DigiFinans

DigiFinans

Kr 65 000 o/ 5 år, mnd 1.562 kr. Total kostnad for lånet er da 93.730 kr. Nom rente 13,49 %, effektiv rente er 14,9%.

Søk her

Slik finner du deg selv i gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret gir en god oversikt over egen økonomi. Det er også disse opplysningene banken sjekker når du sender inn lånesøknader. Gjeldsregisteret er et nyttig verktøy som kan gjøre deg mer bevisst på egen gjeldsgrad og mange bruker det i forberedelser mot en lånesøknad.

Det er helt gratis å sjekke seg selv i gjeldsregisteret. Alt du behøver å gjøre er å gå til nettsiden https://www.gjeldsregisteret.com/ eller https://www.norskgjeld.no/, og logge deg inn med bankID. Som privatperson er ordningen gratis og du får umiddelbart informasjon om gjeldende forbrukslån og kredittrammer.

Her finner du informasjon om usikret gjeld, hvilket kan ha stor betydning når du søker lån eller kredittkort. Det er denne informasjonen bankene bruker når de bestemmer seg for å innvilge eller avslå lånesøknader.

Registeret oppdateres vanligvis en gang i døgnet og det gir en god oversikt over din økonomiske situasjon. Mange har spørsmål vedrørende gjeldsregisteret og vi gir deg en innføring i alt du trenger å vite.

Det er kun deg selv, finansforetak eller offentlige myndigheter som kan søke om innsyn i din gjeld.

Hva er gjeldsregisteret?

Gjeldsregisteret er en relativt ny ordning. Dette er en nettside med en fullstendig oversikt over din usikrede gjeld. Her kan du se hvor mye forbrukslån, kredittkortgjeld og kjøpe kreditter som er registrert på deg.

Gjeldsregisteret trådte i kraft sommeren 2019, og kan brukes av privatpersoner og finansforetak. Målet er at bankene ikke skal kunne gi lån til de som ikke klarer å betjene den og dermed senke den generelt høye gjelden vi har i Norge. Banker bruker nemlig registeret som et grunnlag når de vurderer søknader om lån.

Norskgjeld
Screenshot av norskgjeld.no

Med et Gjeldsregister, vil bankene få et konkret og et bedre grunnlag når de vurderer lånesøknader. Dette sikrer både långiver og låntaker, og legger til rette for en generelt sunnere økonomi. Men dette betyr også at registeret påvirker hvor mye du kan få i lån, og dermed oppleves det som en ulempe for mange.

Hvem kan bruke Gjeldsregisteret?

Det er kun deg selv og finansforetak som kan få innsyn i din profil i Gjeldsregisteret. Dette vil si forsikringsforetak, banker, kredittforetak, pensjonsforetak og lignende. Likevel finnes det noen begrensninger når det gjelder informasjonen finansforetak får tilgang til.

Dataene er anonymisert og er kun knyttet til fødselsnummeret ditt. En person som for eksempel er ansatt i en bank, vil dermed ikke kunne se navnet ditt, kontonummer, kontonavn eller hvem som har innvilget kreditten.

De vil derimot kunne se det opprinnelige lånebeløpet, saldo, nominell rente, innvilget kreditt, gjenstående betalingstid og de fast omkostningene på tidspunktet oppslaget blir gjort. Når noen gjør en sjekk av gjelden din, vil du alltid få informasjon om dette.

Her finnes det dog et unntak. Hvis en finansinstitusjon har sjekket deg opp i gjeldsregisteret, får du informasjon på lik linje som når noen tar en kredittsjekk av deg. Men dersom offentlige myndigheter har gjort oppslaget, vil du ikke bli varslet om dette.

Hvordan påvirker gjeldsregisteret meg?

Gjeldsregisteret gir deg oversikt over gjeld og kreditt – dette gjelder også kreditter du ikke bruker, men ikke har avsluttet. Når du sender en lånesøknad, for eksempel til bolig eller bil, vil banken se på økonomien din. Da bruker de gjeldsregisteret til å få oversikt.

Når banken vurderer økonomien din, vil de blant annet se på hvor stor kredittgrense du har, og ikke på hvor mye du bruker. Kredittgrensen er et teoretisk beløp som forteller noe om hvor mye du har til rådighet på kredittkortene dine.

Dette vil påvirke hvor mye bankene vil, og har lov, til å gi deg i lån. Her ligger også informasjon om forbruksgjeld. Med andre ord er dette en fullstendig oversikt over hvor mye gjeld du har og hvilke kredittrammer som er aktuelle for deg.

Kredittkort og Gjeldsregister

Kredittrammen din og kredittgrensene på kortene din, blir tatt i betraktning når finansforetaket vurderer den totale gjelden din. Hvis du for eksempel har en kredittgrense på 200 000 kroner, vil bankene regne dette som gjeld, selv om du ikke har brukt noe av grensen.

