygghet, ikke bare for kunder men også for bedrifter, da transaksjonene skjer raskt og effektivt på grunn av teknologien som igjen vil si at bedrifter kan og vil spare tid og penger.

Har teknologiutviklingen bidratt til effektivisering?

Ved å bruke teknologien har bankene fått på plass automatiserte systemer som gjør at de enkelt kan administrere transaksjoner og kontorer til kundene sine på en enkel måte. Det vil også si at det er enklere for kundene å få raskere hjelp via chatbot på nettet eller via robot på telefonen uten noe form for menneskelig kontakt. Vi kan dermed si at teknologi har bidratt til at bankene er nå mer effektivisert som en virksomhet, samt at automatisering har gjort at bankene sparer tid og penger, da behovet for arbeidskraft blir redusert med automatisering.

Man kan konkludere med at teknologi har forbedret bankoverføringer, og bidratt til at bankene er mer sikre, praktiske og effektive. Det er viktig at de følger med hvordan teknologien utvikler seg og oppgraderer seg når det skjer endringer for å være konkurransedyktig. Fallgruvene er store, og gjør man ikke det vil man sannsynligvis miste kunder som verdsetter ny teknologi og funksjoner. Teknologien har vært helt avgjørende for bankoverføringen man har i dag. Tenk før i tiden så måtte man gå i banken for å gjøre en overføring.

Automatisering er et viktig redskap

Først og fremt er det viktig å forklare hva automatisering er – automatisering brukes på områder hvor man ønsker å erstatte menneskelig arbeidskraft. Et eksempel kan være når du går i nettbanken og trenger hjelp fra kundeservice. Du skriver i chaten og en chatbot svarer deg (robot). Den hjelper deg så langt den kan, og hvis den ikke kan gi deg svare blir du satt over til et ekte menneske.

Samtidig har automatisering bidratt til at bankoverføringer skjer raskt og effektivt. En kan nå bare legge inn de viktigste detaljer som banken krever, også tar de seg av resten. Du trenger med andre ord nesten ikke løfte en finger, bortsett fra et par tastetrykk her og der. Enklere kan det ikke bli!

 

Forfatter Erik Nilsen