Refinansiere lån

Ole Larsen
13.03.2021
638 Visninger
refinansiere lån

Det å ha lån er ikke noe nytt for nordmenn. Noen har gjerne mer og flere lån enn andre. Men når alt kommer til alt, så vil lån fortsatt være lån, uansett hvor stort eller lite beløpet er.

Etterhvert som årene går, vil den gjennomsnittlige nordmannen ha bygget seg opp gjeld på grunn av diverse lån. Første lån begynner som regel ved privatlån hos foreldre, onkler , tanter og besteforeldre. Deretter er det rett på studielån. Studenter som bruker 5 år på studier, sitter gjerne igjen med gjeld på opptil halv million kroner (500.000 kroner), som må betales tilbake ved endt utdanning. I tillegg til studielånet har kanskje enkelte studenter også tatt i bruk et par kredittkort fra forskjellige selskaper. Noen er studenter i mer enn 5 år, da kan man legge till hvertfall 100.000 ekstra per år i studielån.

Etter utdanning er det kanskje lån for bolig og bil. Boliglån får man uten problemer hos lokalbanken sin ettersom man har vært kunde hos dem over tid. Billån får man faktisk slengt etter seg når man drar til en bilforhandler for å se på en bil. Der og da blir man fristet av finansieringstilbudene som bilforhandlerne kommer med, og slår til fordi man kanskje har virkelig behov for bil, både privat og i jobbsammenheng.

I løpet av en periode på 15-18 år har man kanskje rukket å tatt opp flere forskjellige lån hos forskjellige banker og finansinstitusjoner. Samlet gjeld kan være snakk om millioner av kroner.

Alle kan i praksis låne. Men det er forskjell på å låne smart og å låne – og husk ihvertfall fradragene.

Hvordan låne smart

Ved fylte 35 år er det godt mulig at mange av oss har opparbeidet oss en total gjeld på opptil 3-4 millioner. Dette er store summer. Denne summen kan virke veldig skummelt, men det er det egentlig ikke. Ved å være litt smart når man søker om lån kan bety forskjell på titalls tusen kroner hvert eneste år. Hvordan?

låne smart

Tenk deg om to ganger før du låner penger.

Først og fremst må man gå gjennom alle sine lån. Se hvor mange kreditorer og forskjellige finansinstitusjoner man egentlig har lånt hos. Alle de som man har lånt hos, enten det er i form av boliglån, billån, kredittkort eller privatlån må få pengene sine tilbake. Har man 5-7 forskjellige kreditorer er det noen enkle få tiltak man kan gjøre så ganske med det samme for å spare seg selv for unødvendige utgifter og renter. Vi kan være rimelig sikre på at alle de 5-7 kreditorene opererer med forskjellig rentenivå. Har man i tillegg en eller to smålån, lån hvor renten er rimelig høy i forhold til andre typer lån, og to kredittkort som er makset ut, er det rimelig trygt å si at det kan bli store summer man må ut med hver eneste måned. Samtidig kan det også være vanskelig å ha kontroll på alle forfallsdatoene til hvert enkelt kreditor.

Vær smart, og prøv å få flyttet alle lån til samme bank eller finansinstitusjon. Det er slik man vil kunne spare seg selv 10 tusener av kroner i unødvendige renter og gebyrer hvert eneste år. Også vil man ha full kontroll på all gjeld siden alt er samlet på et sted.

Refinansiere lån – veien ut av dyre renter og gebyrer

Per dags dato er det utrolig mange finansinstitusjoner og banker som spesialiserer seg på akkurat dette feltet. De vil at vi som lånetakere skal få bedre kontroll på gjelden vår, ved å tilby oss en refinansieringslån slik at vi kan ha alt samlet hos dem. I lengden er dette en vinn-vinn situasjon, både for oss som låner og ikke minst for banker og finansinstitusjoner, siden de vil da få en ny kunde.

Med en samlet gjeld på 4-5 millioner kroner så er det et beløp de aller fleste banker og finansinstitusjoner kan stille med. Noen lar kan til og med tilby refinansieringslån på opptil 10 millioner kroner.  Hvor mye som kan refinansieres vil bli regnet ut fra hva man stiller med som sikkerhet for lånet. For lånebeløp på millioner av kroner er det helt vanlig at bolig eller eiendom blir stilt som sikkerhet.

Hvilke bank eller finansinstitusjon bør man velge

Når man vurderer å refinansiere lån så bør man bruke litt tid på research, både via nett og via samtaler til banker og finansinstitusjoner. Alle banker og finansinstitusjoner har flinke ansatte som kan gi gode råd og ikke minst veiledning ved slike lån. Enkelte banker spesialiserer seg hovedsakelig innenfor akkurat dette; refinansiering av lån.

På for eksempel Google, er det nok å skrive inn ordene “refinansiere lån” i søkefeltet. I løpet av halvt sekund har man tilgang til utallige sider med forslag for banker og finansinstitusjoner man kan benytte seg av.

velge lån

Det er ikke alltid like lett å velge bank.

Ja det er enkelt å finne en bank som kan tilby dette, men det er ikke sikkert at akkurat denne banken eller finansinstitusjonen har betingelser og vilkår man som låner er helt fornøyd med.

Sjekk derfor så mange banker og finansinstitusjoner som mulig. Sammenligne dem og hva de kan tilby. Ved å sammenligne flere forskjellige banker og finansinstitusjoner, kan man enkelt luke bort noen med det samme, og listen for aktuelle banker for oss lånere blir kortere.

Husk også at ikke alle banker kan tilby samme beløp for refinansieringslån. Noen banker kan ha litt andre krav til oss som lånetaker også. Dette er også meget viktig å sette seg inn i før man går all in for en bestemt bank eller finansinstitusjon. Det er også viktig å huske at her setter man boligen, eller eiendommen sin på spill. Skulle man ikke greie å betale for seg, kan det ende med at banken eller finansinstitusjonen vil tvangsselge det man har satt som sikkerhet for å få pengene sine tilbake.

Bruk et par ekstra dager på research, og gjerne uker om man føler det er nødvendig. Spør og grav om absolutt alt man lurer på. Ikke ha et eneste spørsmål man ikke får svar på. Ikke ta forhastede beslutninger når fremtiden står på spill.

 

 

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her