Mange av oss har kredittkort liggende som vi ikke bruker. Kanskje har du også klippet gamle kort? Det hjelper ikke å kun klippe kortet for å avslutte kontoen. Dette må du gjøre hos aktøren som har gitt deg kredittkortet. Hvis du planlegger å bruke kortet i nærmeste fremtiden, kan det lønne seg å heller justere kredittgrensen.

Mange blir overrasket over hvor mye innvirkning en kredittramme har på låneevne. Men et kredittkort har også mange fordeler og er praktisk. Derfor er det lurt å heller skape et bevisst forhold til dine egne kredittrammer, noe du kan få informasjon om i gjeldsregisteret.

Noen aktører gir deg automatisk en høy kredittramme når du innvilget kortet. Kanskje har du et bensinkort med en kredittramme på 50 000 kroner, men du trenger ikke mer enn 6 000 kroner. Det er derfor lurt å gå gjennom Gjeldsregisteret og ta en opprydning.

Hvordan bli kvitt gjeld

Gjeldsregisteret gir deg oversikt over forbruksgjeld og kreditt. Mange tar seg en tur innom registeret før de søker lån, for å forbedre seg i forkant av søknaden. Hvis du oppdager at du har langt større gjeld enn hva du trodde, finnes det heldigvis løsninger.

Veldig mange har kredittrammer spredt ut på flere steder, og ofte har ikke disse kortene blitt brukt på årevis. Et godt tips er å samle all kreditten på ett sted, gjerne i din egen bank. Da har du alltid oversikt over ditt eget forbruk gjennom mobilbanken. En samlet gjeld regnes som mer ryddig, enn en som er spredt over flere aktører.

Det samme gjelder forbrukslån og forbruksgjeld. Disse lånene ikke flyttes direkte, men det er mulig å ta opp et refinansieringslån. Dette er et lån som brukes til å nedbetale gammel gjeld, både kredittkortgjeld og forbruksgjeld. Du vil dermed sitte igjen med mindre låneposter å betjene og en mer oversiktlig økonomi.

I tillegg har refinansieringslån vanligvis bedre renter og betingelser enn forbrukslån. Du vil dermed spare mer penger i lengden, samtidig som du alltid har oversikt over nedbetalingstid og plan. Gjeldsregisteret er et nyttig verktøy som kan brukes til å skape en sunnere økonomi og dermed gjøre deg til en bedre kandidat ved lånesøknader.

Spare penger

Sparekonto, aksjer eller fond?

Velge investering type form

Det er ikke alt som kan planlegges i livet, særlig ikke uforutsette utgifter. Nettopp derfor er det viktig å ha en buffer tilgjengelig, og tenke gjennom langsiktig sparing som ung. Men hvordan skal du egentlig spare? Det finnes mange alternativer, og alle har sine fordeler og ulemper. Hvis vaskemaskinen ryker, vasken tetter seg eller hvis du plutselig får en dyr tannlegeregning, kan dette fort gå utover den hverdagslige økonomien. Derfor er det lurt å lage et sikkerhetsnett for seg selv. De mest vanlige spareformene vi har i Norge, er sparing i aksjer, fond og sparekonto. De fleste starter med høyrentekonto, … Les mer

Slik går du frem for å avslutte ditt kredittkort

Kredittkort

Det å ha et kredittkort kan fungere som et økonomisk sikkerhetsnett dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Skulle for eksempel bilen ha behov for reparasjon på et verksted rett før lønn, kan det være gunstig å betale med et kredittkort. Betaler du tilbake beløpet du «låner» på kredittkortet fort, vil du dessuten kunne slippe de dyre rentene. Mange opplever imidlertid at bruken av kredittkort tar overhånd, noe som kan resultere i mye og dyr gjeld. Andre ønsker å kvitte seg med kredittkort, for eksempel fordi de skal søke om boliglån. Dersom du har et kredittkort vil kredittgrensen automatisk telle som … Les mer

Hva er reiseforsikring for eldre?

Strand

Reiseforsikring er kjekt å ha når man er på ferie – enten det er i inn- eller utland. Reiseforsikringer kan sikre deg økonomisk ved tap av bagasje, kanselleringer, forsinkelser og lignende. Forsikringen er dessuten god å ha dersom man skulle havne på sykehus eller skades mens man reiser. Det mange ikke vet, er at reiseforsikringer også gir deg sikkerhet her hjemme i Norge. Så lenge du er utenfor ditt eget hjem, gir reiseforsikringen deg en ekstra trygghet i hverdagen. Mange reiseforsikringer har imidlertid en øvre aldersgrense, noe det er verdt å være obs på. Reiseforsikring og aldersgrense Innholdsfortegnelse Reiseforsikring og … Les mer

Slik benytter du deg av mobilbetaling

Mobilbetaling

I dag har majoriteten av nordmenn en smarttelefon, og mye av hverdagen utspilles nettopp via mobilen. Det har blant annet blitt veldig populært med mobilbetaling, noe som betyr at du overfører penger til en annen part via mobiltelefonen din. Enten du skal overføre penger til en venn eller betale for varer i butikken, er det ofte mulig å benytte seg av mobilbetaling. La oss se nærmere på noen av de ulike formene for mobilbetaling som eksisterer! Nettbank på mobilen Innholdsfortegnelse Nettbank på mobilenVippsmCash, Apple Pay og MobilePayGoogle PaySMS-betaling: Banktjenester over SMSSikkerhet ved bruk av mobilbetalingEr mobilbetaling fremtidens viktigste betalingsform?Oppsummering Før … Les mer

Hva er reglene for gebyrer og kontantuttak i utlandet?

