4 gode tips til deg som ønsker å spare mer penger!

Ole Larsen
15.08.2021
459 Visninger
spare mer penger

Mange sliter med å spare penger. I dagens samfunn er det vanskelig å spare, ettersom det er mange ting man føler man må bruke penger på, og spesielt blant unge har det oppstått en ukultur rundt dette med pengebruk og spesielt sparing. Man bruker det man får, fordi man føler man må.

Dette fører til at mange også har problemer med å spare, og det blir vanskelig å finne ut av hvordan man skal få det til. Mange mener at det ikke går an, men det finnes alltids løsninger. Våre tips er basert på kontroll og oversikt. Disse aspektene er viktige når det kommer til sparing, og våre tips er:

  1. Prøv å unngå abonnement tjenester som strømming – Del med andre hvis uunngåelig.
  2. Bruk budsjett – Sett rammer for eget forbruk på forskjellige områder for å få oversikt.
  3. Se gjennom avtaler – Man kan spare mye på å for eksempel refinansiere lånene sine.
  4. Unngå impulskjøp – Planlegg kjøpene dine, og unngå unødvendige kostnader.

Vi har alle forskjellige økonomiske situasjoner, og alt er veldig individuelt. Det er derfor for det meste opp til deg selv å finne ut hva som passer for deg, men disse tipsene er gode på et generelt plan. Det handler som sagt om oversikt, som gjør at du mye lettere selv kan finne de løsningene som passer.

Abonnementer og impulskjøp er de fellene de fleste går i som fører til at de sliter med å spare penger. Det finnes uendelig mange strømmetjenester og butikker med forskjellige former for abonnementer, og de er ofte individuelt billige, som fører til at man ikke innser totalkostnaden.

Sett opp et budsjett for din økonomi

Et budsjett er den letteste måten å få kontrollen over økonomien din tilbake. Jo mer detaljert, jo bedre. Hvis du sparer på fakturaer og kvitteringer får du det mest detaljerte overblikket. Det første du bør gjøre er å bruke nettbanken og sette opp et regneark for utgifter og inntekter.

For å få oversikten og å planlegge et budsjett fremover i tid, må du vite hva som er nødvendige utgifter, og hva du faktisk bruker penger på. Etter dette kan du begynne å se på hva du vil bruke på forskjellig. Del det opp i bruksområder som mat, regninger, aktiviteter og ting som er aktuelt for deg.

Ved å sette av en gitt mengde penger til de ulike formålene på forhånd, sikrer du deg at du ikke bruker for mye. Et av disse formålene kan da være sparing. Hvis budsjettet ditt tillater det og du klarer å holde deg til det, vil du da se at du med en gang kan spare mer penger, med enkle grep.

Video fra NRK Skole som forklarer hvorfor budsjett er bra:

Impulskjøp byr på økonomiske utfordringer

Impulskjøp og generelt unødvendig handel kan føre til økonomiske utfordringer. Mange har råd til det, og det går helt fint, men hadde likevel vært tjent med å heller spare pengene. Det er sjeldent man synes kjøpet var verdt det i etterkant, og impulskjøp er noe man ofte angrer på.

Ved å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, på kreditt eller utover eget budsjett, skaper man en kaotisk og uoversiktlig økonomisk situasjon som man helst skulle vært foruten. Det er lett å gå i disse fellene og hvis man ser at man teknisk sett har råd, er det vanskelig å se problemet med det.

For mange, spesielt unge, handler impulskjøp om pyntegjenstander og mat. Dyr mat fra restauranter og take-away sjapper, og alt for dyre pyntegjenstander er fristende, spesielt om man har tilgang til dem og har en avhengighetsdannende personlighet. Det er dyrt, og lett å legge til seg som vane.

Det blir bare enklere og enklere å bestille mat, og det er mange tilbud for hjemlevering. Prisene på maten er ofte satt opp i de forskjellige leverandørene sine applikasjoner, og du må betale for leveringen selv med mindre restauranten har en kampanje. Det blir fort dyrt, og er ikke en god vane.

Fond vs. Sparekonto?

Det finnes måter å spare på som er styrt utenfra. Banker og andre finansinstitusjoner kan ofte hjelpe deg med din pengeforvaltning, slik at du ikke trenger å tenke på det selv. Du må selvfølgelig fremdeles være en del av prosessen og det er forskjellige ordninger man må se gjennom.

En av løsningene er aksjefond. Aksjefond er den løsningen hvor man distanserer seg mest fra forvaltningen av pengene som blir satt inn. Her stoler du på at investorer bruker pengene dine lurt, og at de skaper verdier for deg. De som jobber med dette er flinke, og man tjener som regel på det.

Mange får aksjefond eller lignende avtaler når de blir født i gave av foreldre eller nære slektninger og vet ikke helt hva det betyr. Det trenger man heller ikke å gjøre, så lenge man stoler på forvalterne. Du vil motta årlige rapporter, men du kan også sjekke underveis.

En sparekonto er en sikrere løsning. Sparekontoer tjener deg penger gjennom renter på penger du setter inn og vil ha bedre vilkår for dette enn en vanlig bankkonto. Man er da sikret en viss fortjeneste basert på beløpet som står på kontoen, og slipper å gamle på fond.

Unngå unødvendig kredittkortgjeld

Ingen ønsker kredittkortgjeld. Gjeld på nedbetalinger av kreditt har strenge krav og fører ofte til videre økonomisk usikkerhet. Man kan bli sittende fast i en situasjon man ikke kommer seg ut av uten hjelp, og det er ganske lett å unngå, hvis man vet hva man skal se etter.

Alle de tingene som har blitt nevnt i denne artikkelen kan være gjeldende for å unngå å stå i denne situasjonen. Ting som refinansiering eller budsjettering er gode metoder for å stille seg friere økonomisk og å unngå situasjoner som kredittkortgjeld man egentlig ikke trenger å ha.

Istedenfor å inngå dyre kredittkortavtaler med høye gebyrer og strenge tilbakebetalingskrav, kan man heller se på løsninger som å refinansiere kredittkort og smålån. Dette er en god løsning da man alltids kan finne en løsning som passer til sin situasjon, og slippe å stresse med økonomien.

Forfatter Ole Larsen

Hei. Jeg heter Ole og er utdannet økonom. Nå lever jeg av å skrive artikler freelance og reiser jorda rundt. Som utenlandsstudent ble jeg veldig glad i å møte nye folk og kulturer, så det fristet aldri å reise hjem for å starte A4-livet. Derfor har jeg nå besøkt nærmere hundre land og har ikke noen umiddelbare planer om å vende hjem. På fritiden liker jeg å stifte nye bekjentskaper, trene, surfe og lese en god bok! Etter mange år med artikkelskrivning har jeg nå bidratt med tusenvis av artikler innen finans, da mest om kredittkort og forbrukslån, men også om billån og forbrukerøkonomi generelt. Dette er emner som jeg har opparbeidet meg mye kunnskap om og jeg prøver å skrive informative troverdige artikler, men som på samme tid er interessante og pirrer leserens nysgjerrighet. Sjekk ut nettsiden min her