Finn det beste forbrukslånet på nett

Erik Nilsen
29.05.2021
455 Visninger
beste forbrukslån

Trenger du penger til å pusse opp eller dra på ferie? Av og til trenger vi å låne penger, uten at det finnes en fast låneform for dette. Et boliglån må brukes til bolig, studielån til studier og billån til bil. Men det finnes en løsning når du trenger å dekke et annet behov.

Forbrukslån er et usikret lån hvor du kan bruke pengene til det du vil. Her er du ikke knyttet fast til et satt formål, men står fri til å disponere beløpet som du selv ønsker. Forbrukslån er dyrere enn andre former for lån, og du bør derfor sette deg godt inn i betingelsene før du takker ja til et tilbud.

Vi gir deg en innføring i hva et forbrukslån egentlig er, hvem låneformen passer for og hvordan du finner det beste tilbudet på nett. I tillegg ser vi på kravene banken stiller. Det finnes mange aktører som tilbyr forbrukslån og du trenger ikke kun å søke hos den første og beste.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån. Dette betyr at banken ikke tar sikkerhet eller pant i eiendeler eller fast eiendom. Når du låner penger til bolig, har banken en sikkert i boligen din. Dette er et investeringsobjekt som øker i verdi med årene.

Forbrukslån er ikke knyttet til et fast formål som andre typer lån. Her kan du bruke pengene som du selv ønsker – kanskje til å pusse opp hytten eller kjøpe nytt kjøkken? Men ettersom lånet er usikret, utgjør det en større risiko for banken. Derfor vil lånet også koste mer enn andre lån.

På lik linje med et billån, går ikke lånesummen vanligvis til noe som øker i verdi. Derfor vil rentene være høye, og lånet kan fort bli dyrt hvis du ikke gjør opp for deg innen rimelig tid. Hvis du vurderer et slikt lån, er det derfor viktig at du kan finansiere det – inkludert renter.

Hvem passer forbrukslån for?

Et forbrukslån kan komme godt med i flere situasjoner. Som navnet tilsier, er dette et lån som ofte går til generelt forbruk. De aller fleste bruker forbrukslån, når de ikke har rom til å utvide boliglånet. Dette kan som nevnt handle om oppussing, men også om man trenger penger til reise, båt, bil og generelt forbruk.

Forbrukslån er ofte knyttet til negative assosiasjoner. Men det er heldigvis ikke slik at banken deler ut penger til kunder som ikke kan betale for seg. Usikrede lån er en stor del av gjelden til nordmenn, og både kredittkortgjeld og forbrukslån har mange likhetstrekk.

Ofte har kredittkort en viss grense som ikke kan dekke større og uforventede utgifter, og da bruker mange å heller ta opp et forbrukslån. Mange tenker at forbrukslån er særlig populært blant unge, men kundegruppen er sammensatt og består av folk i alle aldre.

Faktisk er hovedgruppen av søkere mellom 40 og 49 år, selv om det også finnes søkere som er yngre og eldre. De aller fleste klarer å betjene lånet, men trenger raske penger til uforutsette utgifter eller når de ikke kan utvide boliglånet mer.

Hvem kan få forbrukslån?

Hver bank har egne regler og kriterier når de ser på søknader. Som regel må du være fylt over 23 år, selv om noen banker også gir lån så lenge søkeren er over 18 år. Videre kan det være krav om en inntekt over en viss grense og et krav om at søkeren må ha en fast jobb.

På lik linje med andre typer lån, tar banken også en kredittsjekk av søkeren. Har du betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, kan det være vanskelig å få søknaden godkjent. Banken vil også se på om du er en norsk statsborger, selv om dette kravet kan variere noe.

Banken ønsker aldri å låne ut penger til forbrukere som ikke kan betale tilbake. Dette gjelder for alle typer lån. Derfor foretar banken en kredittsjekk. Men med forbrukslån er det ingen videre krav om at du må ha fast eiendom eller noe annet å stille med som sikkerhet. Derfor regnes denne søknadsprosessen som noe lettere enn andre alternativer.

Slik finner du det beste forbrukslånet

Det er alltid viktig å ta renter i betraktning, men dette er ekstra viktig når du ser på forbrukslån. Ettersom renten på usikrede lån generelt er høye, kan du spare mye penger på å sette deg inn i markedet før du takker ja til et tilbud.

Det finnes mange banker som tilbyr forbrukslån, men rentene og vilkårene vil variere. Noen banker har generelt bedre vilkår enn andre, mens noen kan gi deg bedre renter basert på alder, lønn og betalingshistorikk.

Så hvordan finner du forskjellige tilbud? Du må søke hos flere aktører. Uansett hvilket lån det er snakk om, lønner det seg alltid å søke hos flere banker. Selv om du får innvilget søknaden hos den første banken, kan det finnes andre aktører med bedre renter og vilkår der ute.

Dette er en låneform som tilbys av de fleste banker, og du gjør derfor lurt i å sjekke hva markedet har å tilby. Ved å søke hos flere banker, får du mange tilbud som kan sammenlignes, slik at du finner det alternativet som passer best for deg.

Hvordan søke forbrukslån?

Søknadsprosessen er ikke ulik andre typer lån, men som sagt stiller ikke banken like mange krav til deg. Prosessen går dermed gjerne raskere enn hvis du for eksempel skal søke om boliglån eller billån. Søknaden kan gjøres på nett, hos banken du ønsker å søke hos.

Som nevnt bør du søke hos flere aktører. Dette gir deg forutsetningene til å finne det beste forbrukslånet på nett. I tillegg får du en bedre innsikt markedet og hva du kan forvente av renter og vilkår.

Du kan enten søke på egenhånd, ved å fylle ut skjemaene og informasjonen banken krever. Mange velger også å søke gjennom en låneagent, da dette krever mindre arbeid fra deg. Uansett hvilket alternativ du velger, vil flere søknader resultere i at du kan sammenligne tilbud og takke ja til en ordning som passer med din økonomi.

Forfatter Erik Nilsen