Minibank Uttak Gebyrer

Planlegger du å reise på ferie eller jobbreiser til utlandet? Da er du ikke alene om å foretrekke kontantuttak fremfor bruk av kort. Mange føler at de får bedre økonomisk kontroll med kontanter, pluss at de får mulighet til å kjøpe varer i butikker som ikke har bankterminal. Dersom du finner en minibank i utlandet, er det imidlertid ikke gratis å ta ut kontanter. I de fleste tilfeller vil det tas et gebyr! La oss se nærmere på hvilke regler som gjelder når det kommer til gebyrer på kontantuttak i utlandet. Gebyrer ved uttak i minibank i utlandet Innholdsfortegnelse Gebyrer … Les mer

Slik refinansierer du dyre smålån

Refinansiering av smålån

Mange nordmenn har dyre smålån og kredittkortlån. Dette er lån uten sikkerhet, noe som betyr at renten i mange tilfeller er mye høyere enn på lån med sikkerhet. Et forbrukslån kan gjerne ha renter på 12 % eller mer, mens et boliglån til sammenligning kanskje har en rente på rundt 1,5 %. Dersom du har mange smålån å betale ned på, kan dette ofte medføre mange og dyre rentekostnader hver eneste måned. Mange ønsker derfor å refinansiere lånene sine, da dette kan spare dem for tusenvis av kroner årlig. Hva er refinansiering? Innholdsfortegnelse Hva er refinansiering?Bedre økonomisk oversiktSpar tusenvis av … Les mer

Se etter potensielle fradrag i skattekortet!

Skattefradrag skattekort

Mange er ikke klar over at de har rett på fradrag på skatten. Dersom du tar en kikk på skattekortet ditt, vil du se at det finnes mange ulike poster som kan gi rett på skattefradrag. Vi kan for eksempel nevne barn i barnehage, renter på lån og reisekostnader til og fra arbeidsplassen. Med fradrag kan du få litt mindre å betale i skatt, noe som kan gi deg mer penger til overs i hverdagen. Vi skal her se nærmere på ulike ting som kan gi rett på fradrag i skattekortet! Helse og familie Innholdsfortegnelse Helse og familieHar du hatt … Les mer

Ulike måter å betale tilbake restskatt på

Skatt

Fikk du restskatt i årets skatteoppgjør? Da er du ikke alene. Hvert år mottar rundt 800 000 nordmenn restskatt, og det gjennomsnittlige beløpet som må betales tilbake er på 26 000 kroner. Dette oppleves som et stort beløp for de fleste, og kan være veldig merkbart på økonomien. Det å betale tilbake restskatt er det viktig å betale tilbake pengene som avtalt. Hvis du ikke betaler i tide kan det nemlig påløpe forsinkelsesrenter, noe som kan bli fryktelig dyrt. Er du usikker på hvordan du skal klare å betale tilbake restskatt? Vi skal her dele noen tips med deg! Mulig … Les mer

Slik unngår du restskatt

Sjekke skatten

Hvert år venter millioner av nordmenn spent på resultatet av skatteoppgjøret. Det store spørsmålet er alltid: Får du penger tilbake på skatten, eller blir det restskatt? De fleste håper naturligvis på førstnevnte, da dette kan bety ekstra penger til sparing, forbruk eller investeringer! I snitt får nærmere 3 millioner nordmenn tilbake penger under skatteoppgjøret, mens rundt 800 000 opplever å få restskatt. Når man får restskatt er beløpet i gjennomsnitt på rundt 26 000 kroner, noe som kan utgjøre en sur regning! Heldigvis er det mulig å unngå restskatt. Vi skal her se nærmere på hvordan du kan sikre at … Les mer

Lønner det seg med kontantuttak?

kontantuttak minibank

Mange foretrekker å gjøre kontaktuttak i minibank fremfor å bruke kort til betaling i utlandet. Dermed kan de betale kontakt i butikker og restauranter, og la kortet ligge trygt igjen i en safe på hotellrommet. Noen vil nok foretrekke å ha kontanter i lomma, mens andre verger til kortbruk alene. Begge situasjoner vil naturlig nok medføre forelder og ulemper. Når du kun betaler med kontanter, vil du eksempelvis gå glipp av den innbakte kjøpsforsikringen i et kredittkort, for eksempel. Hva er egentlig best – å betale med kort, eller å betale med kontant? Begge deler kan ha sine fordeler og … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!